Ud & Se guider dig til syv ting, du kan opleve i april.
Tekst:RedaktionenFoto:Museet for Søfart

DET MUNTRE LIV TIL SØS …

… er ikke, hvad man får serveret som gæst på Museet for Søfarts nye udstilling med deltitlen ’Når mænd får nok – af hinanden’ om Danmark-ekspeditionen 1906-08, der havde til formål at undersøge og kortlægge det nordligste Østgrønland. Den blev ledet af forfatteren Ludvig Mylius-Erichsen, der bragte en besætning af 27 sømænd, håndværkere, kunstnere, zoologer, geologer, fotografer, botanikere med flere sammen på skibet Danmark. Frem til 25. august viser Søfartsmuseet livet om bord rekonstrueret gennem mandskabets dagbogsnotater, der vidner om ikke så få gnidninger, samt hidtil ukendte fotos, der svømmer over af udslukte øjne og fedtet hår. 

Foto: Thomas Nielsen

KUNSTEN AT SEJLE OP AD ÅEN

Lidt selvros: Dette overstadige foto, taget af Thomas Nielsen, der blev bragt i Ud & Se i juli 2018 i en artikel om dansk drukkultur, er officielt årets bedste hverdagsbillede. Det står fast efter uddelingen af priser til Årets Pressefoto. ”Man kan ikke komme uden om, at det er livsbekræftende og generøst, og man bliver glad af at se på det. Det bliver også et billede på Velfærdsdanmark og den politiske korrekthed, hvor man udstikker en masse retningslinjer for, hvordan man lever et godt liv uden rygning og med begrænset alkohol. Her er der nogle, som lever på trods af alle disse råd. Der er højt til loftet, og på bodegaen ligger tolerancetærsklen lige så højt: Du vil altid blive respekteret for den, du er,” funderede juryen
sit  valg. Billedet kan frem til 17. august ses på Det Kongelige Bibliotek i København med de øvrige pressefoto-vinderbilleder.

JORDEN KALDER

Da den danske kunstner Knud Viktor rejste til Provence i 60’erne, var det for at male på lærred, men samspillet mellem det sydfranske lys og cikadernes sang påvirkede ham så stærkt, at han fik lyst til at beskrive verden med lyd. Så han kom ned på knæ og ind i busken og gav sig blandt andet til at optage græshopper, ugleunger, snorkende kaniner og boblende vin. Kunstneren er stadig bosiddende i Sydfrankrig, men i Roskilde kan du for tiden se en udstilling af hans værker, der ikke tidligere har været vist herhjemme. Udstillingen kombinerer lydoptagelser med foto, video og installationer og byder blandt andet på ’Allo La Terre’, 10 små lydværker, som du ringer til fra en telefonboks. Der følger et glas naturvin med i entré-prisen.

Museet for Samtidskunst, ’Bjerget synger’, frem til 28. april.

Foto: Naturstyrelsen

KNAP SÅ VISSEN

Hvide og gule anemoner visner bort i forsommeren, når træernes blade vokser til og holder solen væk fra skovbunden. Den blå anemone er derimod stedsegrøn og beholder derfor bladene og laver næring gennem fotosyntese hele efteråret og vinteren igennem, mens træerne står nøgne og lukker masser af lys ind. Derfor er den blå anemone klar til at komme hurtigere ud af starthullerne end sine gule og hvide fætre. Så snart der er nogenlunde lunt i skovbunden, vågner blomsterknopperne, som de blå anemoner satte allerede sidste sommer, strækker nakken og åbner sig. Du kan finde den smukke, sartviolette blomst i blandt andet Boserup skov ved Roskilde og Slotslyngen ved Hammershus på Bornholm. Naturstyrelsen anbefaler, at du hverken plukker eller graver den op, da den er i tilbagegang.

‘Vinterbørn’, 1976.

DET RENE SNIT

Hvis man primært kender Dea Trier Mørch som forfatteren til blandt andet ’Vinterbørn’, eller hvis man har lyst til at få genopfrisket sit kendskab til hende som grafiker, kan man for tiden se omkring 90 af hendes linoleumstryk i Humlebæk. Mørch, der i 1969 var med til at stifte kunstnerkollektivet Røde Mor, døde i 2001. Men hendes tryk lever videre med tegneserieskarp klarhed i linjerne og med social gennemslagskraft i motiverne, der går fra moderskabets intimsfære til den politiske virkeligheds frihedskæmpere og systemkritikere.

Louisiana, frem til 28. april.

Foto: Mungo Park

PUBLIC SERVICE-TEATER

Stridigheder mellem politikere, der enten vil styrke eller svække Statsradiofonien, er ikke noget, der kun hører nutiden til. Teatergruppen Mungo Park går med en ny forestilling tilbage til 1963 og til en de mest indædte DR-modstandere. Det var året, hvor de første studier i TV-Byen blev taget i brug i Gladsaxe, men kommunens borgmester, den populære socialdemokrat Erhard Jakobsen, der senere stiftede partiet Centrum-Demokraterne, var rasende over DR’s monopol, som han mente, journalister og tilrettelæggere brugte til at udbrede venstresnoet propaganda. Instruktør Peter Langdal følger bykongens mangeårige kamp, blandt andet med stiftelsen af Aktiv Lytterkomité, der blev dannet for at afsløre venstreorienterede medietendenser, og bringer dig for en aften tilbage til de monopoldage, der virker så fjerne for nutidens medieforbruger.

Mungo Park, 9.-16. april, og Aveny-T, 26. april – 9. maj.

Foto: Danmarks Jernbanemuseum/Flemming Wedell

FOR SMÅ OG STORE DAMPBØRN 

Der bliver fyret op under kedlerne 18.-22. april, når Danmarks Jernbanemuseum sætter gang i sit gamle damplokomotiv Hs 415 fra 1901. Lokomotivet kører på museets egen lukkede jernbanestrækning, og hver tur tager cirka 10 minutter. 

Afgang hver halve time 10.30-12.00 og igen 13.00-15.30.

Tags: ,
SE MERE