Ud & Se guider dig til seks ting, du kan opleve i februar.
Tekst:RedaktionenFoto:J.F. Willumsens Museum

LIDT TIL EN SIDE

Kvinderne i den danske maler J.F. Willumsens billeder er stærke, måske ligefrem maskuline. Det mener de i hvert fald på J. F. Willumsens Museum, hvor man for tiden kan se ’Fra klassisk til queer’. Udstillingen debatterer kategorier som kønsidentitet og normafvigelse og sætter både forstudier og færdige billeder af Willumsen op mod værker fra nulevende kunstnere som Lea Guldditte Hestelund og Lærke Posselt.

Kan ses frem til 9. juni. www.jfwillumsensmuseum.dk

Foto: Mønsted Kalk­gruber

FLAGER-POWER

Vest for Viborg ligger Mønsted Kalk­gruber, verdens største kalkmine, hvor man begyndte at bryde kalk for knap 1.000 år siden og først holdt op igen i 1978. I dag ejer Naturstyrelsen gruberne, der med 60 kilometer minegange udgør et af Nordeuropas største og vigtigste overvintringssteder for flagermus. Blandt andet den sjældne damflagermus. Hvert år i august og september mødes titusindvis af de flyvende pattedyr for at parre sig, hvorefter de hænger sig med hovedet nedad og går i dvale, indtil forårets stigende temperaturer begynder at lokke dem ud af hiet igen. I skolernes vinterferie kan du gennem guidede ture komme helt tæt på de sovende beboere.

Uge 7, hver dag klokken 11 og 14. mønsted-kalkgruber.dk

Foto: Danmarks Jernbanemuseum

VINTERFERIE FOR FULD DAMP

Der fyres op under kullene og fløjtes til afgang fra Dronning
Louises Station, når damplokomotivet Hs 415 kører af sted fra Danmarks Jernbanemuseum i Odense i vinterferien. Selvom damplokomotivet er fra 1901, er vognene opvarmede, og skulle du have lyst til at tage med på togturen, er der afgang hver halve time i tidsrummet 10.30-15.30, dog ikke klokken 12.30, hvor lokomotivfører og fyrbøder holder frokostpause. I vinterferien er der også mulighed for, at børnene kan besøge lokomotivværkstedet og lave deres eget trælokomotiv, og for de mindste gæster er der et stort legeområde med masser af toglegetøj.

9.-17. februar. jernbanemuseet.dk

Foto: PR

FUSIONSKØKKEN

Her er muligheden for at lokke en, du kender, som ellers ikke normalt har tålmodighed til den slags, med til en omgang scenekunst. Med forestillingen ’Synapser’ følger nemlig en madoplevelse. Den sydfynske danseteatergruppe sART har allieret sig med kok Benny Madsen, der har en fortid under blandt andre stjernekokken Gordon Ramsay og i dag virker som ernærings­kon­sulent un­der tilnavnet Mr. Superfood. Ud over hans mad byder aftenen på optræden fra tre performere og musik af komponist Anders Ringgaard. Der er garanti for at gå sansemættet hjem. Og maden, der bliver serveret, gør det oven i købet ud for et måltid.

Svendborg Forsamlingshus 14. februar – 2. marts. sartdanseteater.dk

Foto: Kim Beom

DET VAR I 1959 ELLER CIRKA DEROMKRING

’ I 2019 er det 60 år siden, Danmark anerkendte Sydkorea og knyttede diplomatiske forbindelser til den unge nation. Nu benytter begge lande jubilæet til at profilere sig gennem aktiviteter i venskabslandet. I Danmark åbnes det fælles kulturår med en udstilling af den sydkoreanske kunstner Kim Beom betitlet ’Water from Ganges River in the Cup Made with Newspaper from Congo’. Titlen er et eksempel på multimediekunstnerens verdenssyn: Alt er forbundet med noget andet, og intet er, hvad det ser ud til at være. Prinsesse Mary og kulturminister Mette Bock dukker op til åbningen af udstillingen, der blandt andet fremviser skulptur og fotografi. Den er desuden Kim Beoms første soloudstilling i Europa og opstået i samarbejde med Art Sonje Center i Seoul, hvor Kunsthal Aarhus til efteråret kuraterer udstillingen ’iwillmedievalfuture1’ med danske kunstnere.

30. januar – 19. maj. kunsthalaarhus.dk

Foto: Magasin du Nord Museum

DENGANG, DER VAR SHOPPING TIL

Hvis du har forbrugsabstinenser oven på julen og udsalgssæsonen, kan det være lindrende at klikke ind i Magasins billedbank og se, hvor hyggeligt og luksuriøst det var at gå i stormagasin i de gode, gamle dage. Dengang ens børn kunne parkeres i isbaren, mens man fik taget mål til sin næste spadseredragt eller sportsjakke. Det kan du opleve i de 10.000 historiske fotografier fra Magasin du Nord Museum, der for nylig blev tilgængelige online, men ikke tidligere har været vist. På billederne, der i mange tilfælde er taget af professionelle fotografer til Magasin-personalebladet Bikuben, kan du blandt andet more dig over billeder af pompøse juleudsmykninger, kunder, der afprøver kondicykler, og ekspeditricer med al den tid i verden, man overhovedet kunne drømme om.

Se flere på kbhbilleder.dk

 

Tags: ,
SE MERE