Her får du januars nyheder fra DSB.
Tekst:RedaktionenFoto:Cobe & Dissing+Weitling

KØGE NORD MED GUITAR OG ORD

Forstadsromantik og undergangsfornemmelser. Bandet Scala, der står bag sangen ’Space Camp Køge Nord (Nye rejsende)’, siger selv, at de er lyden af en hverdagsbrandert, men også af 00’ernes håbefulde optimisme og overgangen til voksenlivet i en tid med kriser og krig, hvor alt synes for sent. Find bandets debut-ep ’Husets vin’ på Spotify, og hør selv Køge Nord-nummeret, der er inspireret af Søren Ulrik Thomsens digt ’Toget passerer den sidste forstad’.

Sjællandsk landstation i 1930’erne med standard-emaljeskilte. Foto: Jernbanemuseet

BLIKFANG

Vidste du, at der i 150 år har været reklameskilte på jernbanestationer rundtom i landet? I begyndelsen var reklamerne bemalede blikskilte i forskellige størrelser, men fra 1928 til 1965 målte alle emaljeskilte standardstørrelsen på 58 x 58 cm. 66 forskellige emaljeskilte hang år efter år på de samme stationer, indtil de blev afløst af plakater. Danmarks Jernbanemuseum har halvdelen af alle kendte skilte i sin samling, og 20 vises i museets udstilling.

Se mere på jernbanemuseet.dk

Foto: DSB

DOBBELT OP

DSB er i øjeblikket i gang med en større kosmetisk opgradering af de 113 dobbeltdækkervogne, som findes i togflåden. Det indebærer blandt andet udskiftning af ruder, nyt stof på stolene og rødmalede døre. Opgraderingen skal gøre dobbeltdækkervognene mere synlige og genkendelige og sikre et mere ensartet look på tværs af alle DSB’s togtyper. Opgraderingen er færdig i løbet af første halvår af 2024. Efter planen skal vognene køre på de danske jernbaneskinner indtil 2040.

427 MILLIONER KRONER

Så stort var DSB’s overskud i årets første ni måneder af 2023. Det er en stigning på 10 % i forhold til 2022. Alene i tredje kvartal var antallet af rejser på 39,9 millioner – 3 % flere end i samme kvartal 2022. Også passageromsætningen har i 2023 været positiv. I årets første ni måneder var den 9 % højere end den tilsvarende periode i 2022. Bundlinjeoverskuddet er påvirket af en erstatning fra en tidligere DSB-leverandør på cirka 200 millioner kroner.

Foto: DSB

UD OG LEJ

DSB og delebilsordningen GoMore udvider det forsøg, der gennem et halvt års tid har givet togkunder i Nyborg, Vejle og Kolding mulighed for at leje en bil fra stationen. Fra januar og til udgangen af maj kan man også leje GoMore-biler fra stationerne ved Esbjerg, Randers og Slagelse. Udlejningen sker ved at reservere bilen via GoMores app eller hjemmeside. Via appen kan bilen låses op, og alle udlejninger skal ende på den station, hvor bilturen begyndte. 

Tags: ,
SE MERE