Ud & Se guider dig til sommerens bedste kulturoplevelser.
Tekst:RedaktionenFoto:Dansk Folkehjælp

SOLSKINSMINDER

Sår på knæ, regndråber på teltdug, hybenroseduft og friturelugt, forældre i korte bukser. De fleste af os har dem, erindringsglimtene fra barndommens somre. For samfundets mest pressede familier er der dog hverken tid eller råd til sommerferie, og for børnene ligner skolepausen resten af året – bare med flere timer at kede sig i. Siden 1940’erne har Dansk Folkehjælp derfor hjulpet ubemidlede eller på andre måder udsatte børn med alligevel at få et ferieminde eller to på nethinden, og i år kan den humanitære organisation sende barn nummer 100.000 af sted på sommerlejr.

Cirka 5.500 har i år søgt om feriehjælp.

MUSIK OG KEMI

Jazzmusiker og lydkunstner Tao Højgaard har under aliasset Mute State lavet et album over det periodiske system. For at forklare hvorfor må vi hellere give ordet til ham selv: ”Kemi er i sin essens stoffers forsøg på at opnå balance enten med sig selv (stabilitet) eller med hinanden (molekyler og ioner), og musik er en konstant vekselvirkning imellem spænding og forløsning via struktureret lyd og pause,” som det hedder i pressemeddelelsen. Burde du, ligesom os, have fulgt bedre med i fysiktimerne, er det stadig muligt at nyde resultatet: et meditativt, Brian Eno-agtigt stykke pling-plong, der slet ikke er uegnet til en togrejse.

’The Periodic Table Arranged for Guitar and Sampler’ er tilgængelig på alle streamingtjenester.

SORTEKUNSTER

I 1637 begyndte sagen mod Maren Splids, en skrædders kone, der blev anklaget for at have forhekset en konkurrerende skrædder, så han var blevet syg. I 1641 endte det med, at Maren blev brændt på bålet på Galgebakkerne nord for Ribe. Domkirkebyen er det sted i Danmark, hvor man har bevaret mest kildemateriale om hekseprocesserne, der kulminerede i første halvdel af 1600-tallet. Og byen har netop åbnet et nyt museum, det første af sin slags herhjemme, om det historiske kapitel, der af og til sammenlignes med systematiske udryddelser som indianerkrigene i Nordamerika og Holocaust. Selv om der er tale om en sort plet på den kollektive samvittighed, vil museet prøve at give den de rette proportioner. Myter siger nemlig, at millioner af troldfolk, som de kaldtes i samtiden, blev brændt, mens nyere forskning peger på, at det snarere var 50.000, der blev dømt til bålet, fra Nord- til Sydeuropa. 

HEX! Museum of Witch Hunt kan besøges i Quedens Gaard i Ribe.

ØBOER

I 1500-tallet indvandrede hollandske bønder til det københavnske opland for at prøve lykken og pløje jorden. I dette årtusinde fik byen metro, strandpark og skyline, og Airbnb-gæsterne begyndte at strømme til bydelen med den strategiske beliggenhed i forhold til lufthavnen. Amager er fulgt med tiden og med den københavnske byudvikling, men amagerkanerne har ikke desto mindre bevaret en lokal identitet, og mange familier bliver stadig boende i flere generationer. Historiker og museumsleder på Museum Amager Peter Mentz portrætterer øen i byen i sin nye bog ’Portræt af et lokalsamfund – Fra amagerdragt til røvgevir’, der som omdrejningspunkt har maleriet ’Amager 2019’, der vil kunne beses, når et renoveret Dragør Museum åbner igen i løbet af sommeren.

HAVSNØD

Overfiskning og forurening plager verdens have, og ifølge FN flyder 13.000 stykker plastikaffald på hver kvadratkilometer af havoverfladen. Vil du være med til at arbejde for en forbedring og samtidig opleve Vesterhavskysten fra Sylt til Skagen på nærmeste hold, er Race for Oceans måske noget for dig. Det 10 dage lange event kombinerer løb med strandrensning og møder med eksperter fra brancher, der beskæftiger sig med verdensmål nummer 14: at forbedre livet i havet.

31. juli – 9. august. Læs mere på racefor-oceans.org

MODELJERNBANE

På Danmarks Jernbanemuseum i Odense har de et minitog, modelleret efter det rundsnudede MY 1101-lokomotiv fra 1954, som man kan komme på tur med gennem et Danmark i børnestørrelse. Rejsen begynder på Københavns Hovedbanegård og går via den gamle Lillebæltsbro forbi Holstebro remise. Via den klassiske storebæltsfærge Dronning Ingrid forbi en typisk stationsby med kirke for igen at slutte på Københavns Hovedbanegård. Turen er inkluderet i entreen. 

Se afgangstider, og planlæg dit besøg på jernbanemuseet.dk

Tags: ,
SE MERE