Vi har samlet januars bedste kulturnyheder.
Tekst:RedaktionenFoto:Valdemar Ren

SKÅL, DANMARK

De findes stadig overalt derude, de brune steder og stamværtshusene, hvor livet skyller ind og skylles ned. Efter succesen med ’Stamsteder’, der portrætterede samtlige værtshuse i København, er 19 bodegaglade fotografer og skribenter taget væk fra hovedstaden og riget rundt – inklusive Færøerne og Grønland – for at finde 120 vaskeægte værtshuse, som hverken byerne eller kunderne ville være foruden. ’Kongerigets stamsteder’ hedder udgivelsen, der er på 656 sider og vejer 3,5 kilo.

’Kongerigets stamsteder’ er udgivet af Salvador Books.

Foto: Niels Ole Sørensen

12 GANGE 12

12 rejser, 12 lande og 12 personer, der arbejder for piger og kvinders rettigheder. Det er baggrunden for billedkunstner Maria Torps udstilling ’Shaping a Pattern’, der på Trapholt i Kolding sætter globalt fokus på kvinders ytringsfrihed og ret til uddannelse. De portrætterede kommer blandt andet fra Afghanistan, Sydafrika og Ukraine og spænder fra græsrodsaktivister til Nobelprismodtagere, som kunstneren har besøgt, boet hos og fulgt.

’Shaping a Pattern’ åbner 18. januar på Trapholt.

Foto: Godsbanen Aarhus

PINGVINER INDTAGER AARHUS

De kommende tre år inviterer Godsbanen i Aarhus kunstnere til at udstille værker i stor skala i den 1.200 m2 store Rå Hal, der oprindeligt var ankomsthal for udenlandsk toggods, men som i dag er kulturinstitution. Den første udstilling er ’Is This Tomorrow’ af Benedikte Bjerre, der fylder rummet med 750 oppustelige baby-pingviner og otte aluminiumscontainere af typen, man bruger til lufttransport. Forbrugsbegær og temperaturstigninger på polerne er blandt temaerne på udstillingen, der åbner 5. januar og har gratis entré. 

Se mere på godsbanen.dk/samtidskunst/ 

Skrænten ved Lønstrup. Foto: Colourbox/Christian Thøgersen

HELT PÅ TOPPEN

Længes du nordpå – eller måske bare efter nogle nordjyder – så grib fat i antologien ’Toppen af Danmark’, hvor nordjyske forfattere opdager og genopdager Nordjylland. En stor gruppe forfattere fra nord har fra Blicher og Johannes V. Jensen og frem til i dag sat deres præg på dansk litteratur – fra 2001 til 2011 var syv ud af 11 Gyldne Laurbær-vindere således fra Nordjylland. ’Toppen af Danmark – Litteraturen i Nordjylland, Nordjylland i litteraturen’ har bidrag af 35 forfattere, der alle modbeviser en eventuel fordom om, at nordjyder måske er lidt tavse.  

Bogen udkommer 24. januar på forlaget Gutkind.

Tags:
SE MERE