TILRÅBENE FRA DE fremmødte fans bliver overdøvet af dunkende musik. På en stor oplyst scene står den schweiziske DJ BoBo klar til at holde et brag af en koncert, mens blitzene fra de spændte fans’ kameraer blinker som stjerner fra den enorme folkemængde. Bag koncertområdet er et grønt græsareal, hvor koncertgængere er i fuld gang med at slå deres medbragte telte op.
Ved toiletområdet er køen overraskende kort. Måske skyldes det, at en lille gruppe er i færd med at vikle en dreng ind i toiletpapir lige foran de blå toiletbåse. I baggrunden kan man se de smukke bjerge, som kendetegner Schweiz, og hvis dette havde været en rigtig koncert, ville mængden have været overvældende, men koncertgængerne er ikke mennesker, men nogle af de i alt 292.000 figurer, som bebor Miniatur Wunderland.
De lever farverige liv med blandt andet koncerter, bryllupper og demonstrationer – og tog, biler og færger kører og sejler hele tiden i de forskellige ’verdener’. I Knuffingen Airport, verdens største miniature-lufthavn, ankommer og letter flyene i minuttakt, og lys og lyd fra hverdagens summen af biler, mennesker og natur vækker toglandskabet til live. Og de besøgende har rig mulighed for selv at deltage på en sjov og interaktiv måde, da der er placeret knapper ved alle landskaberne, som med et enkelt tryk lyser landskabet op og får lyde til at brage ud af højttalerne.
ANLÆGGET LIGGER NED til kanalen i Hamborgs historiske havnedistrikt Speicherstadt, som er kendetegnet ved store, murstensrøde, renoverede pakhuse, der i dag huser cafeer, hoteller og museer – blandt andet Miniatur Wunderland, der siden indvielsen i 2001 bare har vokset sig større. Der er på nuværende tidspunkt 12 forskellige verdener – den nyeste er Monaco & Provence, som åbnede i april 2024. De resterende er Italien, Schweiz, Venedig, Østrig, Skandinavien, det centrale Tyskland, Knuffingen, USA, Rio de Janeiro, Hamborg og Patagonien. Og med en imponerende indretning på 1.694 m² er der stadigvæk plads til nye udvidelser. I øjeblikket er regnskoven i Amazonas og Atacama-ørkenen under opførelse og forventes at åbne i 2025/26.
Udstillingsrummet vrimler med mennesker, der begejstret tager billeder af de forskellige landskaber. Børn i alle aldre hiver utålmodigt i deres forældre for at vise dem den næste sjove ting, de har fået øje på. Blandt dem går Ulf Düring på 66 år, som længe står og beundrer hvert landskab. Han er pensionist og har inden sin pension arbejdet på et hospital i røntgenafdelingen.
”Jeg har altid gerne villet besøge museet. Jeg bor i Berlin, men lige nu er jeg på besøg i Lüneborg, tæt på Hamborg. Så jeg besluttede mig for at bruge en dag her,” fortæller Ulf Düring.
Rummene er fyldt med mange fascinerende indslag, og det kan derfor være en udfordring at vælge en favorit. Alligevel er der én ting, som Ulf Düring særligt har bidt mærke i: ”Der er så mange detaljer inkluderet i alle udstillingerne. Jeg synes især, at det har været spændende at se de forskellige tog køre frem og tilbage. Da jeg var lille, havde jeg selv et modeltog, som jeg legede meget med, selvfølgelig ikke i samme skala som det her. Jeg har også selv rejst meget med tog. Da jeg var lille, havde mine forældre ikke en bil, så vi tog altid toget – blandt andet til Danmark fra Berlin,” fortæller Ulf Düring.
DET ER KÆRLIGHEDEN og passionen for modeltog, der er grundstenen og fundamentet i hele Miniatur Wunderland, som har 16,5 kilometer skinner placeret over hele udstillingen. Skinnesporene snor sig elegant gennem varierende landskaber, klatrer op ad majestætiske bjerge som Matterhorn i Schweiz, kører gennem store som små byer og krydser broer som for eksempel Storebæltsbroen.
De forskellige verdener anvender også forskellige typer af skinner fra modeltogsfabrikanter som Märklin og Roco, og for at forbinde alle verdener med hinanden er der en hovedrute, hvor der er brugt Märklin K-skinner.
De 1.230 tog, der kører på skinnerne, er heller ikke ens, men ligner de tog, der kører i de respektive lande. Er det ikke muligt at købe et tog, der passer til en bestemt verden, bygger et team på Miniatur Wunderland det selv.
Man kan opleve modeltog som for eksempel IC3 klasse 407, Deutsche Bahns intercitytog og det længste godstog i Miniatur Wunderland, der er næsten 15 meter langt. Derudover kan man beundre mere eventyrlige tog, som Hogwarts-ekspressen, der kører gennem byen Knuffingen. Alle modeltog er computerstyrede, togene forsynes med strøm via skinnerne, mens bilerne har et batteri indeni, og al bevægelse overvåges fra et kontrolrum.
MØRKET FALDER PÅ i Wunderland. Det er blevet nat, og mens de besøgende bliver indhyllet i mørke, tændes lysene i udstillingerne, og nattelivet starter for de små figurer.
32-årige Peter Sherwin og 28-årige Talitha Stortz står sammen i udstillingens skær. De arbejder begge som civilingeniør. Peter er fra England, og Talitha fra Brasilien, men nu bor de begge i København. Det er takket være Talitha, at de nu er på besøg i Miniatur Wunderland.
”Det var mig, der anbefalede, at vi skulle herhen på vores Hamborg-tur. Jeg har tidligere boet i byen og besøgt stedet, så jeg ville gerne se hans reaktioner på det hele,” fortæller Talitha, mens hun kigger på sin medrejsende.
”For mig har det mest spændende været at se Antarktis. Jeg kunne godt lide skibene på havet, jeg synes, det var virkelig cool lavet,” tilføjer Peter Sherwin.
At parret og andre besøgende bemærker, hvordan landskaberne er lavet, er der ikke noget at sige til. Udstillingen har nemlig et værksted, hvor museets medarbejdere ihærdigt arbejder på at bygge nyt og vedligeholde det eksisterende – et team bygger landskaber og figurer, et andet står for teknikken, såsom lyd, lys og mekanik, og et tredje vedligeholder modeltogene og bygger de tog, som museet ikke kan købe.
For at gøre de små verdener så autentiske som muligt er alt bygget med fokus på det virkelighedsnære, men nogle størrelsesforhold er ændret på grund af pladsmangel. Et eksempel er Roma Termini, Roms hovedbanegård, som er bygget præcis som den originale undtagen skinnernes længde, der er blevet beskåret med 50 procent.
Tilbage midt i hvirvelvinden af mennesker, som alle forsøger at få det perfekte billede af en forbipasserende brandbil med udrykning, står Peter Sherwin og Talitha Stortz. De har begge besøgt nogle af de steder, som er portrætteret i miniform, blandt andet Rio de Janeiro og Italien.
”Det er meget sjovt at se stederne i miniature, når man har været der på ferie,” siger Talitha Stortz, der sammen med Peter Sherwin forsvinder videre rundt i den store udstilling, hvor hvert nyt landskab åbenbarer nye detaljer, jo længere man står og observerer. Ingen af verdenerne er statiske. Hvis der ikke kører et tog forbi, kører der en bil. I Schweiz er der koncert, i Rio de Janeiro er der karneval, i Monaco er der Formel 1-løb, og i Italien kan man se historiske bygninger som Det Sixtinske Kapel i Vatikanstaten. Verden er i det hele taget stor i miniformat.