Vi har samlet majs bedste kulturnyheder.
Tekst:RedaktionenFoto:Peddy Moberg/TT

BRØLET FRA 20’ERNE

Vi er midt i dem nu, men bliver dette årti mon lige så roaring som 1920’erne? Tag til Kulturen i Lund i Sverige, og find måske svaret i udstillingen ’2 tjugotal’, hvor du i en tidstunnel kan gå på opdagelse i årtiet for 100 år siden, der på mange måder formede skitsen til vores moderne samfund – og sammenligne det med dit eget, nutidige årti. Det er ikke kun motorcykler og kondomer, det er frigørelse, polarisering, konspirationsteorier og populisme – fra før til nu – med overraskende ligheder. Og toget kører næsten lige til døren. 

Se mere på kulturen.com

Foto: Marika Parum

KROPUMULIG I VEJLE

Mange går måske rundt og tror, at nutidens kropsidealer kommer fra TikTok, Instagram og alle mulige andre SoMe-platforme, men stammer de faktisk fra oldtidens Grækenland? Spørgsmålet stilles på Vejle Kunstmuseum, der i udstillingen ’Kropumulig kroputrolig’ sætter fokus på, hvordan de antikke skønheds­idealer stadig påvirker os i dag. Gå på opdagelse, og find måske selv svaret i museets udfordrende blanding af oldgamle og nutidige kunstværker. Udstillingen vises indtil 15. december.

Se mere på vejlemuseerne.dk

THE STORY OF MCARINE

”Bag dens perlemorsfarvede matte ydre gemmer der sig voldsomme historier om krig, globalisering, døde blåhvaler, vrede smørbønder, giftige transfedtsyrer, banebrydende dansk forskning og forarbejdet mad.” Sådan lyder beskrivelsen af udstillingen ’Margarine’, som du kan opleve på Medicinsk Museion. Lyt eventuelt også til podcasten ’Margarine­manden’ om professor Steen Stender, der i to årtier og i hundredvis af supermarkeder købte kiks og kager – for at forske og redde menneskeliv.

Vises til 22. december. Se mere på museion.ku.dk

Foto: MACA Museum

BANKSY BANKER PÅ

Han er her, der og alle vegne, verdens mest berømte nulevende kunstner, som alle kender, men som ingen ved, hvem er. Vil du tættere på det, der var med til at forme den verdensberømte anonyme gadekunstner, kan du besøge MACA Museum i Toldbodgade nær ved Nyhavn, der viser særudstillingen ’Banksy & gadekunst: De tidlige år’, som udforsker Banksy som graffitikunstner i hjembyen Bristol og som en del af byens undergrundsscene i de tidlige 90’ere. 

Udstillingen åbner 1. maj. Se mere på macamuseum.com

Foto: Evolutions­museet

PÅ SPORET AF EN SVUNDEN TID

Vil du følge i dinosaurernes fodspor, så tag til Evolutions­museet i Knuthenborg på Lolland, og oplev ægte aftryk – også kaldet ­ichnites – fra kæmpedyrene, der engang for længe siden blev sat i USA og i Grønland. Museet, der også udstiller sjældne fossiler fra dinosaurer og andre fortidsdyr, laver særudstillingen i samarbejde med Statens Naturhistoriske Museum. 

Se mere på museumofevolution.com

Tags:
SE MERE