Indre ro, moderne radioteater og socialrealistisk krimi fra USA’s underside. Biografaktuelle Rosalinde Mynster giver dig 3 skud kultur, du kan drømme dig væk med overalt i landet.
Tekst:Peter Nicolai Gudme ChristensenFoto:Michele K. Short/HBO, Netflix, PR, Jón Bjarni Hjartarson/AKT1, Hyæne Film

’MARE OF EASTTOWN’, HBO

”I Danmark kan vi godt lide at spejle os i USA, hvilket kan undre mig, når de på mange måder har det så forskelligt fra os. Det kan godt være, det er Land of the Free, men vokser du op uden penge, er du dømt på forhånd. I den her velskrevne socialrealistiske krimiserie portrætteres et indspist underklassesamfund i en lille by uden for Philadelphia, hvor hele ungdomsgenerationen er fortabt.

Kate Winslet spiller en politibetjent, der efterforsker et mord på en teenagemor og selv har mange ar på sjælen. Hun er meget inspirerende at kigge på og har taget på til rollen, tøjet sidder dårligt, hun ser smadret ud og er i det hele taget sur og bister. Det er uforfængeligt skuespil, og hun virker så ærkeamerikansk, at jeg blev nødt til at google hendes nationalitet, men hun er selvfølgelig brite.”

AKT1 – DANMARKS LYDTEATER

”Jeg har aldrig været den store radiolytter, men jeg husker som yngre, at jeg altid blev vildt glad, når radioen kørte hos mine forældre, og det var tid til radioteater. Alle de billeder, man kan danne i hovedet, når man bare lytter … I dag har DR for længst lukket deres hørespilsafdeling. Til gengæld findes AKT1, som laver radiodrama live rundtom på scener i Danmark, som bliver optaget og efterfølgende kan høres gennem deres hjemmeside. De er gode til at sætte fokus på unge danske dramatikere, og de engagerer mange forskellige skuespillere. Jeg har selv skrevet manuskript til og medvirket i forestillingen ’Forbindelserne’ for et par år siden. Kommer man til et livearrangement, oplever man måske seks små spil, hvilket giver en mangfoldighed af stemmer og udtryk, og stemningen blandt publikum er en god blanding af festlig med en drink i hånden og fokuseret. Folk hører jo i forvejen masser af lydbøger og podcasts og kan sagtens finde ud af at tie stille og lytte efter.”

’HEADSPACE GUIDE TO MEDITATION’, NETFLIX 

”Som skuespiller er man sammen med mange mennesker. Hvis jeg skal på tre forskellige job i løbet af en dag, møder jeg måske 200 mennesker. Jeg vil gerne være nærværende hver gang, og skal jeg have det sociale overskud, kræve det, at jeg også får alenetid og eftertænksomhed. Jeg begyndte at meditere for nogle år siden, fordi jeg havde læst en bog af David Lynch, der selv praktiserer transcendental meditation. Det er en god hjælp, hvis jeg er stresset eller ked af det. Samtidig kan jeg have svært ved at tage mig sammen til det netop i de situationer. Er man stresset, kan det føles angstprovokerende ineffektivt at sætte sig med lukkede øjne og bare fokusere på at trække vejret. Headspaces små animerede guidefilm er gode, også som introduktion, hvis man ikke har prøvet at meditere. Selv har jeg altid været vild med det åndelige aspekt, men hvis man stejler lidt over det, får man også alle de videnskabelige grunde forklaret: bedre søvn, bedre indlæring, mere mental sundhed.” 

ROSALINDE MYNSTER

Skuespiller. 30 år.

Datter af skuespillerne Søren Spanning og Karen-Lise Mynster. Kendt fra blandt andet ’Badehotellet’.

Spiller hovedrollen i det humoristiske familie-drama ’Hvor kragerne vender’, der har biograf-premiere 22. juli.

Tags:
SE MERE