Ud & Se guider dig til syv ting, du kan opleve i september.
Tekst:RedaktionenFoto:Getty Images, DSB, Den Hirschsprungske Samling, Vojens Speedway Center

SMIL, SOM VAR DET 1989

Sjældent har europæerne været så håbefulde, som da Berlinmuren faldt. Med den kolde krigs optøning lod vi os gennemstrømme af troen på det frie individs demokratiske rettigheder og muligheder for at leve et komfortabelt liv. Og når Københavns historiefestival Golden Days i anledning af 30-året for Murens fald sætter fokus på alt, hvad der smager af 1989, får du lejlighed til at sætte tænderne i tidsånden. Skovshoved Hotel inviterer for eksempel på en treretters menu af rejecocktail, oksefilet med bagt kartoffel og pebersauce samt bananasplit. Der er mere tøbruds-hedonisme i Folkehuset Absalon, hvor du kan dyrke stram 80’er-fitness med trikot, gamacher og hårlak. Er du mere til åndelig føde, kan du høre om overgangstiden i Polen, der havde sit første frie valg i sommeren 1989, eller lytte med, når lektor i litteraturvidenskab Lilian Munk Rösing og direktør for Statens Museum for Kunst Mikkel Bogh lægger Berlinmuren på briksen til en såkaldt posthum psykoanalyse.

Find tider og tilbud på goldendays.dk

GULDALDEREN BLIVER LÆNGERE

Normalt lader historikerne perioden for guldalderkunst begynde omkring 1810 og slutte omkring indførelsen af Danmarks grundlov i 1849. Men på Statens Museum for Kunsts aktuelle udstilling har man valgt at inkludere værker helt frem til 1864. Ifølge museumsinspektørerne udgør krigsnederlaget samme år nemlig et mere væsentligt brud med den undersøgende nationale fremskridtsånd, der prægede guldalderen. Desuden har udvidelsen givet plads til nogle flere malere end Eckersberg og hans nærmeste elever på udstillingen, der er den største af sin slags i Danmark til dato og er blevet til i samarbejde med Petit Palais i Paris og Nationalmuseum i Stockholm. Giver udstillingen blod på guldtanden, kan man i bogen ’Guldalderens billedverden’, der udkom tidligere på året, stifte bekendtskab med en række malere og malerier, der var populære i perioden, men som af smagsmæssige årsager ikke fik betegnelsen guldalder, da den i 1900-tallet opstod som kunsthistorisk etiket.

Se udstillingen frem til 8. december.

BOSSENS FØDSELSDAG

23. september fylder Bruce Springsteen 70 år. Den vellagrede rockhelt sendte i juni det strygerbårne studiealbum ’Western Stars’ på gaden til en blanding af hurraråb og hånlatter fra internationale anmeldere. Det er dog næppe denne plade, Steen Jørgensen, Kira Skov, Carl Emil Petersen og en række andre danske musikere kommer til at hente materiale fra, når de spiller to hyldestkoncerter for den amerikanske fødselar op til hans store dag. Lykønskningsarrangementet for Springsteen, der ikke selv turnerer i år, er døbt ’Born To Run’ efter hans tredje studiealbum fra 1975.

18. september på Train i Aarhus og 19. september i Amager Bio i København.

ARVESØLV

Skodsborg Station på Kystbanen danner fra september måned ramme om den internationale fotoudstilling ’World Heritage Journeys Europe’. Det er Unesco og National Geographic, der står bag udstillingen, der sætter fokus på 34 unikke verdensarvssteder rundt om i Europa – deriblandt Jægersborg Dyrehave og Hegn. 

Udstillingen kan ses på den gamle station frem til begyndelsen af november.

UDØDELIG KUNST

Fantasien om det evige liv har alle dage lokket menneskene, og disse år lægger Silicon Valleys IT-fyrster store summer i forskningsprojekter, der skal forhindre celler i at ældes eller på anden vis løse problemet med døden. En fyr, der har knækket koden, eller noget, der ligner, er turritopsis dohrnii. Den lever i Middelhavet og Det Japanske Hav og har en ganske særlig livscyklus. Den vender tilbage til et umodent stade for senere at blive gammel igen i en uafbrudt vekselvirkning, der har givet den tilnavnet ’den udødelige vandmand’. På billedet ser du en model af krabaten, som kunstneren Silas Inoue har udformet i sukker og silikone og nedsænket i fritureolie. Værket ’Future Friture’ er en del af udstillingen ‘Ung dansk kunst: Samfundsprognoser,’ der kan ses på Arken indtil 15. marts 2020.

SØNDERJYSK SPEED

I 1975 grundlagde Ole Olsen sammen med et par partnere Vojens Speedway Center. Speedwaykøreren, der på det tidspunkt var på toppen af sin karriere, indviede selv banen 21. september samme år foran 38.000 tilskuere. Angivelig skabte begivenheden trafikkaos på de sønderjyske veje, og 10.000 skal have kørt forgæves. Siden har banen lagt slagger til både danmarks- og verdensmesterskaber. De seneste fem år har støvet dog lagt sig, mens løb i den internationale grandprix-serie er blevet kørt andre steder. 

Men 7. september kommer grandprix-løbet igen til Vojens Speedway Center. ”Vojens er jo vores nationale speedwaycenter, så jeg er stolt af at kunne bringe grandprixet tilbage til Sønderjylland,” sagde Jacob Olsen – søn af Ole Olsen og selv tidligere speedwaykører og -landstræner – da han ved årsskiftet overtog forpagtningen fra sin far.

DET’ ÅLRIGHT

En fortælling om en gådefuld altædende fisk, der samtidig er en historie om forfatterens relation til sin far og deres fælles forkærlighed for ålefiskeri, er en af årets hotteste salgsvarer. Allerede inden ’Ålevangeliet’ blev udgivet i Sverige i august, meldte Bonnier om international budkrig og oversættelse til mere end 30 lande. Manden bag bogen, Patrik Svensson, besøger litteraturfestivalen Nord i Helsingør, hvor man desuden kan høre danske Christian Yde Frostholm tale om klimaet som tema i litteraturen og Merete Pryds Helle om sin nye romanfortolkning af Ibsens ’Hedda Gabler’. Desuden vil der være nordiske mesterskaber i poetry slam, Per Olov Enquists Pris bliver uddelt, og festivalen får besøg af nominerede til Nordisk Råds litteraturpris.

13.-14. september på Kulturværftet i Helsingør.

Tags:
SE MERE