Ud & Se guider dig til syv ting, du kan opleve i juni.
Tekst:RedaktionenFoto:Keld Helmer-Petersen, Signe Vilstrup, PR

DEN ER I VINKEL

Keld Helmer-Petersen havde blik for farver og linjer. Fotografen begyndte at knipse i 30’erne, fik sit gennembrud sidst i 40’erne og etablerede sig i 50’erne og 60’erne, først og fremmest som skildrer af arkitektur og design. Hans ofte abstrakte beskæringer af byrummet er internationalt anerkendte, og Helmer-Petersen er blandt andet repræsenteret på MoMA i New York. Ved hans død i 2013 overgik mere end 30.000 billeder fra hans syv årtier lange virke til Det Kongelige Bibliotek i København, og fra 14. juni kan du samme sted se ’Finding Beauty’, den første store retrospektive Helmer-Petersen-udstilling siden 1990.

Frem til 11. januar 2020.

NOGET AT TYGGE PÅ

Er momentet, hvor vi sidder ned og spiser med vores børn, kærester, venner, og hvem vi ellers helliger middagsstunden, truet af travlhed og andre nærværsforhindringer? Det spørgsmål stiller arrangørerne af ’Måltidets Biennale 19’, som er to uger med historiefortælling, scenekunst, videnskab, udstillinger og workshops, der kredser om den tid, vi bruger på at lave og spise vores måltider. Deltag for eksempel i fællesspisning omkring bål på Karpenhøj ved Mols Bjerge, eller oplev en forestilling om det skønne og forkætrede kød i 12 tableauer og to akter – bare rolig, der er en middag inkluderet i billetprisen.

Aarhus og omegn, 31. maj – 15. juni. Læs mere og bestil billet på iomeals.dk.

LÅNTE FJER

Engang brugte man hvalbarder som kjolestivere. I dag opsamler visse firmaer plastaffald fra verdenshavene og bruger det til produktion af tøj med grøn samvittighed. Naturen har leveret råvarer til vores gevandter, siden det første menneske frøs, indimellem har naturen også været inspirationskilde for modeskaberne, og endelig er naturen også vore dages slutoffer for overproduktionen af kluns. På udstillingen ’Fashioned from Nature’ kan du komme tættere på modens komplekse natur. Ikke kun med skyldfølelse, men også med fornøjelse, idet der er spektakulære klædedragter fra Londons Victoria & Albert-museum og eksotiske fuglefjer og farvestrålende pragtbiller fra Statens Naturhistoriske Museums samlinger.

Geologisk Museum frem til 1. september.

ROCK’N’ROLLATOR

’En rollator er muligvis ikke det første, man tænker på, når snakken går på et frækt, veludformet køretøj. Men nu har det danske firma byACRE den internationale designpris Red Dots ord for, at deres hurtige kulfibermodel ikke bare er god for benene, men også for øjet. Så glade er Red Dot for den, at vicepræsidenten har kontaktet firmaet direkte og bestilt et eksemplar til sin far. Den sporty rollator skulle være superlet – også at folde sammen og tage med på toget. Måske hele vejen til Red Dot Design Museum i tyske Essen, hvor rollatoren bliver udstillet sammen med årets øvrige designvindere.

9. juli – 11. august.

BRYNJETIDER

Er det kontornusseriet? Intranet? MeToo? Noget får os i hvert fald i stor stil til at drømme os væk til engang, hvor en mand gik med sværd, og en særk var noget, der kunne flås af i en fart. Middelalderen er streaming-æraens hotteste eskapisme, og har du ’Game of Thrones’-abstinenser, er der masser af muligheder i det danske sommerland for at vende tilbage til den såkaldt mørke tid. Er du skarp med bue og pil, tændt på at lave mad over bål eller ved at falde bagover for at se en lanseturnering, så besøg et middelaldermarked. Skandinaviens største afholdes i Ballerup i pinsen, men de findes også i for eksempel Jelling, Esrum og Moesgaard. 

Find din historiske festival på visitdenmark.dk.

FOLKEVANDRING

Din kollega gør det. Din nabo gør det. Din svigerfar gør det. Traver af sted, hver gang de har fri og burde slappe af. Hvis du bliver inspireret, men ikke har mod på en hel Camino, så tag i stedet en blød start: 1. juni  kan du gå med fra København til Helsingør. Arrangementet ’En gåtur langs kysten 2019’ (find det på Facebook) har i skrivende stund knap 8.000 tilmeldte deltagere. Når du det ikke, er der andre veje på Nordsjælland. For eksempel en ny, 12 kilometer lang vandrerute, der udgår fra og ender i Gilleleje Havn og via app er beåndet med 12 Kierkegaard-citater. Kierkegaard, der var glad for at gå, opholdt sig i sommeren 1835 syv uger på Gilleje Kro, og initiativtagerne til appen vil gerne gøre os lige så eftertænksomme som den store forfatter. Derfor har de ledsaget citaterne med underspørgsmål og mulighed for at indtale egne refleksioner.

’Kierkegaard by Nature’ kan downloades til iPhone og Android.

VEJARBEJDE

I Brande tager man streetart-begrebet bogstaveligt og tegner direkte på stenbroen, når man afholder den årlige streetart-festival, der i år vender tilbage i sin femte udgave. Også gavle og vognporte vil blive inddraget som lærred, når 15 internationale kunstnere kommer til byen med kridt og pensler. Deres værker vil blive bedømt af en jury bestående af blandt andre billedhugger Ingvar Cronhammar.

28.-30. juni. Værkerne vil også kunne ses i månederne efter.

Tags:
SE MERE