Her får du novembers nyheder fra DSB.
Tekst:RedaktionenFoto:DSB

HVERDAGSHELT

DSB-togfører Bjarne Vesterbrandt modtog i starten af efteråret hædrende omtale og en beskeden dusør af Fyns Politi for sin indsats på det tog, som var involveret i Storebælts-ulykken den 2. januar 2019. Den 54-årige togfører ydede livreddende førstehjælp, fik talt passagererne om bord på toget til ro og sørgede for, at ingen forlod det havarerede tog, før det var sikkert.

100 PROCENT

I øjeblikket består den affaldspose, som du putter dit æbleskrog eller din brugte kaffekop i, når du kører i InterCity-tog, af 20 procent genbrugsplast. Det bliver anderledes fra februar 2021, når DSB modtager nye poser i ren genbrugsplast fra producenten. Tiltaget understøtter FN’s globale verdensmål. DSB bruger syv millioner affaldsposer årligt, hvilket svarer til 19.000 poser om dagen. 

BANESÅR

Mange af Danmarks godt 500 danske stationsbyer er i dag hensygnende og præget af butiksdød. Nogle steder er de engang så karakteristiske stationsbygninger blevet revet ned, og endestationen for de små bysamfund lurer forude. Men bytypen, der vandt frem i årene 1880-1920 i takt med udbygningen af jernbanen, har både arkitektonisk og samfundsmæssig værdi. Det mener man hos nonprofitorganisationen Historiske Huse, der har udskrevet konkurrencen Danmarks Smukkeste Stationsby for at gøre politikere, kommuner, bygningsejere og borgere opmærksom på, at der skal handling til, hvis ikke stationsbyerne skal forbløde. Som en begyndelse kan du gå ind på historiskehuse.dk og stemme på din favorit blandt de 10 byer Skørping, Vinderup, Sindal, Bramming, Odder, Lunderskov, Brenderup, Aarup, Haslev og Tølløse, som er blevet nomineret af et ekspertpanel.

Vinderbyen offentliggøres på historiskehuse.dk 13. november.

GAVER PÅ SKINNER

1. december og pakkekalendertid venter fremme ad sporet. Danmarks Jernbanemuseum har en webshop fuld af ideer til små og store togelskere. Hvad med en Thomas Tog-tandbørste, højtlæsningsbøger, lokomotiv-nøgleringe og -spillekort, historiske plakater, en jernbanekasket, en uniform eller måske et Märklin-tog?

Find dem på jernbane-museet.dk/webshop/

TAG TESTEN

DSB har udviklet et såkaldt Ungdomskort Tjek, hvor du i løbet af to minutter kan finde ud af, om det kan betale sig for dig at købe et ungdomskort. 

Tjek det på dsb.dk/ungdomskort 

PENDLERHJÆLP

Til december får passagererne på S-togsnettets potentielt længste strækning – dem, der benytter Frederikssundbanen – en mere regulær 10-minuttersdrift, flere hurtigtog og færre stoptog. Også de store stationer Flintholm, Vanløse, Herlev, Ballerup og Malmparken får flere hurtigtog. De går fra at have tre hurtigtog og seks stoptog i timen til at få seks hurtigtog og tre stoptog i timen i den nye køreplan for S-tog, der træder i kraft 14. december i år. 

Se køreplan på rejseplanen.dk

 

Tags: , ,
SE MERE