Siden farfar var dreng, har børn som voksne frydet sig over at se de små tog tøffe rundt på modeljernbanerne på landets togstationer. Men brugen af mønter er ikke længere optimal. Derfor er der nu indført kortbetaling, der gør det nemmere at få liv i DSB’s mindste lokomotiver.
Tekst:Rasmus Barud ThomsenFoto:Bjarke Ørsted

FEM FLADE

Tidligere kostede det en rund to-krone at få toget til at køre. Med den nye betalingsløsning er prisen fem kroner, og overskuddet går blandt andet til sociale foreninger. Er man gammel nok, vil man måske kunne huske, at det engang kostede 25 øre at få modeltogene til at køre.

SMÅ TOG OG STORE ØJNE 

I gamle dage var der modeljernbaner på en lang række større togstationer, men i dag findes de kun på København H, Aarhus H og på Aalborg Station. Her er de til gengæld stadig ganske populære, og mange forældre har nok oplevet, at det er svært at trække et barn forbi uden at skulle lede efter en blank ’daler’.

EN NY MODEL 

I stedet for de gamle møntindkast er der i januar og februar opsat tidssvarende betalingsmoduler til betalingskort på modeljernbaner på København H, Aarhus H og på Aalborg Station. De nye betalingsmoduler er placeret i glashøjde til venstre for de gamle møntindkast. De fysiske møntindkast var med tiden blevet så gamle, at det ikke har været muligt for DSB at skaffe reservedele til dem. Det har betydet, at nogle af modelsporene i perioder desværre har været ude af drift. Samtidig er det de færreste, der i dag har mønter på sig, hvorfor en kortløsning er mere optimal. Bag den nye betalingsløsning står det danske firma Logos Payment Solutions.

FRIVILLIGE VICEVÆRTER

Til at skifte de gamle møntindkast ud med nye betalingsmoduler har DSB trukket på hjælp fra de frivillige modeljernbaneeksperter, der fungerer som viceværter for DSB’s modelbaner, samt en ekstern elektriker. På billedet ses Jimmy Mørch, der er ansvarlig for den daglige drift.

VÆLG SELV DIN AFGANG 

Der er forskel på modeljernbanerne på København H, Aarhus H og på Aalborg Station. Det betyder, at man i hovedstaden kan vælge mellem to baner med to tog på hver, mens Aalborg og Aarhus har tre forskellige baner at vælge imellem. Når man betaler med sit kort, kan man på betalingsskærmen vælge, hvilke baner der skal køre. I forbindelse med opsætningen af de nye betalingsmoduler var man nødt til at opgradere printpladen i modulerne, så den kunne håndtere tre forskellige valgmuligheder mod standarden på to valgmuligheder.

KORT SAGT

Vil man bruge modeljernbanen, kan der nu betales med dankort, Visakort, Mastercard, Diners og Discover. For at kunne trække pengene fra brugernes kort er betalingsmodulet udstyret med en 4G-router, der har kontakt til Nets. Når betalingen fra kundens kort er registreret, slår relæet i betalingsmodulet til, hvilket giver strøm i to minutter til modeltogene samt eventuelt lys på banen. Afhængigt af banens størrelse svarer det til, at togene kører mellem tre og fem runder.

Tags: ,
SE MERE