Hver måned tager vi toget og falder i snak med de andre passagerer. Om hvor de skal hen, hvad de har oplevet, og hvem der gemmer sig bag de ansigter, vi alle sidder og ser på.
Tekst:Peter Nicolai Gudme ChristensenFoto:Thomas Nielsen

SCOT SCHÄFER
42 år, sælger

JEG BOR MED min kone og vores fire børn i Stoughton, Wisconsin, men kommer oprindelig fra Racine, som har en større dansk befolkning, der er kendt i hele USA for sin kringle. Jeg sælger sandpapir, værktøj og alt muligt andet til virksomheder. Jeg begyndte på lageret og arbejdede mig op, og nu har jeg været i firmaet i 25 år. Der er godt gang i forretningen, men som mange andre firmaer i USA har vi slanket organisationen og er færre ansatte om at klare det samme arbejde. 

MIN KONE og jeg er i Danmark for første gang for at besøge vores danske veninde i Kolding. Hun var udvekslingsstuderende i Racine som ung. I går var vi i Aarhus, det er en lækker by, vi var meget imponerede. I dag er vi på vej til København. Vi har ikke nogen planer, vi vil bare daske rundt. 

I AFTEN flyver vi til Düsseldorf. Vi skal til Essen, til verdens største brætspilsmesse, Spiel. Brætspil er min store hobby, og jeg håber at købe en udvidelse til spillet Food Chain Magnate, et strategispil, der handler om at opbygge en fastfoodkæde. Det kan godt være, min kone ikke er med på hele messen. Måske tager hun en af dagene til Køln og ser domkirken.

__________________________________

VICTORIA NELLEMANN-PAARUP
20 år, studerende

JEG BOR I Gredstedbro, cirka 30 kilometer uden for Esbjerg. I dag har jeg ikke nogen lektier for, så jeg tror bare, jeg skal slappe af og se Netflix.

JEG HAR HAFT svært ved at finde ud af, hvad jeg skal i mit liv. Jeg har gået på produktionsskole og været i praktik i nogle butikker, blandt andet hos H&M. Jeg har en passion for mode, og det var let at få pladsen, men det var ikke særlig fedt arbejde. Nu er jeg begyndt på FGU (forberedende grunduddannelse, red.), og i dag har jeg haft samfundsfag, som interesserer mig. Jeg håber, at den nye regering vil gøre noget for os unge, for eksempel fjerne uddannelsesloftet og kontanthjælpsloftet. Efter den her uddannelse vil jeg gerne tage en HF. Med sådan en kan man få noget basal viden og komme okay langt. 

JEG SKAL BARE lige finde ud af, hvad jeg drømmer om. Derhjemme synger jeg Adele- og Ed Sheeran-sange, men min yndlingsgenre er egentlig heavy rock, og mit favoritband er Deftones. Nu leder jeg selv efter et band. 

__________________________________

SUHUUR AVDIRIZIAK-ALI
21 år, studerende

JEG VILLE GERNE uddanne mig til noget, hvor jeg kunne arbejde med mennesker og gøre en forskel. Og sygeplejerske skulle det ikke være, for jeg interesserer mig ikke særlig meget for anatomi og biologi, så nu er jeg begyndt at læse til socialrådgiver i Esbjerg. 

TIDLIGERE ARBEJDEDE jeg hos Hunkemöller ovre i storcenteret, hvor vi solgte undertøj og nattøj til kvinder. Men nu har jeg fået studiejob på noget, der hedder Det Alternative Plejehjem, det er meget mere spændende. Det er et plejehjem for misbrugere. I starten syntes jeg, det var lidt mærkeligt, at vi ligefrem skulle give beboerne deres alkohol eller stoffer eller cigaretter – jeg har blandt andet en kvinde, der skal have seks cigaretter i timen. Men de har jo opbygget nogle meget stærke behov, så hvis ikke vi giver dem det, får de abstinenser. Vi forsøger gradvist at nedtrappe deres doser, så de kan få det bedre.

JEG ER PÅ VEJ hjem til Varde, hvor jeg bor med min mor og tre søskende. Det er et godt sted at vokse op, men efterhånden føles det lidt småt, så jeg glæder mig til, at jeg en dag kan flytte til Aarhus eller København.

 

Tags: , ,
SE MERE