Bent Madsen, 54 år, er undersøgelsesleder i DSB og arbejder med at gøre togdriften mere sikker.
Tekst:Ruth Winther PoulsenFoto:Søren Rønholt

Hvad er det bedste ved dit arbejde?

”At jeg kan bidrage til større sikkerhed omkring togkørsel. Meget af arbejdet går ud på at undersøge en hændelse for at drage læring af det, der er sket, og sætte barrierer op, så det ikke sker igen.”

Hvad er vigtigt at kunne i dit arbejde?

”Det er vigtigt at kunne bevare overblikket i en stresset situation. Derudover er det vigtigt at være opmærksom på de menneskelige faktorer i forbindelse med ulykker og hændelser. En menneskelig faktor kan være, at man som lokomotivfører er stresset og derved mere disponeret for at begå fejl. Vi arbejder ud fra filosofien, at det er menneskeligt at fejle – vi skal bare finde ud af, hvordan vi undgår det. Så et eller andet sted skal man også være menneskekender.”

Er der en ulykke, der har gjort særligt indtryk?

”Jeg var så uheldig at skulle køre til Storebæltsbroen den 2. januar 2019, hvor en ulykke kostede otte passagerer livet og kvæstede 18, da et lyntog blev ramt af en løsrevet transporttrailer fra et modkørende godstog. Det, der slog mig, da jeg kom ud på Storebæltsbroen, var, hvor meget det stormede. Al biltrafik var indstillet, og der lød en konstant hylelyd oppe fra køreledninger og fra autoværn. Det var voldsomme kræfter, der havde været i gang, og der lå vragrester spredt ud over et langt stykke. Jeg ankom, inden de sidste passagerer havde forladt toget, men tænkte først og fremmest, at jeg havde en opgave, der skulle løses. Mit arbejde bestod i at fotodokumentere og måle op og danne mig et overblik over, hvad der var sket. Da jeg gik bag ved ulykkestoget og fotograferede vragrester, kom jeg til en damepung, som lå åben, hvori der var et billede af to piger. Det gjorde stort indtryk på mig, fordi jeg selv har to piger. Jeg sidder tilbage med følelsen af, at vi har løst opgaven godt. Vi får altid tilbud om krisehjælp, når der sker sådanne ulykker, men det har personligt ikke været nødvendigt.”

Hvad laver du i din fritid?

”Jeg går på jagt og med mine børn til ridning og svømning. Jeg er uddannet svømmedommer og er stadig dommer ved svømmestævner. Derudover kører jeg mountainbike i skoven, og når jeg sidder derhjemme og slapper af, ser jeg serier på Netflix. Jeg kan godt lide ’Breaking Bad’ og har også set ’Homeland’. Derudover ser jeg alle udsendelser, der hedder noget med ’Air Crash Investigation’. Det er en nørde-ting i forhold til jobbet. Jeg kan alle flyulykker i hovedet.” 

Hvor kunne du tænke dig at rejse hen næste gang?

”Jeg var med mine børn i USA i februar 2019, og der har vi aftalt, at vi helt klart skal tilbage til. Det var en rigtig god oplevelse. Men ellers bliver det en vinterferie på Lanzarote i år.” 

DET GÅR JOBBET UD PÅ

Arbejdet som undersøgelses-leder i DSB går ud på at undersøge ulykker og sikkerhedsmæssige hændelser. DSB har fem undersøgelsesledere, der dækker hele Danmark. Undersøgelseslederne holder til i Høje-Taastrup og har et satellitkontor i Fredericia, hvor de også har en udrykningsbil, så de hurtigt kan komme frem til ulykker og hændelser rundt om i landet.

Tags: , ,
SE MERE