Her får du novembers nyheder fra DSB.
Tekst:RedaktionenFoto:DSB

375 MIO. KR.

Så stort var overskuddet hos DSB i første halvår af 2023. Det positive resultat var påvirket af vækst i DSB’s omsætning, men i særlig grad af en erstatning på 200 millioner kroner, som DSB modtog fra en tidligere leverandør. DSB har i 1. halvår 2023 haft 80,4 millioner rejser. Det svarer til en stigning på 14 procent i forhold til 2022.

Foto: Danmarks Jernbanemuseum

EN KONGE TUR

Togvogne bliver genbrugt, men ikke ofte som sommerhuse, som det skete for Danmarks første kongelige salonvogn. Vognen var oprindeligt en gave til Frederik VII i anledning af åbningen af jernbanen fra Flensborg til Husum i 1854, men den strandede på tysk område ved krigsudbruddet i 1864. Året efter blev den fragtet til Helsingør og i 1868 videre til Aarhus. Samme år blev den restaureret og fungerede som kongevogn frem mod år 1900. I 1904 blev den ombygget til inspektions­vogn for DSB, men i 1934 blev salonvognen solgt og anvendt som sommerhus i Thy indtil 1989. Herefter blev salonvognen overdraget til Danmarks Jernbanemuseum, hvor den kan ses i dag. Det danske kongehus har haft fem salonvogne siden 1854. Den nuværende salonvogn er en gave til dronningen fra DSB, da Hendes Majestæt fyldte 60 år i 2000.    

VIDSTE DU, AT …

Dyreby Station i Henne i Vestjylland var Danmarks mindst trafikerede station i 2022. Stationen havde 242 påstigninger for hele året. Til sammenligning havde Danmarks mest trafikerede station, Københavns Hovedbanegård, 16,5 millioner påstigninger alene for fjern- og regionaltog i 2022. Dyk mere ned i antal påstigninger på landets stationer på ­Trafikstyrelsens hjemmeside passagertal.dk

NYE BILLETPRISER I 2024

21. januar 2024 bliver priserne for offentlig transport i hele landet reguleret. Priserne stiger i gennemsnit 10,3 procent og er fastsat i samarbejde med de regionale trafikselskaber og Arriva vest for Storebælt og af DOT på Sjælland og Lolland-Falster. Trafikstyrelsen fastsætter loftet for prisstigninger, og det er beregnet på baggrund af omkostningsniveauet i 2022, der var præget af inflation og stigende energipriser. Over Storebælt fastsætter DSB prisen, og DSB har valgt ikke at udnytte takststigningsloftet fuldt ud. Enkeltbilletter på tværs af landet kommer til at stige 7,7 procent, men samtidig sætter DSB yderligere en million Orange-billetter til salg på rejser over Storebælt. Dermed vil over halvdelen af alle enkeltbilletter på tværs af landet næste år være billige Orange- eller Orange Fri-billetter.

Tags: ,
SE MERE