Vi har samlet de bedste kulturnyheder i juni.
Tekst:RedaktionenFoto:Jean-Paul Goude

MORS DAG

Fik du ikke fejret dagen ordentligt – eller har du lyst til at gentage succesen? Louisiana zoomer for tiden ind på menneskehedens mest uomgængelige figur – set gennem de seneste par århundreders billedkunst, film, litteratur og musik og med værker af kunstnere som Egon Schiele og Laure Provost. Udstillingen berører også udviklingen i moderrollen i samme periode og kigger blandt andet nærmere på kvindefrigørelse, abortlovgivning og nye faderroller.

’Mor!’ kan ses frem til 29. august.

Anstalten ligger i udkanten af Nuuk, hvor den følger landskabets konturer. Foto: Adam Mørk

LYS OG SKYGGE

På Ny Anstalt uden for Nuuk finder man Grønlands eneste lukkede afdeling, hvor der blandt andet sidder folk dømt for alvorlig personfarlig kriminalitet, som afsonede i Herstedvester i Danmark inden anstaltens åbning i 2019. Selv om afsonerne er gemt væk bag høje mure, har tegnestuerne Schmidt Hammer Lassen Architects og Friis & Moltke sørget for god udsigt fra cellerne, så blikket kan vandre, og tankerne flyve hen over sneen og fjeldene udenfor – ligesom arkitekterne har forsøgt at tilpasse bygningen til dens spektakulære omgivelser.

Kom med indenfor på flere danske byggeprojekter på Dansk Arkitektur Centers udstilling ’Bag facaden’, der løber frem til 3. oktober 2021.

‘Blomster’ (2021). Foto: Malle Madsen

PALET-MESTER

Farshad Farzankia frygter ikke den store armbevægelse. Uden akademiplads eller kunstbranchenetværk begyndte den grafiske designer for fem års tid siden at svinge penslen. Kort efter viste han Instagram sine resultater, og galleristerne og samlerne kunne lide, hvad de så. Med sin selvsikre brug af figurer, sin uimponerede strandhugst i kunsthistorien og en sans for farvesammensætninger så smagfulde som persiske tæpper har Farshad Farzankia på kort tid shortcuttet køen af håbefulde talenter og gjort sig til en yndling hos kunstverdenen og de købestærke. Du kan se hans første museumsudstilling, når Arken i Ishøj præsenterer den iransk-danske kunstner.

’Farshad Farzankia – Hvis jeg står’ fra 19. juni 2021 til 27. februar 2022.

SPILLEFUGLE OG LÆSEHESTE

Er du kun med for at vinde, eller satser du på selve spillets poesi? Hører du til sidstnævnte gruppe, kan du få gode kort på hånden med et sæt, der er dekoreret med motiver af kunstneren Rachel Thorning-Vater og viser digtbrudstykker fra Asger Schnack, Pia Juul og 32 andre danske digtere. Vil du gøre dit næste spil femhundrede lidt mere litterært, så gå ind hos forlaget Ekbátana, og anskaf dig kortspillet, der oprindelig blev lavet til udstillingen ’Drømmebøger’, som kunne ses på Den Sorte Diamant i efteråret. 

Foto: PR

TJEK IND I 30’ERNE

For knap 100 år siden boede der en skovarbejderfamilie i dette lille røde træhus uden for Randers. I dag lejer Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum huset ud og tilbyder en tidsrejse tilbage til 1930’erne. Ved ankomsten bliver man udstyret med historisk korrekt påklædning og en måltidskasse med æg, flæsk, kartofler og andre husmandskost-ingredienser, man kan tilberede over det gammeldags brændekomfur, som man selv skal sørge for at hugge brænde til. Som besøgende bliver man en levende installation i museet, og bliver opmærksomheden for overvældende, kan man trække sig tilbage til udedasset. 

Kontakt museumsformidler Anders Sinding på ans@gammelestrup.dk for info og booking.

Foto: Sarah Buthmann

BLOMSTERSNIT

Ikke alle mænd evner at udtrykke deres følelser på en konstruktiv måde. Det lider mange kvinder fortsat under. Ifølge en rapport fra Syddansk Universitet fra 2018 havde cirka 38.000 danske kvinder været udsat for fysisk partnervold i løbet af det foregående år. Louise Makkonen har oplevet problemet på egen krop, idet hun for et par år siden blev udsat for et knivoverfald og var tæt på at dø. Ekspartneren afsoner nu en dom for drabsforsøg, mens hun lever videre med arrene. Traumet afholder hende ikke fra at stå frem med sin historie og styrke oplysningen om vold mod kvinder. I juni tager hun i form af dette billede på udstillingsturné rundt i Danmark – i selskab med fire andre portrætterede tidligere voldsramte kvinder. Udstillingen, der hedder ’Red min søster’, er arrangeret af kvindesagsorganisationen Danner, og alle billeder er fotograferet af Sarah Buthmann og stylet af blomsterdesigneren Poppykalas. 

Åbner i København 3. juni. Billeder kan ses på danner.dk/redminsoester 

Foto: Privat

TOPPEN AF POPLEN

At have eller ikke have. Det er spørgsmålet for mange boligsøgende familier. Andre er ude over dilemmaet og har for længst valgt mellem barok, rokoko, buksbom og taks – og hyret sig en gartner. Har du lyst til at gå landets mest velhavende i bedene, kan du melde dig til en kombineret foredragsturné og vandring i 50 spektakulære haver og parker, for eksempel hos reklamemand Peter Wibroe i Holte eller grevinde Christel Lüttichau på Søholt Gods på Lolland. 

Find billet til ’Top 50 haver’ hos The Danish Club, danishclub.dk/da/gardens

Tags:
SE MERE