Vi har samlet sommerens bedste kulturnyheder.
Tekst:RedaktionenFoto:Martin Melancolia

EVIG-GRØN

Allerede i 70’erne afholdt Muskelsvindfonden i Aarhus musikfestivaler til støtte for sine medlemmer. Da patientforeningen i 1983 gik i samarbejde med Tuborg, blev fænomenet landsdækkende. Og i år kan det velgørende rullende koncertfænomen Grøn så fejre sin 40-årsfødselsdag over hele landet med stjernenavne som Aqua, Andreas Odbjerg, Medina og L.O.C. frisk fra fad.

20.-30. juli. Se program, og find billet på groenkoncert.dk

TID TIL ROSÉ

Sommersaft med promiller, højtelsket på solterrasser fra Provence til Mols – og anledning til rynker på mangen en vinkendernæse. Roseen har i mange år været på én gang populær og ugleset, og mens den første tendens er uforandret, er den anden i opbrud. Stadig flere nørder dybderne i den laksefarvede livseliksir. For eksempel forfatteren Rasmus Emborg og fotografen Jens Honoré, der har rejst rundt for at besøge lyserøde vingårde og skildre de seneste 15-20 års roséhistorie i bogen ’Rosé revolution’. Læs den, hvis du vil vide, hvad du bæller, og imponere dit selskab med udtryk som appellation, terroir og malolaktisk gæring.

Udkommet på Gyldendal. 

Foto: PR

JORD TIL BORD

Der er frisk grønt og lange, lyse aftener på menuen, når fire højskolevenner i juli forpagter cafeen på Stengården i Birkerød, der i øvrigt har Danmarks største økologiske gårdbutik. I æblelunden afholder vennerne langbordsmiddage og udlever drømmen om at servere maden så tæt på dens udspring som muligt, og i cafeen vil der være morgenmad og frokost. Gårdejeren tilbyder samtidig en rundvisning blandt gårdens vækster og 3.000 høns.

8.-29. juli. Langbordsmiddage onsdag-søndag.

HUGGET I STEN

Ølgod, en by på knap 4.000 indbyggere, er den stolte indehaver af 28 skulpturer i det offentlige rum. Den rige mængde skyldes den årligt tilbagevendende Skulptur Ølgod, en udstilling arrangeret af foreningen Dansk Billedhuggersamfund. Siden 2001 har begivenheden gjort sit for at etablere den lille stationsby i Varde Kommune som Danmarks kulturhovedstad, og i år er titlen ’Den polykrome skulptur’. 

Tag til Ølgod, og se farverne indtil 10. september.

Foto: Ralf Turander

KIG OP!

Frederiksborg Slot har fået lys- og animationseksperterne fra danske Dark Matters til at iscenesætte seks af slottets spektakulære lofter, så du nu for eksempel kan opleve Tycho Brahes himmelkuppel blive levende og gennem et spejl på gulvet træde ind i myten om Gefion, der pløjer Sjælland ud af Sverige. Udstillingen ledsages af fortællinger og lydlandskaber fra blandt andre kunsthistoriker Bente Scavenius, astrofysiker og forfatter Tina Ibsen og sanger, sangskriver og producer Lydmor.

Se ’Magiske lofter – Frederiksborg x Dark Matters’ frem til 19. september. 

EN SPRÆKKE AF SMIL

En anbringelse på et børnehjem er ikke en oplevelse, man umiddelbart ønsker sig at have prøvet – men for nogle har det trods alt været en forbedring af livssituationen, som en enkelt opadvendt mundvig på billedet herunder muligvis antyder. Danmarks Forsorgsmuseum, der har hjemme i Svendborg i Nordens bedst bevarede fattiggård (i drift 1872-1974), har i juni åbnet den nye faste udstilling ’Anbragt’ for at skildre følelsen af at være anbragt uden for hjemmet. En oplevelse, som 150.000 nulevende danskere på tværs af generationer enten har prøvet eller aktuelt lever i ifølge museet. Udstillingen bygger på vidnesbyrd fra anbragte og tidligere anbragte.

Tags:
SE MERE