Vi har samlet aprils bedste kulturnyheder.
Tekst:RedaktionenFoto:Jimmi Michelsen

BYENS KERNE

Er det hidsigt byggeboom, arkitektonisk kreativitet, falmende industrianlæg, naturen, der pibler gennem sprækkerne, eller beboernes hverdags-sysler, der bedst udtrykker selve en bys sjæl? Det spørgsmål har Dansk Arkitektur Center igen i år overladt til danskerne selv at besvare med fotokonkurrencen ’Fang din by’, som er åben for alle, der har et bud. Sidste år sendte deltagerne 4.400 fotos ind til konkurrencen, der i år afholdes for syvende gang, og som blandt andet har tegner og forfatter Maren Uthaug samt model og fotograf Helena Christensen i juryen.

Åben for bidrag indtil 24. april. Læg billedet på Instagram med #DACfangdinby2022, eller send billede og kontaktoplysninger til fangdinby@dac.dk, og skriv ”Fang din by 2022 – hovedkonkurrence” i emnefeltet.

Foto: Colourbox

NY ENERGI

Vi rejser for at få genopladet batterierne, men samtidig tager vi for os af jordens ressourcer, lige så snart vi bringer os i bevægelse mod destinationen. Et hulens dilemma. Men firmaet GrønRejs vil gerne dulme din skam og samtidig bringe dig ud over stepperne og op på bjerget. Rejsebureauet har specialiseret sig i pakkerejser med toget i Europa og foreslår dig blandt andet en tur med nattog til svenske Åre, som ifølge GrønRejs belaster klimaet med 10,8 kilo CO2 mod en flyveturs 390,2 kilo, eller en tur til norditalienske Bolzano, 122,2 kilo CO2 mod flyets 585,2.

Se mere på groenrejs.dk, eller sammenlign energiudledninger på ecopassenger.org

Foto: Martin Bubandt

ULF I FÅREKLÆDER

Tillad os at prale ad egne aktiviteter her på bladet.Dette foto, som Martin Bubandt tog til et interview med Ulf Pilgaard i efteråret, blev i marts kåret til ’Årets Portræt, enkeltbillede’ i konkurrencen Årets Pressefoto. Juryen udtalte blandt andet: ”Der er ikke en millimeter af denne frame, som ikke skal være der. Det er et billede, man bliver draget af, fordi han ser tilbage på os, og han er enormt kontant, samtidig med, at der er antydningen af drilleri, et lille ’smirk’ i hans øjne. Det er godt tænkt.”

Foto: PR

SERIEMORDER

Det er 36 år siden, at Sussi Bech gik i gang med sin tegneserie om Nofret, en stolt og stædig kretensisk prinsesse, der fører læseren rundt i oldtidens politiske og religiøse intriger i middelhavsområdet. Serien er blandt andet udkommet som føljeton i Ekstra Bladet og Berlingske Tidende, og de indtil nu 12 albummer er oversat til en række sprog. Nu kommer 13. og sidste bind, erklærer serieskaberen i en pressemeddelelse: ”Jeg har behov for at bringe fortællingen om Nofret og hendes nevø Tutankhamon til en tilfredsstillende afslutning.

’Nofret 13: Tutankhamon’ udkommer 29. april.

TONEANGIVENDE

Der er undervandsoptagelser fra Aarhus Å, klimaprotesterende børnekor, strygekvartet på automatiserede strengeinstrumenter og meget mere ny lydkunst på plakaten, når festivalen Spor for 18. gang fylder aarhusianske byrum og spillesteder med knitren, boblen, vellyd og disharmonier.

27. april – 1. maj. Se årets program på sporfestival.dk

Annette Holdensen, ‘Monolitter’.

FLET-VÆRKER

Annette Holdensen var med på den allerførste udstilling, som det københavnske galleri Overgaden præsenterede tilbage i 1987. Nu vender kunstneren og kunsthåndværkeren tilbage til Overgaden med en stor retrospektiv udstilling, der udfolder hendes oeuvre af skulptur, billedvævning og flet. Udstillingen bevæger sig også ud i galleriets opland i et samarbejde med Amagerbro Helhedsplan, Fabrikken for Kunst og Design og Amager Fælled Skole, når unge laver pileflethuler inspireret af Holdensens værker til de socialt udsatte boligområder ved Øselsgades bemandede legeplads.

’Annette Holdensen: Vild, varm og varsom’, 2. april – 22. maj.

Tags:
SE MERE