Den svenske krone er lav, solen står højt, så hvorfor ikke tage hinsidan til Malmø – Sveriges mest festlige og farverige provinsby. Bad i havet, i kulturtilbud, i billige indkøb, i fatöl på byens torve i varmelampernes sommerskær, eller gnask krebs, og dans solen sort i august til Malmöfestivalen.
Tekst:Jens VilstrupFoto:Colourbox, privat, Ritzau/Scanpix

MALMØ PÅ TO MINUTTER

’Nordens Chicago’ har mange medier døbt Malmø. Tilnavnet skyldes de mange bombesprængninger, bandeopgør og skyderier, der de senere år har plaget byen, men selve storbybetegnelsen er ikke ramt helt ved siden af. Malmø er indbyggermæssigt præcis på størrelse med Aarhus – der bor 340.000 i byen –  men den omfangsmæssige og internationale fornemmelse i havne-, industri- og fæstningsbyen er langt større i Sveriges tredjestørste by end i Danmarks andenstørste. 

Malmø er Sveriges hurtigst voksende storby. Siden 1990 er den vokset med 37 procent, byen har 186 forskellige nationaliteter, og hver tredje indbygger i Malmø er født uden for Sverige.

Trods problemer med kriminalitet er Malmø overvejende et roligt sted – både i ordets svenske og danske betydning. Byen er gammel, fra 1300-tallet, samtidig meget moderne, og blandt hus- og butiksfacader, der pludselig sætter én tilbage til 1950’erne, glider trafikken (næsten irriterende) langsomt og hensynsfuldt, man hilser pænt på butikspersonalet, lægger sine varer, så stregkoderne vender arbejdsvenligt, skyller sæben af, når man har vasket op, tager altid skoene af, når man er på besøg, man siger aldrig noget fornærmende, man udviser i det hele taget hensyn og holder sig tilbage – ude og hjemme. 

Men gå ud, det kan de i Malmø. Byen har et hav af barer og restauranter med udeservering – langt flere end for eksem­pel storebroren Göteborg. Og selvom svenskerne måske selv synes, de er klimarigtige, så holder glødende varmelamper – der overalt på byens torve og gader skyder op som stålchampignoner – godt gang i udefesten. I weekenden er nattelivet decideret dunkende, byen går sent i seng, langt senere end andre byer af samme størrelse. Om det midt om natten gælder en pludselig Max-burger, en homo-bar, endnu en drink, en fatöl eller et dansegulv, der nægter at stå stille, er Malmø med på vognen.

4 KVARTERER, DU SKAL KOLLA

Gamla Staden
Kun en vejrtrækning eller to fra byens banegård spreder byens ældste kvarter – en ø omgivet af kanaler – sig med irrede tårne, imposante bygninger og knoklede brostensgader. Tag på en af Gamla Stadens restauranter eller sidegadebarer, køb eksklusivt modetøj i dens små, smalle gader, køb stangtøj eller stort ind langs hovedstrøget og gågaden Södergatan, eller tag en udeslapper på en af Lilla Torgs mange serveringssteder. Lilla Torg er Malmøs store, ølslurkende Nyhavns-agtige centrum.

Västre Hamnen
Er man til vindtunneler, rig ungdom og tilbageflyttet alderdom i højhuse med altaner, store blanke glasfacader og pludseligt cool barer og spisesteder, skal man tage til Västra Hamnen, hvor Skandinaviens højeste bygning, Turning Torso på 190 meter, knejser hvidt og drejende ud over Øresund. Hop eventuelt i havet fra bydelens mange varme trætrapper eller pontoner ved Sundspromenaden, hvor folk slænger sig om sommeren.

Davidshall/Triangeln
I direkte forlængelse af Gamla Staden og blot nogle skridt over kanalen ved Davidsbron, hvor berømte svenskere har fået deres sko støbt og foreviget, og hvorunder folk sejler i pedalbåde eller sidder sommeren væk på stentrapper, fortsætter by- og cafélivet og shoppingmulighederne om muligt endnu mere hektisk. Gå endnu mere shop-, café- og bar-amok i Davidshall, eller tag til Triangeln, hvis togstation modernistisk buler sig som en halvcirkel op af asfalten, gå en tur i områdets bil-afspærrede ’sommergader’, og sæt dig i parasolskyggerne og sig: ”Tjänare, en kall öl, tack.” 

Möllevången
Möllevången, i folkemunde bare ’Möllan’, ligger lidt længere sydpå end Triangeln, og det er her, det går ned, hvis man ikke er i Lilla Torgs opadpegende aldersgruppe, selvom man også her sidder ude under varmelamper med drinks og store starke. Det traditionelle arbejderkvarter rundt om de mange fortovsbarer er en slags Nørrebro, det vrimler med indvandrerkiosker, med veganske og udenlandske restauranter, valuta-exchange-steder, billige frisører, vandpibebarer, der er graffiti her, der og alle vegne, og centrum, Möllevångstorget, er fra mandag til lørdag i dagtimerne et eksotisk frugt-, grønt- og madmarked.

5 TING, DU SKAL ÄTA

Korv med mos – Denne absolutte klassiker serveres ikke længere på hvert et torv i Malmø. Men fortvivl ej. Find for eksempel Korvhuset – enten tæt ved togstationen på Gyllenpalmsgatan 2 eller tæt på shoppingområdet i Davidshall på Västrä Kanalgatan 1 – og gå om bord i byens lækreste pølser i supercool, svenske retro-omgivelser. Er du ude på sjov, så snup surkål eller rejesalat med til din mos.

Godis Svenskerne har vel nærmest opfundet bland selv-slik-konceptet: lösgodis. Sverige har ingen afgifter på slik, alle købmænd og supermarkeder har gigantiske godis-områder, og det er billigere end i Tyskland, så grib en (stor) spand, og fyld lystigt op.

Gå på fika – Uanset hvor du befinder dig i Sverige, kan de ikke få nok af kanelboller og kaffe, såkaldt fika. Det er svenskernes samværshygge nummer et og indebærer kaffe (’fika’ er en særlig svensk snakke-bagvendt-version af kaffe), en bolle eller en kage og masser af snak.

Lunch – I Danmark er vi all in på brunch, men i Sverige går man på lunch – udtales lønsj – der er den store tallerken-åbenbaring. Gå på jagt efter skiltene omkring frokosttid, og find store tre-retters lunch-menuer overalt i byen til omkring 100 svenske kroner.

Saluhall – Lyst til en hipsterhapser? Tæt på universitetet i Malmø ligger Saluhall i vindblæste omgivelser i en rustrød bygning, der ligner en sportshal, men hvor det gælder om at have det flotteste forklæde, det længste skæg og de lækreste delikatesser. Prøv for eksempel en af de mange retter med halloumi – den fede saltede, mellemøstlige ost, der er uhyre populær i Malmø.

5 X UD I DET (GUL)BLÅ

Kungsparken/Slottsparken og Malmøhus
Kungsparken og Slottsparken, der er adskilt af en af byens mange kanaler, er Malmøs ældste park og populær som udflugts-og spadsereturssted. Midt i det hele spejler den restaurerede toldborg fra Kalmarunionen og det senere lokale danske kongeslot Malmøhus sig i det stille voldgravsvand. Indenfor i Nordens ældst bevarede renæssanceslot, der blev svensk i 1658, er der teknik-, søfarts- og kunstmuseum, og udenfor er der en kæmpe økologisk have med øko-grøntsager til salg og café.

Ribersborg Strand og Kallbadet
I forlængelse af Kungsparken ud mod havet strækker den to kilometer lange Ribersborg Strand, ’Ribban’, sig blødt, fladt og sommerindbydende med udsigt til Øresundsbroen og Danmark til den ene side og det lokalberømte ’Kallis’ eller Kallbadet og The Turning Torso til den anden. Ribersborg Kallbadhus er en smuk, gammel træ-badeanstalt midt ude på vandet, hvor man kan springe ganske naken (kønsopdelt) i vandet og bagefter tage sig en tur i sauna eller en bit mat eller en öl på stedets restaurant, der klogt har indrettet to forskelligtvendte udeserveringsområder, så man altid sidder i læ. Kallbadet er ikke en lukket klub, som badeanstalter oftest er det i Danmark, der er adgang för alla. 

Folkets Park
Det er sommerens mest populære mødested. Parken, der ligger i det klassiske arbejderkvarter Möllevången, har i 100 år været malmøgensernes foretrukne oase og er det stadig. Drik en øl på Far i Hatten, nap en kebab, spil minigolf, tag børnene med på legepladserne, nyd springvandene, hæng ud med skaterne på ramperne og graffitimalerne, der aldrig bliver færdige, se en koncert fra Stora Scenen, og tjek det svenske kvinde- og herrelandsholds fodboldprogram. Spiller de, bliver det vist på storskærm. Vinder de, er der folkefest.  

Kanalrundfart eller tramp-selv
At bevæge sig roligt på vand gennem en by, enten ved egen kraft og motor eller andres, kan bare noget særligt. Hop på en kanalrundfart tæt på Centralstationen ved Norra Vallgatan 60, og sejl en lille times tid gennem de mange stille kanaler, mens du får byens historie serveret. Du kan også leje din egen elektriske GoBoat eller hoppe på en vandcykel – en trampbåt – for eksempel midt i byen hos City Boats mellem Davidshallsbron og Amiralsbron i Raoul Wallenbergs Park. 

Rosengården
Hvorfor ikke ved selvsyn se, hvad det på mange måder berygtede forstadsområde Rosengården er for et sted? Tag bussen eller din cykel ud ad Amiralsgatan, og drej af ved Rosengården Centrum midt i det store, indvandrerdominerede område, hvor højhusene er bygget i 60’erne og 70’erne. Kønt er det måske ikke, men bylamperne er formet som en slags mellemøstlige moskékupler, mænd hænger ud foran butikkerne, burka-kvinderne spadserer rundt i grupper, børn cykler rundt og spiser is, og så kan man jo altid gå til frisøren og blive klippet ligesom Zlatan Ibrahimovic – Rosengårdens absolut mest berømte bysbarn – eller tjekke spillet ud på Zlatan Court, som five-a-side-fodboldbanen i en af indergårdene ved Cronmans Väg hedder. 

DANS OG TRÆD TIL

Malmöfestivalen
Fra fredag 9. august og en uge frem forvandler parker, gader, stræder og torve i Malmø sig til én stor, fed folkefest med stort indledende fælles krebse-kalas – kräftskivan – på Stortorget, med et hav af madboder, med masser af (gratis) koncerter, gadekunst, teater og kulturoptrædener og med det i Sverige så populære dans på kvällen, hvor folk i (næsten) alle aldre giver den fuld gas på det store fælles dansegulv, den såkaldte dansbanan. Mere end en million mennesker besøger hvert år festivalen, og skulle du blive ekstra grebet af musikken i år, er der mulighed for at blive gift midt på dansegulvet. Programmet var ved redaktionens slutning ikke færdigt. Se mere på malmöfestivalen.se

Malmø på cykel
Byen er ideel til pedaler. Udvid horisonten, og træd rundt i byen, i dens mange grønne parker eller ud til stranden. I Øresundstoget kan du medbringe din cykel fra Danmark og tilbage igen. Du kan også nappe en af de mange bycykler, der holder lige uden for Malmø Centralstation, eller leje en cykel – for eksempel hos Travelshop lige bag Centralstationen (i modsat retning af byen) på Carlsgatan 4a.

10 STEDER AT HÆNGE UD I MALMØ

Anbefalet af svenske Carl-Oskar Jonsson, 27-årig skrivende kunstner og lokal udhænger.

1. Gamle Nobes Bodega
Kvarterets lokale kro nummer et – uanset hvilket kvarter du bor i. Folk er ikke uden grund vendt tilbage til dette sted siden 1937. Kålbuddingen føles eksotisk, og øllen er billig. ”En rigtig bar,” siger stamgæsterne, ”Den er go’ nok,” siger de, der bare drysser forbi. Kristianstadsgatan 36.

2. Riket
Formentlig Lars von Triers favorit. Charmerende og med et cool personale, som ved, hvad de laver. Spis en bid mad, eller sid i baren. Hyggeligt om tirsdagen, men måske særligt om fredagen, hvor kælderen er berygtet for en vis vildskab – på den gode måde. Erik Dahlbergsgatan 5.

3. Far i Hatten
Lige lukt i Folkets Park med sommerens måske bedste udeservering (varmelamper, tjek!). En sjov fusion af Christiania og de gamle familiehaver på Frederiksberg i København. Der er dansegulv (under tag) og indimellem svensk benspjæt til livebands. Midt i Folkets Park. 

4. Metro
Næste stop er Metro, som ligger midt i Möllan – området omkring Möllevångstorget. Her findes enorme mængder (desværre ret dyre) øl at vælge imellem og festlig stemning på alle måder. Ängelholmsgatan 14.

5. Belle Epoque
Alle byer har et fransk sted, det her er Malmøs. Spiller ofte høj musik og er gode til at lave cocktails. Frankofil or not, det her er hot. Södra Skolgatan 43.

6. Malmö Live Skybar
En skybar er altid en skybar, siger de udsigtsløse. Men tag op på 25. sal, og nyd et mavesugende vue over Malmø, mens du napper en drink eller øl. Har man råd til at give den gas ved baren, føles Skybar lidt ligesom New York – hvis man kniber øjnene sammen. Citadellsvägen 4.

7. Café Basement
Venlige priser, og betjeningen er ligefrem og uden tingeltangel. Om man sidder udenfor eller indenfor i hjørneejendommen, gør ikke så meget. Der er gode vibes all around. Långgårdsgatan 8.

8. Mineral 
Et mineral er en fast kemisk sammensætning, som forekommer i naturen, og her tales der naturligvis om naturvin, selvom man drikker øl. Fancypancy? Måske. Hyggeligt? Ja! Hvorfor ikke starte aftenen her? Sankt Knuts väg 13.

9. Bastard
Her går alle for tiden ud, det er et rigtig in-sted. Svært at få bord, og folk går planken ud (især Bastard-planken med lækkerier og lufttørret pølse). Smager efter sigende lidt af Bæst på Nørrebro i København. Mäster Johansgatan 11.

10. Grand
Åbent længe, og der er spark i dansegulvet. Selvom du måske ikke har noget at fejre, føler du, at det har du alligevel, når du kommer ind på Grand. Et perfekt sted at afslutte aftenen. Monbijougatan 17.

KØB IND OG KØB BILLET

Shop og sov
Engang var det dem, der kom til os for at fylde indkøbsposerne. I dag er det omvendt (på nær sprut). Den svenske krone har længe ligget omkring 70 danske øre, og næsten alting er billigere i Malmø end i København. Gå butiksamok i gaderne, tag i storcenteret Triangelns Köpcentrum, eller vær doven, og stå af toget til Malmø på futuristiske Hyllie Station, og gå direkte i gigantcentret Emporia. Skal du bo på hotel, er det nærmest til halva priset i forhold til København. 

Tag toget
I dagtimerne er der fra Københavns Hovedbanegård afgang hvert 20. minut med Øresundstoget til Malmø – og tilbage igen. Toget stopper på den svenske side i Hyllie, Triangeln og på Malmø Centralstation. Billetten koster hver vej 91 kroner. En cykelbillet koster 46 kroner.

Tags: ,
SE MERE