Hver måned tager vi toget og falder i snak med de andre passagerer. Om hvor de skal hen, hvad de har oplevet, og hvem der gemmer sig bag de ansigter, vi alle sidder og ser på.
Tekst:Sebastian Dall MayoniFoto:Thomas Nielsen

IRENE SHIM
76 år, pensionist, Nivå Station

Jeg har lige været ude hos Lauritz.com og hente alt det her stads. Det er et pejsesæt i kobber, som skal stå ved vores kamin i Asserbo, hvor min mand og jeg har sommerhus. Der er brandspand, brændespand, blæsebælg og alt, man skal bruge. Det må næsten være noget antikt, men jeg var den eneste, der kom med et bud.

I mit arbejdsliv har jeg lavet en masse grundforskning i grænseområdet mellem fysik og kemi og været lektor i kemi. Jeg er faktisk kvan- tekemiker, så jeg har lavet utallige beregninger af elektroner i molekyler. Det er på meget store compu- tere og ufattelig svært at forklare.

I 1980 flyttede jeg tre år til Texas for at fortsætte min forskning. Det var i en college- by mellem Houston og Dallas. Det var ligesom at træde ind i en cowboyfilm, hvor jeg var hende tossen, der cyklede rundt. Det gør de ikke meget. Min kollega var tysker, så vi endte med at være to tosser, der cyklede rundt.

__________________________________

LINDA KURAKINA
21 år, tjener, Helsingør Station

Jeg kom til Danmark for et år siden. Jeg er oprindeligt fra Letland, hvor mine forældre og mine søskende stadig bor. Det var min tante, som overtalte mig til at komme og bo hos hende i Snekkersten. Jeg er meget overrasket over, hvor venlige folk er. Alle siger hej på gaden og smiler, mens folk er mere indelukkede i Letland.

Min fritid er meget sparsom. Når jeg ikke arbejder, studerer jeg dansk, står på rulleskøjter og dyrker kampsport. Hele min familie står på rulleskøjter og dyrker thaiboksning og krav maga, en israelsk kampsportsform. Lige nu har jeg sår på mine knoer fra træning.

I fremtiden vil jeg gerne åbne mit eget konditori. På den måde kan jeg både blande det lettiske køkken og det danske. Der er mange forskellige slags mad i mit liv. Jeg arbejder som tjener på en thailandsk restaurant, min tantes mand er fra Mellemøsten og spiser meget arabisk mad, og så er der det danske og det lettiske. Måske skal jeg blande det hele en dag.

__________________________________

STIG HANSEN
67 år, teknisk ejendomsleder, Hillerød Station

Jeg har lige fået fri fra arbejde og skal med toget videre til Vejby. Det er en lille landsby mellem Helsinge og Tisvildeleje med to supermarkeder, kirke, skole og plejehjem. Jeg er oprindeligt fra en lille by, der hedder Sigerslevøster. Den ligger to kilometer
fra Sigerslevvester. Men vi boede faktisk mellem de to byer, så vi plejede at sige, at hønsene gik rundt i et andet sogn.

Min moderne stilling hedder teknisk ejendomsleder, men i gamle dage sagde man bare pedel. Jeg sørger for, at huset kører, at der er varme i radiatorer og lys i lamperne. Men jeg laver også alle mulige andre ting, fordi jeg arbejder på en specialskole for udviklingshæmmede børn. Jeg er uddannet kloakmester, men jeg har aldrig arbejdet med kloak. Jeg startede som tekniker på et egnsteater i Odense i 80’erne, hvor jeg lavede alt andet end at stå på scenen.

De sidste fem år er jeg begyndt at høre mere klassisk musik igen, som Verdi, Mahler og Händel. Men jeg hører praktisk talt alt undtagen bebop. Det kan jeg ikke holde ud at høre på. Selv har jeg kun spillet husmandsguitar, men så kom jeg til at putte en vinkelsliber på min finger. Siden det skete, har fingeren opført sig lidt anderledes, end den skulle.

 

Tags: ,
SE MERE