Her får du månedens nyheder fra DSB.
Tekst:RedaktionenFoto:Jens Hasse/Chili.dk

SKIBET ER LADET MED …

I slutningen af januar stævnede et fragtskib ind i Grenaa Havn, og med om bord var to IC3-togsæt, der var sejlet hele vejen fra Israel. IC3-togsættene blev i sin tid produceret i Danmark og vender nu tilbage til deres hjemland efter 30 år i udenlandsk tjeneste. De brugte togsæt skal bruges som reservedele til de danske IC3-tog, og købet af de israelske togsæt er en del af et større arbejde for at holde IC3’erne på skinnerne, indtil DSB er klar til at indsætte helt nye el-tog på tværs af landet. Da nogle reservedele ikke længere er i handelen, ville det koste 2-3 gange så meget at producere helt nye i forhold til at genbruge dem, der findes i eksisterende togsæt. IC3-togtypen blev oprindelig produceret af Scandia i Randers i perioden 1989-98 og bliver efter planen på de danske skinner indtil 2026.  

Foto: Jernbanecaféen

DU GIK FORBI

’Pinden, byens bedste bar’, står der på et skilt, når man passerer det brune værtshus af samme navn, der har ligget over for Hovedbanegården i København siden 1907. Længere nede ad gaden kan tørstige rejsende og selskabstrængende få en skænk på den ikoniske Jernbanecafeen. Mange vælger også at indtage deres stimulanser under åben himmel på Reventlowsgade, og færdes du jævnligt her, er du nok af og til gået forbi en pusher eller en pøl af pis. Men Københavns Kommune, DSB og Metroselskabet har haft en plan for at gøre gaden mindre lurvet og lettere farbar, og fra begyndelsen af 2021 stod byrummet klar med ny beplantning, bedre plads til fodgængere og 534 nye cykelstativer.

LAAAAAANG FREDAG

Banedanmark er godt i gang med at gøre det danske jernbanenet klar til, at der kan køre flere og hurtigere tog i Danmark i fremtiden, men det betyder også, at man som kunde hos DSB kan opleve længere rejsetid på grund af sporarbejde. Det sker eksempelvis i påsken mellem den 27. marts og den 4. april, hvor der er ændringer på alle rejser mellem Nykøbing Falster og Ringsted samt mellem Næstved og Køge. 

Tjek rejseplanen.dk, og se, hvordan det påvirker din rejse.     

Foto: Danmarks Jernbanemuseum

AF BANEN!

Mange danskere har moret sig over filmen ’Olsen-banden på sporet’ (1975), hvor vores mest folkekære forbrydertrio laver gale streger på blandt andet Københavns Godsbane­gård og Amagerbanen. Hvad færre måske ved, er, at en scene, der involverede en orange rangertraktor udlånt af DSB, kunne være endt ulykkeligt. Under optagelsen af en scene, hvor Morten Grunwald skulle styre den ud af et sving, kurede den i faretruende høj fart mod en fotograf, der stod klar mellem skinnerne – efter at Grunwald havde trukket i bremsen. I hans selvbiografi fra 2013 kan man læse, at Morten Grunwald smed hovedet ud ad vinduet og skreg en advarsel til fotografen, lige tids nok til at han kom i sikkerhed. Den orange traktor kan i dag ses som en del af den permanente udstilling på Danmarks Jernbanemuseum i Odense.

69 TONS

Så meget mindre CO2 blev der udledt sidste år i DSB’s 7-Eleven-butikker som konsekvens af samarbejdet med virksomheden Too Good To Go. Too Good To Go er en ordning, som forretninger kan tilmelde sig, hvor kunder via en app får mulighed for at købe madvarer, der ellers skal smides ud, fordi de er i overskud eller nærmer sig sidste salgsdato. Samtlige 67 DSB 7-Eleven-butikker er tilmeldt ordningen og udbyder de såkaldte lykkeposer, hvor man kan købe overskudsvarer til tilbudspris. Hver lykkepose sparer i gennemsnit miljøet for udledning af 2,5 kilo CO2, og i december 2020 alene blev der solgt 2.416 lykkeposer. Det svarer til en besparelse på 6.040 kilo. 

SÅ KA’ DU GODT PAKKE UD

Der vil fremover være mulighed for at hente din pakkepost i flere af DSB’s 7-Eleven-butikker landet over. I dag er der udlevering af GLS-pakker fra fire DSB 7-Eleven-butikker, mens to butikker udleverer pakker fra budfirmaet DAO. Konceptet bliver nu udvidet, så det fremover vil være muligt for kunderne at afhente deres netkøb fra GLS i yderligere 20 butikker og fra DAO i yderligere 13 butikker på DSB’s stationer. 

Spørg i din lokale DSB 7-Eleven, om de er med på listen.

Tags: ,
SE MERE