Hver måned tager vi toget og falder i snak med de andre passagerer. Om hvor de skal hen, hvad de har oplevet, og hvem der gemmer sig bag de ansigter, vi alle sidder og ser på.
Tekst:Peter Nicolai Gudme ChristensenFoto:Thomas Nielsen

IDA NEUBERT ANDERSEN
21 år, pædagogmedhjælper, Trekroner Station

Jeg kommer fra et debatarrangement på Himmelev Skole, og nu er mit tog til København forsinket. I dag er der skolevalg for alle landets 8.-, 9.- og 10.-klasser, der kan stemme på et politisk parti. Stemmerne bliver talt op, og resultatet afsløret i aften på Christiansborg. I den anledning har jeg været ude at repræsentere Rød-Grøn Ungdom, der samarbejder med Enhedslisten, og hvor jeg er international koordinator.

Vi har altid talt meget politik i mit hjem i Stubbekøbing på Falster, jeg har nok en let indoktrinering med hjemmefra.
I debatten i dag skulle vi blandt andet tage stilling til topskat – jeg synes ikke, vi skal afskaffe den – og karaktergivning på ungdomsuddannelser – jeg synes, det skal afskaffes, det skal være nemmere at være ung. Det gik okay, men jeg har haft bedre debatter. 

Til daglig arbejder jeg fuld tid i en vuggestue i København, og ved siden af har jeg haft lavet noget radio for 24syv, men det slutter nu, når sendetilladelsen bortfalder. Det er ærgerligt, men jeg skal nok klare mig.

__________________________________

AIDEN GUMAR
20 år, studerende, Trekroner Station

Jeg er lige begyndt på Roskilde Universitet på udveksling fra Evergreen State College i staten Washington. Selv kommer jeg fra Nordcalifornien, hvor jeg bor sammen med min familie på en bjergtop omgivet af træer og de smukkeste bakker. 

Da jeg skulle på udveksling, kiggede jeg på, hvad mit universitet havde af aftaler. Mexico var for tæt på, og Kina og Japan for fjernt, i hvert fald i forhold til sproget. Så valget faldt på RUC. Jeg kender også en pige her, som har været på udveksling på mit universitet, så det giver allerede lidt forbindelser. Jeg skal være her fem måneder, men måske tager jeg sommeren og et ekstra semester med. København virker fantastisk. Med vidunderligt natteliv, og det er så nemt at komme rundt. Du har slet ikke brug for bil. 

Jeg studerer politisk økonomi og historie og drømmer om selv at blive professor. Jeg har svært ved at se, at mine studier kunne føre til noget mere praktisk. Jeg har ikke lyst til at arbejde med politik og gå til møder. Men jeg elsker at teoretisere, og jeg kunne godt tænke mig et job, der bare består i at tænke over tingene.

__________________________________

TINA JÆGER
51 år, hundetræner, Roskilde Station

Jeg er ude at træne med Luna. Hun er to år gammel og skal op til godkendelsesprøve som førerhund, inden hun kan komme ud at bo hos en dame i Nordvestsjælland. 

For en blind er det med livet som indsats at færdes på en station, så det er vigtigt, at hunden kan føre dig trygt rundt uden at trække, at den kan stå roligt i en menneskemængde, og at den kan finde dørene på toget og kende forskel på forskellige togs indstigninger. At tage toget er en af de vigtigste opgaver for en førerhund.

Jeg er uddannet specialpædagog, har altid selv haft hund, min mand og jeg går på jagt, og vi har opdrættet labradorer i mange år. Vi begyndte at sælge dem til Dansk Blindesamfund, og en dag opfordrede de mig til at blive hundetræner for dem. Nu skal jeg til at læse til hunde-fysioterapeut. De har lige så meget brug for det som mennesker. Man kan sige, at mit liv er gået i hundene.

Tags: ,
SE MERE