Her får du månedens nyheder fra DSB.
Tekst:RedaktionenFoto:DSB

FARVEL TIL CYKELTYVEN

I marts er DSB færdig med at rulle nye cykelparkeringspladser ud på 72 stationer rundt­om i Danmark, så det er muligt at låse sin cykel inde inden togturen. Vil du benytte dig af cykelparkeringen, skal du være medlem af DSB Plus, hvor du kan vælge, om ’nøglen’ skal være et rejsekort eller din mobiltelefon. 30 ud af de 72 stationer med aflåst cykelparkering er på S-togsnettet.

Foto: Mariager Handest Veteranjernbane

KVINDE MED KUL PÅ

Mænd og jernbaner har længe haft noget kørende, men i Mariager har piben fået en anden lyd. Som den første kvinde i landet er Katrine Blåberg Andersen blevet driftsbestyrer for en veteranjernbane, nemlig Danmarks længste, der kører mellem Mariager og Handest. 35-årige Katrine Blåberg Andersen har en bachelor i spansk og international virksomhedskommunikation, men sprang fra den akademiske verden, blev udlært klejnsmed og er nu ved at uddanne sig til lokomotivfyrbøder.

Foto: DSB

78,8 %

… af DSB’s kunder ankom til tiden i 2021. Det er en tilbagegang på 7,8 procentpoint i forhold til 2020, hvor 86,6 % af kunderne ankom til tiden. I 2021 skyldtes halvdelen af forsinkelserne dog Banedanmarks arbejde med signaler, spor og større anlægsprojekter, mens en fjerdedel af forsinkelserne kunne tilskrives DSB. Den sidste fjerdedel skyldtes snestorm, per­sonpåkørsler og lignende. DSB opfyldte til gengæld den såkaldte operatørpunktlighed, som DSB alene har indflydelse på. Den endte på 95,2 %. Målet var i 2021 94,1 %.

Foto: Danmarks Jernbanemuseum

VIDSTE DU, AT …

… der i årene efter anlæggelsen af jernbanerne i Jylland og på Fyn ikke fandtes jernbanefærger i Danmark? Når de rejsende skulle krydse et af bælterne, stod de af toget ved havnen og gik om bord på et skib. På den anden side af bæltet steg passagererne på et nyt tog. I 1872 fik Danmark sin første jernbanefærge, ’Lillebælt’, der kunne medbringe togvogne, og som sejlede på ruten mellem Strib og Fredericia. På billedet ses ’Lillebælt’ i Fredericia Havn i 1921. 

TIKTOK-TOGSPOTTER

Francis Bourgeois er en 20-årig ingeniørstuderende og togspotter fra Nottingham, der på rekordtid har fået millioner af mennesker på Instagram og TikTok til at se sine videoer, hvor han begejstret vinker til forbikørende tog. ”Jeg elsker lyden af togets motor, horn og hjulene på skinnerne. Det er terapeutiske lyde,” har Francis Bourgeois sagt om sin togbegejstring, der har fået så mange følgere, at han har sat sine ingeniørstudier på pause for at hellige sig sit nye arbejde som fuldtids-togspotter.

Tags: ,
SE MERE