Vi har samlet junis bedste kulturnyheder.
Tekst:RedaktionenFoto:Andre Meier

EUROPA PÅ TOPPEN

Går feriedrømmene sydpå? Kører de på skinner? Så kan det være, du skal konsultere ’Turen går til’-seriens seneste skud på (tog)stammen. Bogen guider til det europæiske jernbanenets tre hovedårer fra det nordlige knudepunkt Hamborg og hele vejen til henholdsvis Lissabon, Palermo og Athen med baggrundsartikler, praktiske oplysninger, de bedste tips til banegårdskvartererne og udførlige beskrivelser af store oplevelser i højderne, med havudsigt eller helt ude i krogene. Det er journalisterne Michelle Arrouas og Marie Louise Albers, der har haft den hårde tjans at rejse kontinentet tyndt.

’Turen går til Europa med tog’ er ude på Politikens Forlag.

Foto: Pernille Klemp

FLOT SNIT

Der er smukke kvinder, tapre soldater, bryske samuraier, karakterfulde skuespillere og poetiske landskaber på plakaten hos Designmuseum Danmark, der viser japanske træsnit fra magasinerne. Træsnittet var i århundreder i sig selv en slags plakat. En masseproducerbar kunstform, der skildrede livet i de japanske storbyers forlystelseskvarterer. Senere blev den også brugt til propaganda, en udvikling, der ses på udstillingen, der begynder med smukke kvinder (læs: prostituerede) fra 1700-tallet og slutter med patriotiske scener fra 1900-tallets russisk-japanske og kinesisk-japanske krige.

’I krig & kærlighed’, Designmuseum Danmark, frem til 5. januar 2025. Snittene kan også ses i Strandberg Publishings nye bog ’Begærets billeder’.

Foto: Nic Lehoux

RO PÅ

Klaksvík, Færøernes vigtigste fiskerihavn, er kendetegnet ved sit spektakulære fjordlandskab og en ubønhørlig vind. Den sidste faktor er medtænkt i tegnestuen Henning Larsens årelange projekt i bykernen, hvor nyopførte boliger og offentlige bygninger ikke følger et gadenet, men er strøet ud, så de giver hinanden og de forbipasserende mest mulig læ. Den nye byplan er omtrent halvt gennemført. Blandt det seneste byggeri finder man roklubbens nye klubhus, der spejler det grønne landskab og skal lokke såvel sportsfolk som turister til Færøernes næststørste by.

Foto: MuJu

DRØN PÅ DIALOGEN

I 2019 grundlagde vennerne Said El Idrissi og Dan Meyrowitsch verdens vistnok første motorcykelklub med fokus på muslimer, jøder og andre religiøse og etniske minoriteter. Muju & Co MC Danmark tæller i dag medlemmer fra blandt andet Nørrebro, Østerbro, Brønshøj og Brøndby, og 9. juni kan du opleve klubbens to stiftere, når Det Jødiske Hus i København indbyder til Jødisk Kulturfestival. På festivalen kan du også spise dig mæt i kosher-lækkerier, lytte til østeuropæisk klezmer-musik, se overrabbiner Jair Melchior forsøge at bygge bro over kulturkløften sammen med tidligere folketingsmedlem Özlem Cekic og høre journalist Jotam Confino fortælle om mediedækningen af 7. oktober – og hvordan den har ændret konflikten mellem Israel og Palæstina.

2.-9. juni. Læs mere på jkfestival.dk

Foto: Hotels.com

FORBUDEN FRUGT

Under du dig selv en pilsner fra minibaren, eller holder du dig tilbage med tanke på den overpris, du ender med at betale – også selv om halsen skriger på belønning oven på rejsen? Ifølge en undersøgelse foretaget af Hotels.com kan næsten halvdelen af danskerne (43 procent) huske, at de som børn fik at vide, at de aldrig måtte røre minibaren, når de boede på hotel med deres familie. Måske er det derfor, at 75 procent af os ifølge undersøgelsen kan lide at tage noget fra hotellets minibar, og at 46 procent kigger på minibaren som det første, når de tjekker ind. I øvrigt indrømmer 26 procent, at de har taget noget fra minibaren og derefter returneret det tilsvarende produkt fra et supermarked.

Tags:

SE MERE