Skoven falmer, kaminen knitrer, og hjertet fyldes af eftertænksomhed. Men så knurrer maven, og familien vil underholdes. Her er fem ting, du kan tage ud at smage på omkring efterårsferien.
Tekst:Peter Nicolai Gudme ChristensenFoto:Søren F. Gammelmark, PR

SKAL, SKAL IKKE?

Det er ikke sikkert, at dine børn kan lide østers. Men det kommer de måske til, når I har været på Rømø til østersfestival. Kokke fra Falsled Kro, Kiin Kiin og 30 andre restauranter kigger nemlig også forbi og demonstrerer, hvor kreativt man kan anvende bløddyret, der findes i tonsvis i Vadehavet. For kokkene gælder det æren, som tilfalder den, der bliver valgt til Årets Østerskok 2019, og for dig er der mulighed for at smage med undervejs. Alle retter, der bliver serveret for dommerpanelet, kan nemlig købes for 40 kroner stykket. Derudover kan du også få fif til mindre komplekse østersretter til dit eget køkken, du kan komme med ud at samle østers, du kan smage på champagne, og du kan deponere børnene på en køkkenskole imens.

13.-14. oktober. Læs programmet på danmarksoestersfestival.dk

IKKE MERE STENALDERMAD

Nu er det middelalderens måltid, det gælder. Når Esrum Kloster & Møllegård inviterer børn og voksne en tur i køkkenet for at lave og spise den mad, som henholdsvis klosternovicen, bondesønnen og adelsdamen levede af, er der disket op med en to i én-oplevelse, som Kinder ikke kunne have serveret bedre: Du får udsat smagsløgene for urter, fladbrød, grøn havregrød og fremmedartede krydderier, og du får et blik ind i datidens klassesamfund. Vil du have fingrene længere ned i middelalderen, kan du også fægte med sværd, skrive med fjerpen og bygge en mur med munkesten, en byggekomponent, der var lavet af tegl og større end vor tids mursten.

14.-18. oktober klokken 10-16.

SAGDE DU CIDER?

Efterår på efterår er danske haveejere ved at drukne i egne æbler. Flere og flere skeler til Storbritanniens tradition for at lave overskudsæbler om til alkoholiske bobler. Cider er blevet et ord, vi rask væk tager i munden, og på Æblefestival Assens konkurrerer lokale amatører om, hvem der kan få det til at smage bedst. Du kan deltage med et produkt eller som publikum. Kappestriden afholdes af æblemanden Klaus Ankerstjerne Eriksen, der selv brygger og desuden er med i projektet ’Æbledetektiverne’, der finder vilde æbletræer, der er skudt op langs den nu nedlagte jernbane mellem Assens og Tommerup. Træerne er spiret af frø fra æbleskrog, som togpassagerer har smidt ud ad vinduet gennem årene, og mens størstedelen af de selvsåede æbler er melede eller på anden måde uinteressante, er en lille del af dem så velsmagende, at æbledetektiverne forsøger at få dem anerkendt som nye sorter. Hvert år vinder et af baneæblerne titlen som årets æbletræ på festivalen.

Ciderkonkurrence, Magtenbølle Sulelænge, 19. oktober klokken 12. Læs mere på aeblefestival­assens.dk

PÅ MED SKINDBUKSEN

Syd for Roskilde Fjord ligger Herslev, der ville være ukendt for de fleste, hvis ikke det var for landsbyens bryghus, der har sat byen på øllandkortet. Men Herslev er mere end hvede, stout og pale ale. Sammen med landmænd og producenter har bryghuset indgået samarbejdet ’En del af Herslev’, der skal gavne det lokale erhvervsliv og understøtte bæredygtig fødevarefremstilling. Et af projekterne er en ny chokoladefabrik og tilhørende oplevelsescenter i samarbejde med den midtsjællandske choko-verdensmester Mikkel Friis-Holm, der skal stå klar til november. Helt så længe behøver du ikke vente på at få en på opleveren. Du kan tage til oktoberfest i bryggeriets gårdbutik – med dirndl og lederhosen, insisterer værterne – og spise, danse og drikke hele aftenen.

28. oktober klokken 18. Køb billet på herslevbryghus.dk

DANMARKS BEDSTE MARKEDSDAG

Grøntsager, krydderurter, mel, honning, marmelade og ukrudt (jo, du læste rigtigt) er blandt varerne, du kan købe, når landsbyen Torup afholder sæsonens sidste markedsdag. Landsbyen, der ligger tæt på Hundested, er kåret til Danmarks bedste landsby i 2019, hvor temaet for konkurrencen var bæredygtighed. Det har landsbyen haft som koncept i 30 år, og temaet går igen som en undertitel i markedsboderne, der sælger såkaldt kilometermad, altså mad, der har rejst så kort som muligt fra jord til stadeplads. 

 

Tags: ,
SE MERE