Ud & Se guider dig til seks ting, du kan opleve i oktober.
Tekst:RedaktionenFoto:Old Ideas LCC, Arboretet, Geologisk Museum, PR

HVAD TÆNKTE DU PÅ, LEONARD?

Der sidder sikkert Cohen-fans derude, der stadig ikke helt har tilgivet ham, at han forlod denne verden i 2016. Måske kan de finde lindring hos Kunstforeningen Gl. Strand, der i samarbejde med Nikolaj Kunsthal præsenterer en stor udstilling om skjalden, mystikeren og kvindebedåreren. På ’Leonard Cohen – A Crack in Everything’ fortolker op mod 40 internationale samtidskunstnere og musikere hans liv og kunst igennem værker skabt specielt til udstillingen

Du vil for eksempel kunne opleve en større installation, der fremhæver fem årtier af Cohens koncerter, samt et videoværk, der går helt tæt på hans tanker og ideer. I løbet af udstillingsperioden vil der blive afholdt saloner, foredrag, koncerter og andre arrangementer.

24. oktober – 13. april. Læs mere på glstrand.dk/udstillinger

FORFALDSHISTORIER

Træerne klæder sig i rødt og viser sig fra deres måske smukkeste side. Men hvorfor så pyntesyg umiddelbart inden lukketid? Der foreligger ikke en vedtaget videnskabelig forklaring på bladenes rødmen, men botanikere har flere hypoteser. Nogle mener, at farven tjener som en slags ’solcreme’, der beskytter mod solens stråler, mens næringsstoffer forlader bladet, og dermed forlænger bladets liv. Andre tror, at den er et skræmmesignal til uønskede insekter. Du kan blive klogere på dette og mange andre efterårsspørgsmål på Arboretet i Hørsholm, Danmarks største samling af buske og træer, hvor forskere, medarbejdere og studerende løbende afholder gratis rundvisninger

Kirkegårdsvej 3A, 2970 Hørsholm.

HIMMELGRUS

Et varsel om Guds dårlige humør eller en påmindelse om de stærke kræfter, der er løbsk i universet? Meteoritter har altid været årsag til frygt og beundring, og med en ny udstilling på Geologisk Museum i København kan du fordybe dig i de gådefulde klumper af sten og jern, der med jævne mellemrum drysser ned på jorden efter deres flammende færd gennem atmosfæren. På udstillingen kan du blandt andet se et fragment af meteoritten, som borgerne i den lille Alsace-by Ensisheim fulgte live på himlen 7. november 1492. Desuden kan du føle på brudstykker af både Mars og Månen og se perlen i museets samling, den tonstunge Agpalilik-meteorit, som blev fundet af den danske forsker Vagn Fabritius Buchwald i Nordvestgrønland i 1963. 

EN GYLDEN DAME

Siden maj har performancekunstner Tine Louise Kortermand spredt bling-bling over Fyn, mødt lokalbefolkningen og indsamlet historier til forestillingen ’Traktor – Nye nordiske ritualer’. Den bliver uropført i forsommeren 2020, men inden da kan du møde hende, når hun i efterårsferien ruller sin guld- og diamantperlebesatte traktor op foran Tingcentralen i Årslev og afholder traktorworkshop. Forvent en oversavet dame. Forvent historiefortælling omkring bord. Forvent klip og klister. Og forvent, at du selv skal bidrage.

18. oktober klokken 10-12.

KIRKESKIBET 2450

… hedder Danmarks første flydende kirke, der blev indviet i slutningen af august. Den hellige husbåd er bygget af Kirkefondet og har kostet mere end 10 millioner. Penge, som fondet har fået ved at sælge nogle københavnske kirker, der lukkede på grund af for få besøgende. Nu ejer fondet så en mobil kirke, der i første omgang er lånt ud til Sydhavn Sogn, indtil sognet får bygget sin egen nye kirke på Teglholmen. I mellemtiden kan de lokale borgere gå om bord i kirkeskibet og blive viet, døbt, konfirmeret og så videre. 

Topstykket 20, København SV.

TIDSREJSE

Tøf-tøf: 12.-20. oktober kan du tage turen fra Odense Banegård til enten Fredericia eller Tommerup i et af Danmarks Jernbanemuseums veterantog. Der er afgang hver formiddag og eftermiddag, og billetter kan købes på billet.dk. Gør du det, får du også 25 procent rabat på entreen til Danmarks Jernbanemuseum, der ligger lige ved Odense Banegård. Her kan man blandt andet køre med det populære minitog, tage et kig ind i de royale vogne eller træde ind i den orange traktor fra ’Olsen-banden på sporet’.

Tags:
SE MERE