Ud & Se guider dig til fem ting, du kan opleve i marts.
Tekst:RedaktionenFoto:PR, Danmarks Jernbanemuseum

UNDERGRUNDSFILM

Den kvindelige PR-koordinator Rie er på besøg hos en gruppe, der borer tunneler til Københavns Metro, for at tage noter til en historie om en multietnisk arbejdsplads. Da der pludselig sker en ulykke, må hun sammen med metroarbejderne Ivo fra Kroatien og Bharan fra Eritrea forskanse sig i skærehovedet på en boremaskine. Der er varmt, beskidt og klaustrofobisk, og de får masser af tid til at diskutere eksistensen ud fra deres forskellige udgangspunkter og til at tage deres egne liv op til revurdering, mens de venter på hjælp. ’Cutterhead’ er Rasmus Kloster Bros debutfilm og opstået ud af en talentordning hos Det Danske Filminstitut. Meget af filmen er indspillet 20 meter under jorden, mens udgravningsarbejdet var i fuld gang.

Premiere 21. marts.

UORTODOX SUCCES

Hvis du tror, dokumentarfilm er en genre forbeholdt et smalt publikum, er modbeviset CPH:DOX, der gik fra at være lille og lokal til at blive en af verdens største af sin slags. Ved lanceringen i 2003 solgte dokumentarfilmfestivalen 14.000 billetter. Siden voksede den støt, og i 2018 købte 110.000 personer billet til begivenheden, der i de mellemliggende år har integreret fiktionsfilm, koncerter, udstillinger, artist talks og virtual reality-oplevelser i sit vildtvoksende program. Her har vi plukket tre litterære filmtilbud ud:

Den anden Larsson
Stieg Larsson er kendt som forfatteren bag de kiosk- og biografbaskende Millenium-bøger om Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist. ’Manden som lekte med elden’ opruller en mindre kendt side af forfatteren: Larsson brugte en stor del af sin tid på at afdække den yderste højrefløj. Som medstifter og redaktør af Expo skrev han blandt andet om kvindemord og nynazisme i Sverige, hvad der førte til trusler og hærværk mod forhandlere af det antifascistiske tidsskrift og dets trykkeri. Filmen fortæller historien som en noir i en montage af arkivklip, interviews og cinematiske rekonstruktioner. 

En magtfaktor og en gåde
Elena Ferrantes Napoli-romankvartet er solgt i millionvis, både i og uden for Italien. Læsere så prominente som Hillary Clinton har berettet om at fortære de fire omfangsrige bøger med glubende appetit. Time Magazine har haft hende på deres liste over verdens 100 mest indflydelsesrige personer blandt navne som Mark Zuckerberg og Angela Merkel. For nylig blev hendes bøger til en HBO-serie. Men forfatteren selv lever tilbagetrukket, hvilket sætter gang i spekulationerne: Er Elena Ferrante bare et opdigtet navn? Er hun overhovedet en kvinde? ’Ferrante Fever’ graver sig ned i gåden. 

Norsk sværvægt
I 2017 blev Karl Ove Knausgård bedt om at kuratere en udstilling på Oslos Edvard Munch-museum, og opgaven fik ham til at opsøge centrale steder i den verdensberømte malers liv for bedre at forstå hans liv og talent. Rejsen dokumenteredes i ’Den anden Munch’, der blev en slags dobbeltportræt af både Knausgård og den verdensberømte ’Skriget’-maler. Til DOX kommer Knausgård forbi København og får en talk om Edvard Munch med instruktørduoen bag filmen, Emil og Joachim Trier. Hvis det sidste navn siger dig noget, har du måske set hans fiktion ’Oslo, 31. august’.

Hold øje med cphdox.dk for spilletider.

DRØMMEN OM EUROPA

Siden 1972 har Interrail-billetten været lig med et ugelangt europæisk eventyr, hvor man kan stifte bekendtskab med overfyldte tog og eksotiske destinationer. Stemningen kan (gen)opleves på den permanente udstilling ’Drømmenes kupé’ på Danmarks Jernbanemuseum i Odense, hvor man blandt andet har genskabt en togkupé, et rejsebureau og Gare du Nord ved aftentid. Her kan du også få en fornemmelse af, hvordan det var at rejse med de luksuriøse blå wagons-lits-vogne i første halvdel af 1900-tallet. ’Drømmenes kupé’ er en poetisk udstilling, hvor lys, lyd og lugte hjælper med at vække minderne og eventyrlysten til live. Find den i spor 5-6, eller kontakt museet for en rundvisning.

BØRNENES TUR

Gennem de sidste 26 år har Kulturnatten fyldt Københavns fortove, busser, museer og en lang række andre institutioner, der ikke normalt åbner op for offentligheden, og slet ikke sent om aftenen, med oplevelseslystne danskere. Grundet det sene tidspunkt har det hovedsagelig været et tilbud til voksne og unge. Derfor har arrangørerne lavet Den Lille Kulturnat, der er tiltænkt børn i aldersgrupperne 2-5 og 6-12 år.

15. marts klokken 16-21. Læs mere på kulturnatten.dk

VIDSTE DU…

… at det frem til 12. april er muligt at tage børn under 17 år gratis med på Danmarks Jernbanemuseum i Odense? De kan prøve Børnebanegården, gå på opdagelse i de mange vogne og lokomotiver og få en tur med minitoget. Der er åbent på Danmarks Jernbanemuseum alle dage klokken 10-16.

 

Tags: ,
SE MERE