Slip din indre Shakespeare løs, og lad de skrå brædder forføre dig. Rundtom i landet står dansk teater parat til at lokke dig – og dine børn – ud i nye efterårseventyr.
Tekst:RedaktionenFoto:Per Arnesen/Yellow1.dk, Folketeatret, Allan Toft, Lynge Nielsen/NørregadeTeatret

VERDENSBERØMT MELANKOLI OG TYROLER-MAGI 

Lars von Triers film ’Melancholia’ vandt et væld af priser og international anerkendelse efter sin premiere i 2011. Nu er det igen muligt at opleve de to søstre Justine og Claire, der prøver at stå sammen, mens verden er ved at kollapse. Den apokalyptiske fortælling om, hvordan mennesket håndterer jordens undergang aldeles forskelligt, vises indtil 28. september på Aarhus Teater. Og så er der amoriner i luften, national nostalgi og godt tyroler-humør, når teatret slår dørene op for ’Sommer i Tyrol’ 29. september. Oplev blandt andre ’hele Danmarks Bamse’, Søren Hauch-Fausbøll, i en af hovedrollerne.

Læs mere på aarhusteater.dk

’Den poetiske raptus’ på Folketeatret.

ET 300-FOLDIGT LEVE

Den dansk-norske forfatter og nationalskat Ludvig Holberg blev født i 1684 som den yngste i en søskendeflok på seks i Nordnorge og døde som baron i København i 1754. I sin levetid opbyggede han et enormt forfatterskab. Han gik enevælden på klingen og udfordrede sin samtids normer med sin satiriske pen. ’Den poetiske raptus’, der vises på teatre i hele landet fra 22. september og slutter af på Folketeatret, er en hyldest til Holbergs frisind og en markering af dansk teaters 300-års jubilæum. Det er nemlig også 300 år siden, at der for første gang nogensinde blev opført en dansk komedie, ’Den politiske kandestøber’, som Ludvig Holberg også stod bag. Der er bohemer, evighedsstuderende, erotiske madammer og rigeligt med plads til den frie tanke, når skuespillerne på humoristisk vis opfører ’Den poetiske raptus’ og viser, hvordan Ludvig Holberg ændrede dansk teater. 

Se mere på folketeatret.dk

’SVÆRDET I STENEN’

En troldmand, en håndfuld riddere og et magisk sværd må sådan cirka være opskriften på det perfekte børneeventyr. Og i dette efterår bliver det sagnomspundne magiske sværd hevet op af mange by-sten, når ’Sværdet i stenen’ tager på en mindre danmarksturné. Forestillingen tager børnene med ind i en verden af flotte kostumer, spritny musik, og med på en spændingsfyldt rejse gennem en verden med lænkede drager, onde troldkvinder og antihelten Arthur, der til slut kan kalde sig konge af England. ’Sværdet i stenen’ vises i Aalborg, Ishøj, Nykøbing Falster og Esbjerg fra 10. oktober. 

Se hele turnéplanen på louiseschouw.dk 

ONDSKAB OG EVENTYR

Søskendeparret Fanny og Alexander bliver kastet ind i et koldt og spartansk præstehjem, da deres far dør, og moren gifter sig på ny med byens biskop. Svenske Ingmar Bergman, som var en af de største filminstruktører og manuskriptforfattere på sin tid, står oprindeligt bag ’Fanny og Alexander’, som kan opleves på Aalborg Teater fra 5. september i en nyfortolkning. Der er fri fantasi og grænseløs forelskelse på de skrå brædder, men også ondskab og mørke, der hele tiden ligger på lur. I den helt anden grøft kan du i øvrigt svøbe dig i H.C. Andersen-klassikeren ’Kejserens nye klæder’ om den modeglade kejser, der slavisk følger det sidste skrig. Teatret lover smæk på farverne, skraldgrin og underholdning for både børn og voksne. Vises fra 8. september. 

Se mere på aalborgteater.dk

”SLAP AF, FOR HELVEDE, DET’ BARE ET HAGL!”

Få et glædeligt gensyn med de gyldne punchlines fra Anders Thomas Jensens actionkomedie ’Blinkende lygter’ fra 2000, når Odense Teater 14.-15. oktober løfter scenetæppet for en gendigtning af historien om de fire umage venner, der prøver at lægge fortiden bag sig. Eller få hjælp af Sigurd Barrett til at svare på børnenes spørgsmål om, hvorfor solen egentlig skinner, og hvor langt der er til månen, når han sammen med multikunstner Eskild Dohn opfører teaterkoncerten ’Sigurd fortæller om naturvidenskab’ 17.-18. oktober. 

Læs mere på odenseteater.dk 

HJERTEKNAS OG UNGDOMSSIND

Det tæt ved legendariske ungdomsradioprogram ’Tværs’ kan fejre 50-årsjubilæum i oktober. Tilbage i 1972 lukkede Tine Bryld ungdommen ind i æteren og agerede kyndig rådgiver, når der blev ringet ind med spørgsmål om kærlighed, angst og ensomhed. I 36 år lyttede hun til ungdommens kvaler, store som små, og i anledning af den runde program-fødselsdag har Aveny-T i samarbejde med Danmarks Radio skabt en på én gang rørende, tragikomisk og intim forestilling om, hvad der sker inde i ungdomshjernerne i dag. Og hvordan ungdomslivet har forandret sig gennem de seneste fem årtier.   

Kan opleves fra 22. oktober. Læs mere på aveny-t.dk/tvrs 

Tags: ,
SE MERE