Vi har samlet oktobers bedste kulturnyheder.
Tekst:RedaktionenFoto:Ditte Chemnitz, Haaning Collection, Christianias Lokalhistoriske Arkiv, ROSA, Søren Thilo Funder

KØN HISTORIE

I 1931 fik danske Einar Wegener som den første i verden en kønsskifteoperation og blev til Lili Elbe. Den historiske begivenhed dannede afsættet for den amerikanske roman ’The Danish Girl’ fra 2000, der siden blev filmatiseret og vandt en Oscar for bedste birolle (Alicia Vikander som hustruen Gerda Wegener). Nu opfører Holstebro Dansekompagni historien med Bjørk-Mynte Paulse i hovedrollen og koreografi af Tim Rushton. ”Det har været vigtigt at have en transkønnet danserinde i hovedrollen og dygtige folk med de rette indsigter, perspektiver og fagligheder fra både scenekunstverdenen og LGBT+-miljøet med i opbygningen og tilblivelsen af forestillingen,” udtaler kunstnerisk leder David Price.

Koproduceret med Vejle Musikteater. Premiere på Vejle Musikteater 28. oktober. Forestillingen fortsætter på landsdækkende turné i 2021-22.

STADEN PÅ PLAKATEN

26. september var det 50 år siden, at hippier og christianshavnere væltede ind på det forladte kaserneområde i Bådsmandsstræde og startede det sociale eksperiment Christiania, der stadig udspiller sig midt i København som en skæv juvel for de ligesindede – og en kriminel rotterede for kritikerne. Fødselsdagen skulle have været fejret med den storstilede Freetown Festival og navne som Bikstok, Klumben, Raske Penge og Lucy Love, men den er udsat til 2022 på grund af corona-mat billetsalg. I ventetiden kan du fylde øjnene med plakatkunst fra fristadens unge år.

Kunsthal Charlottenborg frem til 14. november.

FORKROMEDE DRØMME

Erik Haaning har elsket biler, siden han som dreng hjalp med at pudse mejeribilerne på forældrenes mejeri i 40’ernes Undløse på Vestsjælland. Siden gav han sig til at købe sjældne biler, motorcykler og knallerter, og hobbyen har nu varet omtrent 60 år. Indtil for nylig var køretøjerne udstillet på Vestsjællands Bilmuseum i Høng, men dette efterår flyttede han, med sine sønner Michael og Nicholas som primus motorer, samlingen til større lokaler i en ombygget Velux-fabrik i Bagsværd. Her kan du besøge familieforetagendet Haaning Collection og spejle dig i lakken på Citroën’er, Folkevogne, Lamborghinier og Lotus’er fra 50’erne, 60’erne og 70’erne. 

KROPSKULTUR

Siger du nej tak til olie på lærred, lange ledsagetekster og stille kontemplation med fingeren til hagen? Så vil en anderledes pulsforhøjende og hårdtslående udstilling på Kunsthal Aarhus gerne råbe dig op. ’Go Extreme’ handler om menneskets længsel efter at blive fri af sine fysiske og mentale begrænsninger, og du kan blandt andet blive rørt over en krammende dobbeltskulptur af actionmanden Arnold Schwarzenegger, blive misundelig på fitnessrobotters udholdenhed og indsnuse kunstig svedlugt i et fitnesscenter med kampsportsarena og videoer med ekstremsportsudøvere. 

Frem til 30. januar 2022. I november afholdes DM i Mixed Martial Arts i forhallen.

HOUSE-MUSIK

ROSA – Dansk Rock Samråd lancerede i foråret konceptet Musikalske Besøgsvenner, som bragte professionelle musikere hjem til borgere, der har vanskeligt ved at komme frem til spillesteder og kulturhuse. Under privatkoncerterne var borgerens vanlige besøgsven også til stede, og dette efterår spiller musikere som Jørgen Thorup (tidligere Shu-bi-dua), Ester Brohus og Marcus Winther-John (billedet) igen for borgere i blandt andet Thisted, Aarhus, Odense og Brøndby.

Koncerterne tilrettelægges i samarbejde med blandt andet Røde Kors’ og Ældre Sagens besøgstjenester.

BEVÆGENDE NYHED

En stor befolkningsundersøgelse fra Syddansk Universitet er i mål med de første brede konklu­sioner på danskernes motionsvaner: Den motionsform, flest af os har dyrket i løbet af det seneste år, er gå- og vandreture. 91 procent af os var ude på sådan en, og her tæller almindelig transport ikke med. Dernæst kommer cykling (ikke som transport) med 58 procent og fitness og fysisk træning med 57 procent. 7 procent har været i gang med såkaldte rulle- og streetaktiviteter såsom rulleskøjteløb, skating og parkour.

Læs mere på sdu.dk/da/forskning/danmark_i_bevaegelse/publikationer

Tags:
SE MERE