Vi har samlet de bedste kulturnyheder i juni.
Tekst:RedaktionenFoto:PR

SNUS  TIL HANSTHOLM

Det er ikke let at købe fisk, og du kan nemt ende med havkatten i sækken. Det gælder ikke bare for os detailkunder – også de professionelle skal have næsen med sig og forbindelserne i orden. Vil du blive bedre til røde gæller og favorable kilopriser, så stå tidligt op, og lad dig tage under finnen af en lokalkendt guide på fiskeauktion i Hanstholm (pas på, du ikke uforvarende ender med en kasse rødspætter). Efter auktionen fører guiden, der ofte er en ældre fisker, dig videre ud til folkene i vodbinderiet, isværket, værfterne og de lokale virksomheder, der forædler fangsten.  

Rundvisningen tilbydes overnattende gæster i Det Nordatlantiske Fyr i Hanstholm. Læs mere på Gotour Local Adventures’ hjemmeside.

Foto: Tine Harden

PERLER PÅ SNOR

Da de sidste af de første beboere i Bakkehusene, en række­husbebyggelse ved foden af Bellahøj i København, flyttede ind i 1922, var det i et kvarter med begrænset trafik, og hvor skær­sliberen, fiskehandleren og bageren ugentligt kiggede ind. I dag buldrer Hulgårdsvej, også kendt som ringvej O2, forbi, og Rema 1000 er bare en blok væk. Men Bakkehusene, som blev tegnet af Ivar Bentsen og Thorkild Henningsen, ligger der endnu takket være den første fredning af et større dansk boligområde i 1981. Gå forbi, og få en hemmelig arkitekturoplevelse, eller nyd den på afstand – en ny bog fortæller husenes historie med brug af arkivmateriale og interview med nuværende beboere.

’Bakkehusene’ er udkommet på Strandberg Publishing.

VÆKSTLAG

Stig af i Skørping, og fordriv tiden i stationens gamle kiosklokale, der siden sidste efterår har fungeret som udstillingslokale under navnet Fraktal Ventesal, drevet af en lokal forening med støtte fra Statens Kunstfond. Skørping ligger tæt på Rold Skov, og hvert år er udstillingsprogrammet tilegnet en af skovens livsformer, en plante- eller dyreart, der anvendes som omdrejningspunkt for programmet, og i 2022 er temaet ’Et år med svampe’.

Læs mere på fraktalventesal.dk

Foto: Luka Hesselberg

REDNINGSFLISER

I det gamle kongelige Frederiks Hospital i Bredgade i København har man værnet om det gode håndværk, siden Det Danske Kunstindustrimuseum flyttede ind i 1926. I 2011 blev navn og identitet opdateret til Designmuseum Danmark, men rokokobygningen, der stammer fra 1750’erne, led under sin alderdom, og for to år siden lukkede man helt ned for at restituere det gamle hus. Blandt andet har man gravet ud og sikret fundamentet, ligesom det fredede flisegulv, der blev lagt under arkitekt Kaare Klints renovering i 1926, har været pillet op og møjsommeligt lagt igen efter datidens tegninger. 19. juni åbner museet igen med en stribe helt nye udstillinger bag de gråpudsede mure.

Se mere på designmuseum.dk

GANG I LITTERATUREN

En god gåtur sætter tankerne i bevægelse. Det vidste Kant, Kierkegaard og Virginia Woolf. Og det ved den norske forfatterstjerne Tomas Espedal, der 18. juni gæster den aarhusianske festival LiteratureXchange med ’Hvor går vi hen’, en slags talk om walk. Du kan også selv flytte fødderne i selskab med Nikoline Werdelin, Glenn Bech og Gerd Laugesen, der senere samme dag vandrer rundt om Brabrand Sø og læser højt af deres produktion undervejs.

LiteratureXchange løber fra 9. til 19. juni. Læs mere på litx.dk

Tags:
SE MERE