Vi har samlet oktobers bedste kulturnyheder.
Tekst:RedaktionenFoto:Tine Harden

KRØLLER ELLER EJ

Mange elskede ’Carmen Curlers’, DR-serien om folkene bag en lille Kalundborg-virksomhed, der først i 60’erne drømmer om at skabe en hårrevolution rundtom i de små hjem. Ikke mindst dens gennemarbejdede tidsbillede og høje production value var som skabt til at varme op under nostalgien. Nu er papillot-dræberne Axel, Birthe og Frans tilbage, for der er stadig masser af marked at erobre. Anden sæson foregår blandt andet om bord på et tog på vej sydpå. Toget blev bygget i et af DR’s studier, og – her kommer en illusions-spoiler – når hovedpersonen Frans i serien stiger ud på en fremmed banegård, er det optaget i Stærekassen, Det Kongelige Teaters tidligere skuespilhus.

Premiere på DR1 15. oktober. Kan streames på DRTV fra 13. oktober.

Foto: David Stjernholm

TOMRUM

Sidste år overtog Roskilde Kommune en række tomme bygninger i det psykiatriske hospital Sankt Hans fra Region Hovedstaden. Den langsigtede plan er at omskabe det grønne, smukt beliggende område til et nyt kvarter i Roskilde med handel, kultur og boliger til 400 familier. I ventetiden har Museet for Samtidskunst, der i 2021 mistede sin faste beliggenhed i Roskilde Palæ, indgået et treårigt samarbejde om at arrangere skiftende udstillinger i og omkring de historiske bygninger. For tiden gælder det ’Non Performing’, en vandring både inde og ude med samtalenedslag, lydinstallationer og værker, der forholder sig til psykiatrien, sygdom og det at falde uden for normen.

Frem til 22. oktober.

Foto: ’Fra Babenhausen til Leuchtenstein’ – Découpage af Hendes Majestæt Dronningen

KONGELIGE KLIP

Bille Augusts film ’Ehrengard’ fik for nylig premiere på Netflix, og dronning Margrethe har stået bag scenografien og kostumedesignet. Filmen, der handler om forførelsens veje og vildveje og har Mikkel Boe Følsgaard og Sidse Babett Knudsen i bærende roller, bygger på Karen Blixens fortælling af samme navn. Nærliggende, at det er Rungstedlund, der kan fremvise 41 découpager (en slags collager) skabt som scenografi til filmen. Découpagerne udstilles i samspil med Karen Blixens fortælling samt lydklip med dronningens egne fortællinger til flere af billederne.

Karen Blixen Museum Rungstedlund, 6. oktober – 30. april 2024.

Foto: Ebelfestival

EBELSKIVER

17 tons æbler blev presset til saft under sidste års Ebelfestival. Det var foreløbig rekord for den årligt tilbagevendende kultur- og handelsbegivenhed, der med ét smæk skaber opmærksomhed omkring både æbledyrkning og byen Ebeltoft. Et af de mere konkrete resultater er de cirka 350 træer, som festivalen siden 2004 har været med til at plante rundtom i byen af sorter som Ingrid Marie, Elstar, Cox Orange, Rød Aroma, Ahrista, Discovery, Skovfoged, Rubinola, Filippa, Kronprins Frederiks taffelæble, Karen Blixen og ikke mindst Ebeltoft-æblet, en over 100 år gammel sort. Har du lyst til at købe et æbletræ, gumle en æbleskive, møde en fødevareproducent og bælle rekordmeget most, så slå et smut forbi Mols’ pittoreske købstad i efterårsferien.

Aktiviteter på Torvet og i resten af byen i hele uge 42.

Foto: Peter Leth-Larsen

SALTO MED SKRUE

Mange vil nikke genkendende til Axel Salto, navnet på vores måske mest berømmede keramiker. Men hvad med Edmund de Waal? Har man læst britens bestseller-erindringsbog og familiesaga ’Haren med de ravgule øjne’, ved man, at han ikke bare er forfatter, men også keramiker – og en internationalt succesfuld en af slagsen. Keramikmuseet CLAY indvier sin nye, topsikrede udbygning med en udstilling, hvor Edmund de Waal som kurator forsøger at vise nye sider af Axel Salto, blandt andet i form af sjældent viste tegninger, bogillustrationer, tapeter og grafik, som præsenteres ved siden af Saltos naturinspirerede stentøjsværker i spirende, knoppet og riflet stil.

’Playing with Fire: Edmund de Waal and Axel Salto’, CLAY, Middelfart, 8. oktober – 11. august 2024.’

Tags:
SE MERE