Har du også tanket op hos DSB’s nye rygsækrejsende? Bliv klogere på tasken, bønnerne og ergonomien bag Kaffe Expressen.
Tekst:Maja Strøm JensenIllustration:Rasmus Buhl

Måske har du allerede benyttet dig af DSB’s nye salgstilbud i udvalgte tog mellem Fredericia og København. Måske har du det stadig til gode. Kaffe Expressen betjenes af DSB’s 7-Eleven-medarbejdere iført en rygsæk og en salgsbakke. På bakken er der rundstykker, snacks og slik, mens vand til varme drikke som kaffe, te eller kakao kan tappes fra rygsækken.

1. Skallen er lavet af materialet EPP (ekspanderet polypropylen), som man også bruger i termokasser, og som er let og isolerende.

2. Vandbeholderen er i plastik og indeholder 5,5 liter kogende vand, svarende til 20-25 kopper kaffe, te eller kakao. Tanken fyldes inden afgang. Når den er tom, kan der koges vand til den i togets pantry, et lille tekøkken.

3. Vandbeholderen sidder op ad en metal- og en plastplade, og rygsækken er indrettet med ventilerende riller og en pude mellem beholderen og medarbejderens ryg, der gør, at varmen ikke trænger igennem.

4. Bæltet skal sidde på hofterne for at aflaste ryggen, og salgsbakken foran giver ligevægt. Når Kaffe Expressen er fyldt op med vand og varer, vejer den cirka 7,5 kilo foran og 10 kilo på ryggen.

5. Fra vandtanken leder en slange vandet ud gennem en tap på siden af rygsækken. 

6. I højre side af rygsækken er der en kopholder, hvor man trækker kopperne.

7. Kaffen er økologisk og fairtrade mellemristet instantkaffe af arabica-bønner fra Syd- og Mellemamerika.

DENGANG OG NU

I 70’erne og 80’erne var der indrettet en kiosk og en bar i togvognene, hvor der blev solgt sandwich, pølser, øl, vand, cognac, kaffe og snacks.

I slutningen af 80’erne kom IC3-togene, hvor man kunne købe mad, drikke og snacks fra salgsvognen, der rullede gennem toget på mellemgangen. Den blev nedlagt i 2012.

I de efterfølgende år blev der eta­bleret kolddriksautomater, og personalet fik mulighed for at sælge kaffe, te og enkelte snacks på begrænsede strækninger.

I februar 2020 blev Kaffe Expressen lanceret.

Kaffe Expressen kører mandag til fredag mellem 05.23 og 21.38. Fredag er den travleste salgsdag. Kilde: Suzanne Michelle Christiansen

 

Tags: , ,
SE MERE