Her får du sommerens nyheder fra DSB.
Tekst:RedaktionenFoto:DSB, Danmarks Jernbanemuseum

LOKOMOTIV SOFIA

Det sidste af DSB’s EA-lokomotiver er solgt til videre drift i Bulgarien, hvor det skal køre godstransport for den bulgarske virksomhed Bulmarket, der I forvejen har købt tre andre EA-lokomotiver af DSB. Lokomotivtypen, der blev sat i drift på Kystbanen tilbage i 1986, er eldrevet, men er på grund af de nye Vectron-lokomotiver blevet udfaset. Set i bæredygtighedsperspektiv er det en fordel, at de får lov til at køre videre og ikke bliver skrottet.

TALGO’ IDÉ

I februar 2020 underskrev DSB en aftale med den spanske togproducent Talgo om en leverance af otte vognstammer med 442 sæder i hver til international trafik. DSB har besluttet at udvide denne ordre med over 10 procent, så togstammerne i stedet vil få en kapacitet på 492 sæder. De nye vognstammer forventes fra 2023 og skal trækkes af DSB’s nye elektriske lokomotiv, Vectron. 

GRØN HJEMMESIDE

Er du nysgerrig på DSB’s nye elektriske lokomotiver og tog, eller i tvivl om, hvad DSB egentlig gør for at blive en klimavenlig virksomhed? Bliv klogere med et klik på DSB’s nye bæredygtighedshjemmeside.

dsb.dk/om-dsb/baeredygtighed/

SÆT EN SKIVE PÅ

Telegrafen var indtil et godt stykke op i 1900-tallet den primære kommunikationslinje hos jernbaneselskaberne, og ledvogterhuse ved jernbaneoverkørsler var udstyret med meldeklokker, som via telegraflinjen gav varsel til ledvogteren, når led eller bomme skulle lukkes, fordi et tog var på vej. Hvis ledvogteren skulle sende en besked den anden vej, var hans vogterhus ikke udstyret med telegrafapparat. Til gengæld fandtes meldeskiver – en slags tandhjul, hvor tænderne svarer til morsealfabetets prikker og streger. Ved at sætte hjulet i meldeklokken kunne man sende en kort, standardiseret besked op ad telegraflinjen, for eksempel: ”Toget forulykket” eller ”Snehindring”. 

Se meldeskiverne på Danmarks Jernbanemuseum i Odense.

28.952

… kilowatt-timer sparede DSB 7-Eleven-butikkerne i marts måned i strøm i forhold til samme måned året før på grund af nye energibesparende tiltag. Det svarer til en månedlig besparelse på 57.905 kroner.

Tags: ,
SE MERE