10 kendte danskere viser vej til deres yndlingspletter på danmarkskortet.
Tekst:RedaktionenFoto:Colourbox, PR

1. CHRISTIANSØ

”Som yngre havde jeg endnu mere ild i røven end i dag og hadede øer. I dag sætter jeg pris på isolationen og får det bedste ud af det, når færgen er gået, og man ikke kan komme nogen vegne. Om foråret lytter jeg til edderfuglene, der ligger på vandet og siger uh-uh. Eller frøerne, der ikke har nogen fjender på øen og larmer fra vandhullerne, så turisterne stopper op i vantro. Christiansø er unik i Danmark med sit klippelandskab – og mit absolutte yndlingssted.”

Sebastian Klein, 47, er skuespiller, tv-vært og forfatter. Har været med til at udvælge de 15 danske landskaber i Danmarks Naturkanon.

2. NYORD, STEGE

”Øen Nyord er så lille, at man ikke må køre sin bil gennem byen. Det er et charmerende sted at spadsere rundt blandt de gamle huse. Mine forældre har sommerhus på Møn, og vi kører tit herover og får et stykke gammeldags æblekage a la farmor eller køber ind i Noorbohandelen, hvor de har et kæmpe udvalg af hjemmelavet og selvimporteret spiritus.”

Amalie Dollerup, 34, er skuespiller, kendt fra blandt andet ’Badehotellet’.

3. MOLS BJERGE

”Her er saligt og idyllisk. Min danske hippiefamilie har et gammelt kampestenshus ud til vandet, og jeg elsker at løbe ture langs stranden og synge mine sange i ro og fred, væk fra the hustle and bustle.

Iris Gold, 29, er sanger med rødder i Storbritannien, Indien og Jamaica. Har udgivet albummet ’Planet Cool’.

4. SORTE NÆSE, SYDTHY

”Hvis man følger stien fra Lodbjerg Fyr ud mod havet, kommer man til dette sted, hvor havet æder af kysten. Det er rå natur med høje klitter, og man føler sig hensat til England, selv om det ikke er klippegrund. Klinten er sort og består af ler og sand, og man kan også se lag af tørv fra oldtidens moser.”

Jeanette Varberg, 41, er arkæolog og forfatter. Hun arbejder på Nationalmuseet og vandt i år Weekendavisens Litteraturpris for bogen ’Viking – Ran, ild og sværd’.

5. ESBJERG HAVN

”Jeg vender altid tilbage til min fødeby, når jeg skal finde ud af, hvor jeg er på vej hen. Jeg voksede op i husvildehusene og var ikke blevet til noget uden en kommune, der tog ansvar for de fattigste. I Esbjerg drager man omsorg for hinanden, og kan man bestille noget, kan man bruges. Det lærte jeg på havnen som dreng, hvor jeg hjalp fiskerne med alt muligt. I dag er der ikke så mange fiskere. Der er det folk i vindmølleindustrien, jeg får en snak med. Byen finder nye veje, når de gamle levevilkår løber ud.”

Poul Nyrup Rasmussen, 77, er tidligere statsminister og initiativtager til og protektor for Det Sociale Netværk, der hjælper psykisk sårbare.

6. VENSTRESVING PÅ GRENSTENVEJ, GRENSTEN

”Når man kører gennem Grensten til Stevnstrup, hvor jeg kommer fra, er der et venstresving, hvor man kan se ud over hele Gudenådalen og Randers. Som barn sejlede jeg på Gudenåen sammen med min far, og Randers var mit livs første storby. Det er en helt fantastisk udsigt.”

Tine Götzsche, 53, er journalist, foredragsholder og igennem mange år vært på TV Avisen.

7. SVENDBORG HAVN

”Vi har en lille båd i familien, der hedder Andrea, og jeg har sejlet i Det Sydfynske Øhav hele mit liv. Så lægger vi til kaj, køber ind og steger pølser om bord. Vi bliver på båden så vidt muligt. Der findes ikke noget bedre end at sidde i en båd og mærke tiden stå stille.”

Andrea Heick Gadeberg, 21, er musiker, sanger og skuespiller, blandt andet kendt fra filmen ’Ser du månen, Daniel’.

8. GNIBEN, SJÆLLANDS ODDE

”Det er, som om himlen åbner sig over én på Sjællands Odde. Længst ude ligger Gniben, hvor man kan se vand på begge sider, og vejret er lige så omskifteligt, som var man til havs. Jeg besøger tit en ven i hans sommerhus. Hvis jeg selv tjente nogle flere penge, ville jeg købe mit eget.”

Kaspar Colling Nielsen, 46, er forfatter til blandt andet ’Mount København’ og ’Den danske borgerkrig 2018-24’. Aktuel med podcasten ’Skabelsen af Paradis’.

9. KRONBORG SLOT, HELSINGØR

”Søfarere plejede at sige, at når Kronborg er til styrbord, så er man endelig på vej hjem efter måske mange år til søs. Ud over at det er et fantastisk slot, holder jeg som gammel lystsejler – specielt på Øresund – meget af Kronborg som symbol.”

Anders Bircow, 68, er skuespiller og komiker, mest kendt fra trioen Linie 3.

10. HAVESELSKABETS HAVE, FREDERIKSBERG

”Den store plæne med påfuglene er som en entré. Herfra bevæger man sig ad velholdte stier gennem vekslende haveanlæg, som gennem salene på et stort slot. Længst inde i haven er der bænkene ved bassinet med statuen. Her sidder jeg og lytter til tennisboldene fra klubben på den anden side af hegnet og en svag summen af biler. Det er balsamisk. Mens jeg skrev min seneste plade, sad jeg her næsten dagligt og læste mine noter.”

Claus Hempler, 49, er sanger og musiker med en fortid i gruppen Fielfraz. Seneste udgivelse er det dansksprogede soloalbum ’En kuffert fuld af mursten’.

Tags:
SE MERE