Vi har samlet septembers bedste kulturnyheder.
Tekst:RedaktionenFoto:Thomas Linder

RUSKE-TUR

Der er skumsprøjt til højre, socialrealisme til venstre, og toget ser ud til at tøffe adstadigt ind i en tropisk storm. Billedet er fra Sri Lanka og med i Thomas Linders nye fotobog ’Snapshot safari’. I bogen samler Linder, der i en årrække har arbejdet som fotograf og redaktør for blandt andet Jyllands-Posten og Politikens Forlag, billeder fra fire verdensdele og 26 lande, og man kan blandt andet møde en senegalesisk politibetjent, en amerikansk stewardesse, en dansk vagabond og en fiskehandler fra Uganda, en hest i Spanien, en ko i Gambia og en dromedar i Egypten, nomader i Tanzania, fårehyrder i Israel, skolebørn i Sydafrika, forretningsfolk i Storbritannien, vandrere i Italien og teplukkere i Vietnam. Værsgo og rejs! 

Udkommet på Harriet Publishing.

Foto: Emilie Therese

IND BAG BRILLEN

Den verdenskendte filosof Hannah Arendt er i København for at modtage Sonningprisen i 1975, da vi først møder hende i forestillingen ’Arendt – At se i mørke’. Herfra følger den ad hukommelsens stier Arendt på flugt fra nazisterne i 30’ernes Berlin, som interneret i fransk fangelejr, som statsløs i Amerika og som korrespondent for The New Yorker under processen mod topnazisten Adolf Eichmann. Skuespiller Ina-Miriam Rosenbaum og dramatiker Rhea Leman har sammen skabt stykket, der gæster både Odense, København og Aarhus, og efter tæppefald vil der på udvalgte aftener være talks med blandt andre filosof Anne Marie Pahuus og chefredaktør Rune Lykkeberg.

Odense Teater: 31. august – 2. september og 18. september – 7. oktober. Aveny-T: 5.-9. september. Teatret Gruppe 38: 13.-16. september.

KORT OG GODT

OFF – Odense International Film Festival – er Danmarks ældste og måske klarest definerede filmfestival. På festivalen, der har eksisteret siden 1975, handler det udelukkende om kortfilm. De kommer til gengæld som både animation, drama, dokumentar, horror og komedie. Undervejs kan publikum opleve debatter, koncerter, samtaler og selvfølgelig filmene. Festivalen er såkaldt Oscar-kvalificerende, hvilket vil sige, at den kan indstille sine allerbedste bidrag til en academy award. 

Se med fysisk i Odense indtil 3. september, eller stream på offstream.dk

Foto: Det Danske Spejderkorps

LIVET I MØRKET

Lamper og skærme er såmænd praktiske og hyggelige. Men mange af naturens eksistenser sætter mindre pris på dem og gemmer sig, lige indtil vi slukker dem. For at hylde alt det, der kribler, flyver, lurer og hyler, når mørket sænker sig, er Danmarks Naturfredningsforening, Det Danske Spejderkorps, Friluftsrådet, Naturstyrelsen og Ungdomsringen gået sammen om ’Nat i naturen’. Initiativet, der skal inspirere flere danskere til at dyrke deres dark side og tilbringe en nat i det fri, byder på op mod 90 lokale arrangementer og lokker blandt andet med muligt hjortebrøl ved Ørnbjerg Mølle, bålpandekager ved Hammershus og kajaktur ved Køge.

2.-3. september. Se natinaturen.dk, hvor du også kan finde inspiration til det perfekte bål.

MINDER OM FERIE

Begræder du, at vejret skuffede på din staycation, eller savner du Sydeuropas ulmende hede, der krydrede din sommer med ekstra spænding? Hvorom alting er, kan du for tiden krydse Øresund og holde rejsefeberen høj. Dunkers Kulturhus i Helsingborg viser udstillingen ’Jorden runt på 80 souvenirer’ og har samlet en lysestage fra Tjernobyl, et badelagen fra Lanzarote og en række andre artefakter til ”en farvestrålende paella af alt fra banale masseproduktioner til antikke skatte af høj kulturhistorisk værdi.” Hvis det ikke er ferie …

Frem til 1. oktober.

Foto: Dalí Cybernetics: The Immersive Experience

EN DALÍ DAG

Mange af os er fortrolige med de smeltende ure, styltebenede elefanter og sultne tigre, der fødes ud af munden på fisk. Så eksponerede er Dalís motiver, at de nærmest kan synes trivielle. Men nu får vi muligheden for at opleve de velkendte malerier på en helt ny måde, når udstillingen ’Dalí: Cybernetics’ kigger forbi København og serverer den spanske surrealists spektakulære tankefostre som en digital, interaktiv totaloplevelse på Lokomotivværkstedet, der tidligere blev brugt til DSB-tog, men i dag fungerer som event- og konferencecenter. Udstillingen, der allerede har været i London og Barcelona, og som nu turnerer videre rundt i verden, præsenteres af The Gala-Salvador Dalí Foundation, det digitale kunstcenter IDEAL Barcelona og producenterne Layers of Reality.  

28. september – 1. januar 2024.

SPROG FOR SORG

Når ens kære dør eller bliver syge, kan man føle sig uhjælpeligt alene. Mens man selv er i undtagelsestilstand, føles det, som om hele verden bare kører videre rundt om én. Og selv om man har lyst til at snakke med nogen, virker det uoverstigeligt at forklare andre, der ikke er i sorg, hvordan man har det. Genkender du følelserne, kan det være, at du skal downloade en ny sorg-app udviklet af foreningen Dig Mig & Sorgen. Formålet med appen er at aftabuisere sorg og gøre den nemmere at tale om, og målgruppen er primært unge i alderen 14-25 år, men også deres familie, venner og pårørende, som gerne vil hjælpe, men uden helt at vide hvordan.

&Sorgen kan hentes i App Store og på Google Play. Læs mere på digmigogsorgen.dk

Tags:
SE MERE