Her får du sommerens nyheder fra DSB.
Tekst:RedaktionenFoto:DSB

SOMMERJOB

Hen over sommeren udfører Banedanmark sporarbejde på en række strækninger. Det betyder blandt andet, at der ikke kører regional- og InterCity-tog mellem København H og Høje-Taastrup mellem 4. og 24. juli. Man kan i stedet tage S-tog linje B, som kører hvert 10. minut i dagtimerne. Også mellem Aarhus H og Fredericia kan man mellem 15. og 24. juli opleve færre tog, ændrede køretider og længere rejsetid. I begge tilfælde er det en god idé at holde øje med den opdaterede rejseplanen.dk.

NYE TOGTIDER

100 Coradia Stream el-togsæt fra franske Alstom forventes modtaget op mod et halvt år senere end den oprindelige tidsplan. De nye el-togsæt skulle have været sat i drift i december 2024, men det er nu ændret til medio 2025. Det er den generelle usikkerhed med forsyninger verden over samt andre faktorer, der ændrer tidsplanen – blandt andet en række ændringer på togets design, som er nødvendige, for at Danmark modtager optimale togsæt. Coradia Stream el-togsættene skal afløse DSB’s nuværende IC3-, IR4- og IC4-tog og skal udgøre rygraden i landsdelstrafikken, ligesom de vil blive indsat i dele af den regionale trafik.

Foto: René Strandbygaard

VIDSTE DU, AT …

… det i år er 25 år siden, det første tog kørte over og under Storebælt med Dronning Margrethe og Prins Henrik i førerrummet? Storebæltsforbindelsen forkortede rejsetiden mellem København og Aarhus med en time og skabte et regulært boom i togrejser på tværs af Danmark. Siden dengang er den 20 kilometer lange tur 75 meter under havoverfladen taget mere end en million toggange.

NØDLINE

Før man kunne udløse en nødbremse, var der i stedet en line, der fulgte togstammen og kørte gennem kroge ved kanten af togvognenes tag. Linen var forbundet til lokomotivets dampfløjte (se billedet), og passagererne kunne række armen ud og trække i linen, hvis noget var galt. I Danmark blev toglinen almindelig på persontog fra 1880’erne, men allerede fra 1890’erne begyndte DSB at indføre et bremsesystem, som gjorde det muligt for passagererne at standse toget ved træk i en nødbremse.

Tags: ,
SE MERE