Vi har samlet septembers bedste kulturnyheder.
Tekst:RedaktionenFoto:Irina Boersma

HUGGET I STEN

Hun sled i det, sked på mandsdominansen og blev både et forbillede for mange kvindelige kunstnere og en af landets mest betydningsfulde billedhuggere. Anne Marie Carl-Nielsen (1863-1945), der blandt andet står bag rytterstatuen af Christian IX på Christiansborg Ridebane, havde tidligt og med sin mand, komponisten Carl Nielsen, tilknytning til Fuglsang Herregård på Lolland, hvor hun med sit billedhuggerblik nærstuderede godsets dyr. Fuglsang Kunstmuseum giver en historisk håndsrækning i en særudstilling, der viser 120 af hendes skulpturer, studier og udsmykninger. 

Fra 23.september. Se mere på fuglsangkunstmuseum.dk

Foto: Søren Hytting

GAVL I GADEN

Jubilæerne står i kø i år. DSB fylder 175 år, og det gør Sølvgades Skole i København – landets ældst fungerende folkeskole – også. Men det stopper ikke der. Københavns Malerlaug fylder 400 år, og i den historiske forbindelse har kunstneren Jeppe Eisner udført et stort gavlmaleri ved Sølvgades Skole i nummer 14 – lige over for Henry Heerups ’Mælkegavl’ i nummer 18. Sølvgades Skole fejrer jubilæet 17. september, hvor blandt andet digteren Søren Ulrik Thomsen – tidligere elev på skolen – holder tale.

Foto: PR

DÆK OP TIL EFTERÅRET

Efteråret er på vej med sine duggede ruder, og selskaberne rykker efterhånden indendørs. Vil du inspireres til en bordbeklædning ud over det sædvanlige, så tag til Hillerød, hvor Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot udstiller duge fra 1600- og 1700-tallet, der er skabt af danske adelskvinder, og som med deres våbenskjolde, dyr og planter edderbrodereme er flotte. Af bevaringshensyn vises dugene kun en måned om året.

1.-30. september. Se mere på dnm.dk/event/septemberduge-2/

TAL DIG VARM

Skal du til høstfest eller andet festligt lag, hvor det forventes – eller du forventer af dig selv – at du slår på glasset og siger et par bevingede ord? Inden du får for mange sommerfugle i maven, var det måske en idé at tage et kig på sitet Danske Taler – den levende talesamling, der gratis giver dig indblik i både historiske, folkefestlige og aktuelle taler med relevans for den offentlige samtale – og måske for dig. Gå på jagt i samlingen på cirka 2.000 taler, og find brugbar, lærerig, nyttig og unyttig viden.

Se mere på dansketaler.dk 

Foto: PR

GYLDNE DAMER

Kvinder, køn, dronninger, førstedamer og hemmelige heltinder er under titlen ’Queens’ årets tema under Golden Days-festivalen, der frem til 18. september kan ses, mærkes, høres og opleves på københavnske gader, stræder og torve. Der er 350 arrangementer i løbet af de to uger, og et af dem er byrumsudstillingen ’50 Queens’ på Kongens Nytorv, hvor 50 kvindeskikkelser fra danmarkshistorien kommer på piedestaler. Efter udstillingen komme udvalgte piedestaler ud i landet til de steder, hvor de pågældende kvinder har og havde en særlig tilknytning. 

Se mere på goldendays.dk

Tags:
SE MERE