Når kortere dage og trækfugle med flugtplaner vækker din udlængsel, så snør støvlen, pak turrygsækken, og (gen-)find kærligheden til efteråret på seks af Danmarks dejligste vandreruter.
Tekst:Peter Nicolai Gudme ChristensenFoto:Colourbox

PÅ PATRULJE MED FORTIDEN

Da grænsegendarmeriet blev grundlagt i 1839, anede gendarmerne næppe, at de langt senere ville komme til at give navn til en gåtur i verdensklasse. Dengang havde de til opgave at beskytte toldvæsenets folk ved floden Elben, der udgjorde sydgrænsen for Slesvig og Holsten. Da de to hertugdømmer tilfaldt Preussen efter krigen i 1864, fulgte gendarmerne den danske grænse nordpå til Kongeåen. Ved Genforeningen i 1920 rykkedes grænsen igen sydpå til dens nuværende position. Gendarmerne rykkede med, og da Tyskland 9. april 1940 besatte Danmark, blev tre overgendarmer de første danske dødsofre. Gendarmeriet blev nedlagt i 1958, da kontrollen af den danske grænse overgik til grænsepolitiet, men en del af den rute, gendarmerne patruljerede til fods, overlevede og blåstemplet af den europæiske vandreforening ERA. Den kystnære rute er opdelt i fem dagsmarcher, der blandt andet går gennem istidsskabte tunneldale, byen Egernsund, der engang var knudepunkt for Nordeuropas teglproduktion, og et tysk kanonbatteri, der beskød de danske skanser på Dybbøl i 1864. Holder du øjnene åbne undervejs, er du måske så heldig at spotte en isfugl eller få øje på den danske orkidé gøgeurten. Men husk, at det er forbudt at plukke den.

Gendarmstien, Padborg til Skovby, 84 km. Læs mere på gendarmsti.dk

KOSTBART TRÆKPLASTER

Inden Gudenåen blev hoveddestination for kanosejlende lejrskoler, var den en vigtig trafikåre for fladbundede pramme lastet med tonsvis af tovværk, papir, tørv, kalk, korn og mursten, der skulle frem og tilbage mellem Randers Fjord og det indre Jylland. I 1800-tallet trak såkaldte pramdragere med liner over skulderen fartøjerne mod strømmen til Silkeborg – visse steder måtte trækket overlades til heste. Den anden vej gik det nemmere, og dragerne kunne nøjes med at dirigere prammene med lange stager. Fragtruten blev overflødiggjort, dels af jernbanen, dels af vandkraftværker, der dæmmede op for vandets forløb. Omkring 1920 var prammenes tid ovre, men i år åbnede Silkeborg Kommune en renoveret strækning, hvor man til fods kan se åen fra pramdragernes perspektiv, fiske en ørred og, måske, se en af de oddere, der i disse år vinder frem. Trækstien, der er bygget op af grus og på de mest sumpede steder af træ, har kostet 10 millioner at genskabe. Flere af nabokommunerne arbejder nu på lignende projekter, der skal munde ud i 70 kilometers sammenhængende vandring langs Danmarks længste vandløb.

Trækstien, Silkeborg til Randers, 22 km. Læs mere på silkeborg.dk/Borger/Natur/Oplev-naturen/Traekstien 

FYN-MOTORIK

Hvis du kan lide de sydfynske landskaber, som de tager sig ud fra søsiden, vil du sikkert også kunne begå dig på de mange trampestier (du behøver ikke at tage tunge støvler på, det betyder blot, at de er opstået ved, at andre har gået dem før dig), der tilsammen udgør Øhavsstien. Ruten tegner næsten en løkke rundt om øhavet fra Ærø over Langeland og hen over Sydfyn fra Lundeborg til Faldsled, hvor du kan belønne dig selv med en gourmetmiddag på den berømte kro, når du er i mål, eller inden du går i gang. Det afhænger af, hvilken vej du går ruten. Den er delt op i syv mindre bidder, og trænede vandrere skulle kunne klare det hele på ni dage. Du behøver naturligvis ikke at gabe over det hele, men kan nøjes med at snuppe en enkelt delrute og nyde lidt smagsprøver på øhavet. Højdepunkterne inkluderer ’de fynske alper’ Svanninge Bakker, Langelands kuppelformede hatbakker og Valdemars Slot opført af Christian IV.

Øhavsstien, 220 km. Læs mere på visitfyn.dk/fyn/oplevelser/oehavsstien

TOPPEN AF SJÆLLAND

Som navnet siger, følger Nordkyststien den sjællandske nordkyst, af nogle betegnet som ’den danske riviera’. Og skulle du gå rundt i den forhåbning/forvildelse, at samme nordkyst udelukkende befolkes af rosébællende poloskjorter og åbne biler, byder den på flere muligheder for at nuancere billedet. Fra industrihavnen i Hundested, hvor den friske havluft blander sig med lugten af brændstof og motorolie, over fiskerbyen Gilleleje, hvor scooterne på molen kører rødspætte-ræs, når kutterne lægger til, og til den historierige, men tidligere noget henslumrende provinsby Helsingør, der i disse år på ny markerer sig som kulturby. Derudover bringer vandreturen dig forbi en perlerække af mondæne badebyer som Liseleje, Tisvilde og Hornbæk og igennem spektakulære landskaber som den knudrede Troldeskoven, 

Heatherhills vindblæste lyngbakker og de stejle klinter ved Nakkehoved og Gilbjerg.

Nordkyststien, Hundested til Helsingør, 69 km. Læs mere på oplevhalsnaes.dk/naturen/nordkyststien 

MØNSTER-BRANDERE

Et godt navn er en halv succes, og Camønoen er et af dem, man husker. Navnet, der spiller på den hyperpopulære og -befærdede spanske pilgrimsrute af næsten samme navn, opstod hos et par kvinder fra Møn, der gerne ville lave et lokalt alternativ, bare lidt mere roligt – og mønsk. Ideen blev givet videre til folk fra Museum Sydøstdanmark, der sammen med folk fra Vordingborg Kommune så potentialet i at promovere hele området, så turisterne ikke bare suser ud til klinten og skynder sig væk igen. Med penge fra Realdania og hjælp fra en masse frivillige håndværkere, arkæologer, landskabsarkitekter med mere opstod en vandrerute, der kan tilbagelægges så adstadigt, som du har tid til, og hvor en bed & breakfast-indehaver, en gårdbutikejer eller en keramikworkshoparrangør ikke er tilknyttet uden at være god til at fortælle om Møns historie og landskaber. Den samlede Camønos 12 etaper går blandt andet over Steges gamle voldanlæg, forbi kammerjunke-, kage- og kiksefabrikken Karen Volf og ud til Fanefjord Kirkes underholdende kalkmalerier. Desuden kan du nyde de åbne vidder ved Ulvshale Hede, gispe over Mælkevejens vrimmel ved Møns Klint eller kitesurfe ved dæmningen mellem Møn og Bogø.

Camønoen går på Møn, Nyord og Bogø, i alt knap 200 km. Læs mere på camoenoen.dk

APROPOS PILGRIMME …

… kan du faktisk gå med på den officielle Camino hertillands. Ruten, der er mest intensivt bevandret i Spanien, begynder nemlig i Trondhjem i Norge – af pilgrimme ofte kaldet ved sit historiske navn Nidaros. Herfra går flere forskellige ruter ned gennem kontinentet mod målet: apostlen Jakobs grav i Santiago de Compostela. I Danmark begynder turen både i Hirtshals, Frederikshavn, Helsingør og Kastrup, hvor rejsende nordfra kan komme ind i landet, ligesom man både kan komme videre til Tyskland ad Hærvejen og med færgen fra Rødby. Har du bare lyst til et mindre stræk, er det muligt at finde det officielle muslingeskalssymbol og føle sig som en del af den større bevægelse på strækninger, der ikke normalt er kanoniseret af vandrefolket. For eksempel mellem københavnske forstæder som Farum og Ballerup eller Kastrup og Ishøj. 

Den danske pilgrimsrute dækker i alt 985 km. Læs mere på santiagopilgrimme.dk

Tags:
SE MERE