Arkæologen og forfatteren udpeger sine tre favoritsteder på danmarkskortet.
Tekst:Peter Nicolai Gudme ChristensenFoto:PR

BRAKØR SKOV, HORSENS FJORD
”De lokale kalder det bare ’ude ved pumpehuset’, men ifølge kortet, jeg anskaffede, da jeg flyttede til Horsens fra Aarhus for at stifte familie og få parcelhus, hedder det Brakør. Man skal gå de sidste fem kilometer for at nå ud til vandet, så kun få finder herud. I bugten ligger Vorsø, et fuglereservat, og en dag på en løbetur så jeg pludselig en havørn slå ned i en koloni af ænder og andre fugle. At dømme efter kaosset og lydniveauet var der bid.”

GAMMEL STRAND, KØBENHAVN 
”Fra mit kontor på Nationalmuseet ser jeg ud på kanalerne, Thorvaldsens Museum og de smukke huse fra 1700- og 1800-tallet. Det er midt i København og samtidig stilfærdigt i forhold til for eksempel Strøget. Det er dejligt at kigge på, men også et godt sted at finde en bænk og tage sin frokost med.”

SORTE NÆSE, SYDTHY
”Hvis man følger stien fra Lodbjerg Fyr ud mod havet, kommer man til dette sted, hvor havet æder af kysten. Det er rå natur med høje klitter, og man føler sig hensat til England, selv om det ikke er klippegrund. Klinten er sort og består af ler og sand, og man kan også se lag af tørv fra oldtidens moser.”

Jeanette Varberg, 41, er arkæolog og forfatter. Hun arbejder på Nationalmuseet og vandt i år Weekendavisens Litteraturpris for bogen ’Viking – Ran, ild og sværd’.

Tags:
SE MERE