Ud & Se guider dig til februars bedste kulturnyheder.
Tekst:RedaktionenFoto:Toogoodtogo

KUGLESKØRE DANSKERE

Madspild er det store emne på tidens tallerken, og en af de bedste måder at bekæmpe det på er at rulle en lille, velsmagende kugle af sine kagerester. Men hvad sådan en hedder, det er danskerne ikke enige om. I København går den under navnet romkugle, i Jylland hedder den ofte en trøffel, men kommer man fra Mors, hedder den en sputnik og i Hirtshals en krumsebolle. Det er madspildsbekæmperne fra Too Good To Go, der har skudt debatten om det helt rigtige navn i gang, og buddene er mange – fra bamsebæ og krøllekage over knotbolle til slaskekugle og bagerens fiskefrikadelle.

Se mere på Too Good To Gos instagramprofil

Læsekampagnen er støttet af Sofie Linde. Foto: PR

MASSER AF MCBOOKS

Trykte børnebøger lever i dag ofte et usselt liv, truet af strøm, skærme og taster. Men ikke hos McDonald’s, der trods måske tvivlsomme kalorier til store maver propper læseguf til de mindste ned i madposerne. Børnebog nummer én million var ved udgangen af 2020 uddelt til danske børn og deres familier, der tager bøgerne med hjem. I gennemsnit læser børnene i bøgerne i 11 minutter, viser en undersøgelse fra analysefirmaet Moos-Bjerre. Samme undersøgelse viser også, at over halvdelen af forældrene efterfølgende taler med børnene om bøgerne. 

Se mere på læselyst.org 

Foto: PR

KVINDENE KUNST

Måske har du ikke så meget at lave for tiden? Så hvorfor ikke gå ind på Den Hirschsprungske Samlings hjemmeside (nemmest at udtale, når du har fået et corona-glas for meget) og nyde Bertha Wegmanns portræt af Marie Triep­cke – senere kendt som Marie Krøyer. Prisen på over tre millioner kroner er den højeste nogensinde for et værk af en kvindelig kunstner solgt i Danmark. Det kan man tænke over. Man kan også fundere – længe – over billedets bøjede venstre arm.

Se mere på hirschsprung.dk/samling/nye-vaerker

Foto: PR

AV, MIT SKINNEBEN

De fleste af os tager nok for givet, at vi har fri og lige adgang til sundhedsvæsnet. Men sådan har det ikke altid været. I slutningen af 1800-tallet var sygeforsikring den enkeltes ansvar. Det krævede, at man betalte til en sygekasse. På Danmarks Jernbanemuseums magasin findes et par eksempler på medlemskort for jernbaneansatte i begyndelsen af 1880’erne. I begge tilfælde var sygekassen knyttet til arbejdspladsen. Det første sygekort tilhørte assistent Møgelvang fra Aarhus, der var medlem af Jydsk-Fyenske Jernbaners Sygekasse. Det andet medlemskort er fra Sjællandske Statsbaners Sygekasse og har tilhørt en banevogter ved navn Petersen. Af kortet kan man læse, at sygekassen også dækkede hans familie. I 1892 kom den første sygekasselov, som åbnede for statstilskud til private sygekasser for fattige og lavtlønnede. Den offentlige sygesikring, som vi kender i dag, blev grundlagt i 1973.

Se mere på jernbanemuseet.dk

Sylvie Fleury, 2000. Foto: Charles Duprat

ARKETYPISK

Vestegnen bliver til ’festegnen’, når Arken i 2021 fejrer sit 25-års-jubilæum. Det moderne kunstmuseum, der ligger ned til vandet i Ishøj, begynder fødselsdagen med udstillingen ’Guld og magi’, hvor man – hvis corona vil – fra februar kan opleve, hvordan guld og vores evige jagt på lykke og rigdom har afspejlet sig i kunsten. Oplev for eksempel værker af Damien Hirst, Sylvie Fleury og Thomas J. Price, og dyk ned i guldets både religiøse og koloniale historie. Arken fortsætter i øvrigt fejringen med en lang række særudstillinger i 2021. 

’Guld og magi’, 6. februar – 8.august. Se mere på arken.dk  

Foto: Ida Wang

KRADSBØRSTIG KRIGSSKUEPLADS

Måske har du glemt det? At Danmark i 2003 i en koalition med Storbritannien og USA gik i krig mod Irak og Saddam Hussein? Hvad var motivet dengang, hvorfor gjorde vi det, og var det egentlig lovligt? Det er spørgsmål, som Teater Grob på Shakespearesk vis dramatiserer i ’Den retfærdige kriger – Da Danmark gik i krig’. Ina-Miriam Rosenbaum står bag forestillingen, der er en del af Projekt Glemmebogen, som sætter scenefokus på politiske problemer. Med kolde fakta og skarp satire vil hun vække vores nysgerrighed og tvivl samt få teatergæsterne til at stille spørgsmål, som journalist og historiker Christoffer Emil Bruun efterfølgende modererer mellem publikum og kunstnere.

Teater Grob, premiere 20. februar. Se mere på grob.dk

Foto: PR

AARHUSK NU VERDEN!

Hvis, hvad alle håber, samfundsdørene snart åbner sig, står ARoS i Arhus i 2021 klar til at byde sine gæster på mangfoldig kunst fra hele verden. Der kommer blandt meget andet udstillinger om dansk kunst fra 1800-tallet, britiske værker i samarbejde med Tate i London, installationskunst fra Island, kunst fra Kina og udstillinger om dansk samtidskunst. Og i marts åbner udstillingen ’This Is Not Africa – Unlearn What You Have Learned’ med en række kunstnere primært fra det afrikanske kontinent. Udstillingen, der består af 25 parodierende, gennembrydende, dekonstruerende værker, vil bryde med den stereotype vestlige fortælling om ’det afrikanske’. 

Se mere på aros.dk

Foto: PR

HJEMKUNSTSKABER

Kunsthal Charlottenborg er, som alle andre, trætte af COVID-19 (der i sig selv lyder lidt som en udstilling). Derfor har de lanceret det, de kalder ’Do It (Home)’, hvor 55 kunstnere – blandt andet Olafur Eliasson, Tracey Emin og Cao Fei – instruerer folk i, hvordan de skaber deres egne kunstværker derhjemme. Følg kunstnernes instruktioner, kom ind i deres verden, realiser dit eget kunstværk, og del dit værk med andre.  

Se mere på curatorsintl.org/special-projects/do-it

 

Tags:
SE MERE