Hver måned tager vi toget og falder i snak med de andre passagerer. Om hvor de skal hen, hvad de har oplevet, og hvem der gemmer sig bag de ansigter, vi alle sidder og ser på.
Tekst:Peter Nicolai Gudme ChristensenFoto:Thomas Nielsen

DAISY KATUMBA
28, studerende, Lyngby Station 

Jeg venter på toget til Holte, hvor jeg skal hente mine børn på tre og seks år fra børnehave. Jeg går på VUC i Lyngby, hvor jeg læser sammen med folk fra Afghanistan, Syrien, Eritrea, Iran, Marokko og en masse andre med udenlandsk baggrund. 

Jeg kommer fra Uganda og kom til Danmark for seks år siden. Jeg besøgte noget familie her og mødte en dansk mand, som jeg blev gift med. Nu er vi skilt. Jeg savner min familie i Uganda, menneskene, vejret og maden. Men jeg kan godt lide at bo i Danmark. 

Det bedste er sikkerheden. Jeg kan gå alene om aftenen uden at blive stoppet. Og man får en ordentlig løn for sit arbejde og for den energi, man lægger. Det værste er racismen. Mange spørger med forskræmt stemme, hvor jeg kommer fra. 

Jeg har arbejdet på et rehabiliteringscenter, hvor mange af de indlagte var så utrolig ensomme. Jeg ville ikke have noget imod at arbejde mere med ældre som social- og sundhedsassistent, måske allerhelst blive sygeplejerske.

__________________________________

DENNIS HOLK
53, massør, Holte Station

Min søn Laurits og jeg er på vej hjem fra et besøg hos min mor. Vi skal til Allerød, hvor vi lige er flyttet i ejerlejlighed. Vi kom fra Albertslund og et almennyttigt boligbyggeri. Det var mere rodet at bo der. Der er også ballade, hvor vi bor nu. Men her er det drengestreger og hash – der var det skyderier.

Jeg har brugt nedlukningen på at sætte lejlighed i stand. Denne uge fik jeg lov at åbne igen. Jeg har hørt fra nogle kolleger, at de har haft en helt vild efterspørgsel, ligesom frisørerne. Den samme panik har jeg ikke mærket på min klinik. Det har været en ret normal uge. Men det er rart at komme i gang igen.

Nu skal vi købe ind og rydde op og lege lidt. Ellers har vi ingen særlige planer. Jeg er ret striks med Laurits’ forbrug af skærm. Og ’Disney Sjov’ ligger for sent i forhold til hans sengetid.

__________________________________

MOLLY PHILLIPS
18 år, studerende, Hillerød Station

Jeg er på vej hen på en kosmetologskole her i Hillerød. Det er første skoledag i dag. Jeg har ikke gået i skole de sidste fire år og vil bare gerne igennem så hurtigt som muligt. Ej, det skal nok blive sjovt. Jeg har allerede arbejdet en del på en salon i London, og nu vil jeg have papir på det.

Jeg har længe boet halvdelen af året i London, hvor min søster også bor – hun er frisør på salonen, som hendes veninde ejer – og halvdelen af året i Danmark, hvor jeg hjælper min mor, der har nogle problemer med ryggen. Min far var engelsk, men lever ikke længere. Min kæreste bor i Danmark, men på længere sigt vil jeg hellere bo i London. Der er flere muligheder. Flere saloner, hvor man kan finde arbejde.

I morgen skal jeg til Malmø og have sprøjtet filler i læberne. Jeg ville ønske, I kunne have fotograferet mig dér.

Tags: ,
SE MERE