Studielivet begynder for fuldt smæk i denne måned. Men hvem har råd til lækker mad, når priserne stiger? Få her en stribe gode ideer til billige og grønne comfort food-retter, der har en kuvertpris på blot en tyver. På den måde får du plus på tungen og ingen minusser på budgettet.
Opskrifter og foto:Camilla Skov

SPRØDE GULERODSNUGGETS MED KARTOFLER & RANCH DIP

Til 4 personer

Gulerodsnuggets
350 g gulerødder
100 g modnet cheddar
1,5 dl rasp
1 dl havregryn
2 æg
1 tsk. dijonsennep
1 fed hvidløg
0,5 tsk. løgpulver
Ca. 1 tsk. salt og friskkværnet peber

Til panering
1 dl rasp
1 dl pankorasp
Olie og smør til stegning

Kartofler
Ca. 800 g små kartofler
Olie & salt

Ranch dip
1 dl mayonnaise
2 dl cremefraiche 18 %
1 tsk. løgpulver
0,25 fed hvidløg, fintrevet
1 tsk. dijonsennep
1,5-2 dl purløg og bredbladet persille, finthakket
2-4 spsk. citronsaft
Salt og friskkværnet peber
Sæt ovnen på 225 grader varmluft.

Riv gulerødderne groft på et rivejern. Kram så meget væske ud af den revne gulerod som muligt, og kom op i en stor skål. Riv cheddar groft, og tilsæt sammen med de øvrige ingredienser til farsen. Bland godt, tryk sammen til en fast masse, og lad stå i 15 minutters tid. Farsen samler sig, når den hviler.

Skyl kartoflerne, og skær ud i halve. Kom op på en bagepapirsbeklædt bageplade, og fordel et godt skvæt olie og godt med salt på kartoflerne. Sæt i ovnen i 15 minutter. Vend derefter kartoflerne, og giv dem 5-15 minutter til, til de er flot gyldenbrune.

Bland imens ingredienserne til ranch dippen, og smag til med citronsaft, salt og friskkværnet peber. Den skal være godt salt og let syrlig med et hint af dijon og tydelig smag af krydderurter.

Bland rasp og pankorasp i en dyb tallerken. Kom lidt neutral olie på hænderne og form nuggets af farsen i passende størrelser. Vend i raspen, så der er rasp på alle sider.

Steg på en middelvarm pande i godt med neutral olie og smør, til de er gyldenbrune og sprøde på begge sider. Servér lune med kartofler og ranch dip. Lidt purløg eller andre krydderurter som pynt gør øjnene glade.

MAD, DER TAGER PRISEN

Sundt, grønt, sprødt og knasende billigt. ’Billig mad på dyre tallerkener’ af Camilla Skov – en ’kærlighedserklæring til vegetarisk budgetmad’ –er udkommet på forlaget Grønningen1.

SPAGHETTI I TOMATSOVS MED KARAMELLISEREDE LØG & KAPERS

Til 4 personer

4 løg
3-4 spsk. olivenolie
60 g (1 dl) kapers
0,25-0,5 tsk. chili flakes, stærke
4 fed hvidløg
1,5 dl (ca. 150-160 g) tomatpuré
Friskkværnet peber
400 g spaghetti eller bucatini
1-2 dl hakket bredbladet persille (kan udelades)
Parmesan eller pangrattato (kan udelades)

Pil løgene, og skær dem i tynde strimler. Steg ved middel til høj varme i en sauterpande i olivenolie med et godt drys salt, til de falder sammen og bliver gennemsigtige. Rør rundt jævnligt.

Imens sier du lagen fra dine kapers (gem 2 spsk. lage til senere) og hakker dem fint. Tilsæt til løgene sammen med chili flakes, og lad stege med. Sæt pastavand over, og tilsæt godt med salt.

Når løgene begynder at brænde en anelse på i bunden af panden, tilsættes kaperslagen — den sørger for, at al den gode smag i bunden af panden kommer fri og bliver genoptaget af løgene. Skru ned til middel varme. Brænder løgene på igen, kan du lave samme trick med helt almindeligt vand.

Pil og skær hvidløgsfed i skiver. Tilsæt til panden, og steg med, til løgene er flot gyldne og karamelliserede i kanterne. Det tager ca. 15-20 minutter, men du kan ikke stege dem for længe. Skru ned til lav varme, hvis du kan se, at det begynder at brænde på.

Sæt pasta over. Tilsæt tomatpuré til løgene, og steg i 5-10 minutter ved lav varme, til tomatpureen bliver mere mørkerød i farven. Giv sovsen et godt skud friskkværnet peber. Den minder mere om en tyk pasta end om en sovs på nuværende tidspunkt — frygt ej! Sluk for varmen. Skyl og hak persillen fint, og sæt til side.

Når pastaen er al dente, gemmes ca. 3-4 dl pastavand, og resten hældes fra. Tilsæt tomatblandingen til pastaen sammen med et godt skvæt pastavand. Bland sammen, og tilsæt mere pastavand, til du får en våd konsistens. Pastaen kommer til at suge en del væske, så det skal være en anelse vådere, end du tror. Smag til med salt og peber, og server med finthakket persille og fintrevet parmesan.

SMØRSTEGTE GNOCCHI

Til 4 personer

60 g smør
2-4 kviste rosmarin
Et glas (60 g) kapers
700 g færdige gnocchi fra køledisken
Peber
1 squash
Ca. 10 snittebønner
En citron
2 gode håndfulde parmesan

Smelt 40 g smør i en pande ved middel varme. Pluk bladene af rosmarinen, og tilsæt sammen med drænede kapers. Steg et minuts tid. Tilsæt gnocchi direkte fra pakken, fordel jævnt, og lad dem brune. Skru ned for varmen, hvis de tager for meget farve. 

Forbered imens dine grøntsager, som du steger hårdt i omgange på en brandvarm pande ved siden af, så de får masser af farve. 

Vend forsigtigt gnocchiene, når de er gyldenbrune. Når gnocchiene er gyldenbrune på begge sider, tilsættes de stegte grøntsager og det sidste smør.

Riv citronskal og parmesan fint over retten, og giv det hele et godt drys peber. Servér med ekstra parmesan og citronbåde til, så man kan give sin portion lidt citronsaft.

EN ENKEL RAMEN

Til 4 personer

8 tørrede shiitakesvampe eller 2 dl andre tørrede svampe + 3-4 dl kogende vand (kan udelades)
4 æg, kolde
4 fed hvidløg
1 spsk. friskrevet ingefær
2 spsk. olie
1,5 liter grøntsagsfond
4-6 spsk. soja
1-2 spsk. sesamolie
1-2 spsk. æblecidereddike
Ca. 300 g ramennudler
Et par håndfulde snittebønner
2 spsk. sesamfrø
Chili flakes, stærke
Forårsløg (kan udelades)

Hæld kogende vand over de tørrede svampe i en skål, og lad stå. Lad æggene simre helt forsigtigt i en lille gryde i 8 minutter (eller kog dem, som du ved, de bliver perfekte hos dig).

Pil hvidløgsfeddene, og skær i fine skiver. Riv ingefæren fint (du kan godt beholde skallen på). Steg i en større gryde i olie ved lav varme 1-2 minutter, uden at det tager farve. Tilsæt fond, 4 spsk. soja, 1 spsk. sesamolie og 1 spsk. eddike. Kog op og lad simre.

Bruger du hele shiitakesvampe, tages de op af  iblødsætningsvandet og skæres ud i fine skiver. Andre mindre svampe kan tilsættes hele. Tilsæt svampene sammen med iblødsætningsvandet, pas bare ikke at få skidt med, som godt kan samle sig i bunden af skålen. Lad suppen simre i yderligere 10 minutters tid.

Skær imens forårsløg i fine skiver, kog nudlerne efter  anvisningen på pakken, og damp dine grøntsager, eller tilsæt dem simpelthen til suppen de sidste par minutter (alt efter hvilke grøntsager du bruger). Pil æggene, og skær i halve.

Smag suppen til med ekstra soja, sesamolie og eddike efter smag. Anret nudler og grøntsager i skåle, og hæld suppen over. Server med æg, forårsløg, sesamfrø og chili flakes på toppen.

 

Tags: , ,
SE MERE