Med et løfte om sprød, fedtfattig og energibesparende madlavning har airfryere gået deres verdensomspændende sejrsgang, og også herhjemme er de blandt tidens bedst sælgende isenkram. Tag med på en overflyvning over nogle af køkkenmaskinens mange muligheder.
Opskrifter:Michelle KristensenFoto:Joachim Wichmann

LAKS MED SPICY BLOMKÅL OG TAHINDIP

2 portioner

1 tsk. dijonsennep
1 tsk. flydende honning
1/2 spsk. sesamolie
Salt
2 laksefileter
2 tsk. sesamfrø

Spicy blomkål

1/2 blomkål
1 1/2 æg
1 1/4 dl kikærtemel
1 1/2 tsk. stærk paprika
1/2 tsk. cayennepeber
1/2 tsk. salt
1/4 tsk. peber
1/2 spsk. olivenolie

Tahindip

1/2 dl tahin
1/2 dl vand
1 tsk. dijonsennep
1/2 fed hvidløg
Saft og lidt fintrevet skal fra 1 økologisk citronbåd
Salt og peber

Tilbehør

1 rød peberfrugt i strimler

Skær blomkålen i mindre buketter. Pisk æggene i en skål, og vend blomkålsbuketterne i æggemassen, så den dækker helt. Rør kikærtemel, paprika, cayennepeber, salt og peber sammen i en anden skål, og dyp hver blomkålsbuket i kikærtemelet, så det dækker blomkålen helt.

Tænd airfryeren på 175 grader. Kom blomkålsbuketterne i airfryerkurven, spray med olivenolie, og tilbered dem i airfryeren i 10-15 minutter alt efter størrelse, til de er gyldne og møre.

Rør tahin, vand, dijonsennep, knust hvidløg, citronsaft og -skal sammen til en dip. Smag den til med salt og peber. Rør sennep, honning, sesamolie og salt sammen til en marinade. Smør den på de to laksefileter, og drys med sesamfrø.

Når blomkålsbuketterne er færdige, tager du dem op af kurven, øger varmen til 200 grader og tilbereder laksen med skindsiden nedad i airfryerkurven i 10-12 minutter. I de sidste 2 minutter skubber du laksen ud til en af siderne i airfryerkurven og kommer blomkåls­buketterne ned ved siden af, så de får lidt ekstra varme, inden de skal serveres.

Server med lime, peberfrugt og tahindip.

SESAMBAGT BLOMKÅL

2 portioner

1 mellemstort blomkålshoved
1 spsk. smør
1/2 tsk. salt
2 tsk. sesamfrø

Tag de yderste blade af blomkålshovedet. Smelt smørret i en skål i mikroovnen eller i en kasserolle. Pensl blomkålshovedet med det smeltede smør, og drys med salt og sesamfrø.

Tænd airfryeren på 160 grader.

Placér blomkålshovedet i airfryerkurven, og tilbered det i airfryeren i 30-40 minutter alt efter størrelse, til det er mørt.

CREMET GRØNTSAGSSUPPE

2 portioner

Grøntsagssuppe

200 g cherrytomater på stilk
2 røde peberfrugter
1/2 rødløg
1 fed hvidløg
1 spsk. olivenolie
3 dl kogende vand
3/4 dl piskefløde
1/2 spsk. tørret oregano
1 terning grøntsagsbouillon
1/2 tsk. salt
Peber

Tilbehør

1 æble
2 tørrede abrikoser
240 g kogte kikærter (evt. fra dåse)
1/2 spsk. olivenolie
1 spsk. frisk timian
Salt

Tænd airfryeren på 180 grader. Halvér cherrytomaterne. Rens og pil peberfrugt og løg, og skær begge dele i store tern. Hak hvidløg fint. Bland det hele med olien i en skål.

Læg grøntsagerne i airfryerkurven, og tilbered dem 15-20 minutter, eller indtil grøntsagerne er bløde og mørke i kanterne.

Blend de bagte grøntsager til en cremet konsistens sammen med kogende vand, fløde, tørret oregano, grøntsagsbouillon, salt og peber i en blender eller foodprocessor. Kom ekstra vand i suppen, hvis du ønsker en tyndere konsistens.

Skær æblet i tern og abrikoserne i strimler. Rør kikærter og æbletern sammen med olie, friskhakket timian og salt. Kom blandingen i airfryerkurven, og giv den 10 minutter i airfryeren ved 180 grader. Når blandingen er færdig, blander du abrikosstykkerne i.

Varm suppen i en gryde, og server med drys af kikærteblandingen.

SKYRBOLLER

3 stykker

240 g skyr naturel
2 æg
1 spsk. fiber husk (fiberprodukt) med top
85 g fuldkornsmel
1 1/2 tsk. bagepulver
1/2 tsk. salt

Tænd airfryeren på 170 grader.

Pisk skyr, æg, fiber husk, fuldkornsmel, bagepulver og salt sammen i en skål i 3 minutter. Lad dejen trække i 10 minutter.

Kom bagepapir i airfryerens bageform. Kom lidt vand på dine fingre, form 3 boller af dejen, og placér dem i bageformen.

Bag skyrbollerne i 15 minutter. Vend dem med bunden opad, og bag videre i 5 minutter.

SPICY KYLLINGELÅR MED EDAMAMEBØNNER OG BROCCOLI

2 portioner

Kyllingelår

1 spsk. olivenolie
2 tsk. paprika
1 tsk. salt
1/2-1 tsk. stødt chili (kan udelades)
1/2 tsk. hvidløgspulver
1 drys peber
4 kyllingelår
1/2 spsk. sesamfrø

Tilbehør

100 g frosne, pillede edamamebønner
1 broccoli (400 g)
1 1/2 spsk. olivenolie
2 fed hvidløg
1 tsk. salt
Peber

Tænd airfryeren på 160 grader.

Rør olien sammen med paprika, salt, chili, hvidløgspulver og peber, og pensl kyllingelårene med marinaden. Drys kyllingelårene med sesamfrø.

Fordel kyllingelårene i airfryerkurven, og tilbered dem 25-28 minutter, til de er gyldne og sprøde. Vend dem halvvejs.

Kom de frosne edamamebønner op i en skål, og hæld kogende vand over. Lad dem trække 5 minutter. Hæld vandet fra. Skær broccolien i mundrette buketter. Kom olien i en skål med knust hvidløg og salt, og vend broccoli og edamamebønner i.

Når der er 15 minutter tilbage af kyllingelårenes tilberedningstid, lægger du grøntsagsblandingen på airfryerens rist og sætter den ind over kyllingelårene. Rør rundt 1-2 gange undervejs. Server kyllingelår og grøntsager med lidt citron.

Michelle Kristensen er forfatter til en række bøger om mad og sundhed. I ’Sundt og sprødt med airfryer’ serverer hun 60 fedtfattige opskrifter på alt fra flæskesteg til granola. Udkommet på Politikens Forlag. 

 

Tags: , ,
SE MERE