DET SKAL DU BRUGE 8 personer 2-2,5 kg kalveskank 4 tsk. fint salt 1,5-2 kg rabarberstilke eller frosne rabarber 3 spsk. sukker 1 tsk. havsalt 10 fed hvidløg 0,5 liter mjød eller mørkt øl 0,5 liter æblemost 0,5 liter kalvebouillon 8 laurbærblade 10 nelliker 0,5 bundt timian Honning Æblecidereddike Friskkværnet sort peber Havsalt HVORDAN Dagen […]
Opskrift:Meyers SimremadFoto:Line Thit Klein

DET SKAL DU BRUGE

8 personer

2-2,5 kg kalveskank
4 tsk. fint salt
1,5-2 kg rabarberstilke eller frosne rabarber
3 spsk. sukker
1 tsk. havsalt
10 fed hvidløg
0,5 liter mjød eller mørkt øl
0,5 liter æblemost
0,5 liter kalvebouillon
8 laurbærblade
10 nelliker
0,5 bundt timian
Honning
Æblecidereddike
Friskkværnet sort peber
Havsalt

HVORDAN

Dagen før

Gnid kødet ind i 4 tsk. fint salt. Dæk det til, og sæt det i køleskabet (evt. 2 dage før, hvis du ønsker en kraftigere saltning).

På dagen

Tænd for ovnen på 200-220°. Kom skanken i et højt, bredt ovnfast fad. Brun den af ved høj varme i ovnen i ca. 30 minutter, så den bliver flot gylden over det hele. Skru ned på 130°.

Skyl rabarberstilkene godt. Tag 4-6 stilke fra, og kør resten igennem en saftpresser/ juicer – du skal bruge ca. 1 liter væske, så suppler evt. rabarbersaften med vand (har du ikke friske rabarber, kan du bruge frosne, red.). Snit de resterende rabarberstilke i ca. 1 cm tykke stykker. Kom dem i en skål, og vend dem med 3 spsk. sukker og 1 tsk. salt. Dæk dem med film, og lad dem trække på køkkenbordet de 5-6 timer, du laver skanken. Knus hvidløgsfeddene med bredsiden af en stor kniv, du behøver ikke at pille dem, og kom dem ned i bunden af det ovnfaste fad til den brunede skank. Hæld alle væsker – rabarbersaft, mjød, most og bouillon – over kødet sammen med laurbærblade, nelliker og timiankviste. Dæk fadet med et låg eller alufolie.

Sæt fadet i ovnen, der nu er 130°. Skanken skal have 5-6 timer i ovnen, og du skal vende kødet nogle gange undervejs. Tilføj mere væske, hvis fordampningen går for hurtigt – du skal ende ud med ca. 7-8 dl reduceret, kraftig skysovs. Når der er 30-45 minutter tilbage af tilberedningstiden, skal temperaturen op på 180°, og du skal samtidig hælde skyen over stegen ca. hvert 5. minut, så stegen bliver glaseret.

Tag fadet med skanken ud, og sigt skyen over i en ren gryde. Kog den evt. ind, til der er ca. 7-8 dl, hvis ikke reduceringen er sket af sig selv inde i ovnen. Juster evt. konsistensen med meljævning, og kog skyen godt igennem.

Ved servering

Hæld væsken fra de marinerede rabarber, og kasser den. Rør rabarberstykkerne ned i skysovsen, og kog op til lige under kogepunktet. Juster smagen med honning og æblecidereddike, og smag til med salt og peber. Server skanken hel inde ved bordet, hæld sovsen med rabarberne over kødet i sidste øjeblik, og spis retten med dampet spidskål eller en anden sæsongrøntsag.

 

Tags: , ,
SE MERE