Sprød blomkål, smeltende kikærter og slubrevenlig pasta. Hvem siger, at påskemåltidet ikke kan være fristende og kødfrit? Kig bare på disse opskrifter – nemmere bliver det ikke. Kog, spis, og slap af.
Opskrifter og foto:Camilla Skov

CHICKPEA MELT

Til 4 portioner

Kikærtesalat og toast

2 dåser (480 g) kikærter
1 dl syltet agurk
0,25 dl jalapenos
1 lille rødløg
1 dl cremefraiche 38 %
2 spsk. mayonnaise
1 tsk. dijonsennep
Salt
Godt med peber
200 g modnet cheddar
8 skiver surdejsbrød
Ekstra mayonnaise

Salat

1 pose blandet salat
300 g smagfulde, små tomater
2 spsk. olivenolie
1 spsk. æblecidereddike eller balsamico
0,5 tsk. dijonsennep efter smag
Salt og peber

Dræn kikærterne, tør dem med lidt køkkenrulle. Mos dem groft med en gaffel eller lignende, og kom dem op i en skål, hvor du tilføjer den syltede agurk skåret i små stykker og finthakket jalapenos og rødløg. Bland med cremefraiche, mayonnaise, dijonsennep, og smag til med salt og godt med peber.

Riv osten groft, og skær brødet ud i tynde skiver. Fordel først et godt lag kikærtesalat på brødet, og top med en håndfuld ost til hver toast. Smør mayo på ydersiden af brødet, og kom i paninimaskine, eller steg på en stegepande.

Læg eventuelt et grydelåg oven på toasten og for eksempel en tung morter som vægt ovenpå, hvis du steger på stegepande – som en slags hjemmelavet paninimaskine. Server med salat med tomater og olie-eddike-dressing.

PASTA E CECI

Til 4 portioner

1 løg
3 spsk. olivenolie
Salt
3 spsk. koncentreret tomatpuré
2 fed hvidløg
2 dåser (480 g) kikærter
3 kviste rosmarin
0,25 tsk. stærke chiliflakes
1,5 dl hvidvin
1-1,5 liter vand
2 spsk. koncentreret grøntsagsfond
1-2 tsk. æblecidereddike
1-2 tsk. lys sirup
350 g maccheroni- eller chifferipasta
200 g færdigsnittet grønkål
Fintrevet parmesan

Til servering

Bredbladet persille, finthakket
Parmesan
Chiliflakes

Hak løget fint, og steg i en stor gryde ved middel varme i rigeligt olivenolie og med et drys salt, til det er gennemsigtigt og gyldent. Tilsæt koncentreret tomatpuré, og steg godt igennem. Hak imens hvidløg fint, og tilsæt sammen med drænede kikærter, rosmarinkviste og chili­flakes. Steg et par minutter ved lav varme.

Knus kikærterne groft i gryden med en kartoffelmoser, et piskeris eller med en grydeske. Tilsæt vin, og lad koge godt op, før du tilsætter 1 liter (gerne kogende) vand og koncentreret grøntsagsfond.

Smag til med ekstra fond eller salt samt peber, æblecidereddike og sirup. Den skal være til den salte side og have en god balance mellem de forskellige smage.

Kog suppen op, og tilsæt så pasta. Tilsæt evt. ekstra kogende vand, så det dækker pastaen med 1-2 cm. Sæt en timer på 1-2 minutter mindre end kogetiden på pakken.

Smag på pastaen – den skal være lidt ukogt i midten. Tilsæt den snittede grønkål og et par håndfulde parmesan til gryden.

Sluk for varmen, og lad stå og trække i 2-3 minutter, til pastaen er perfekt tilberedt. Smag igen til med salt og peber. Servér med finthakket bredbladet persille, ekstra parmesan og evt. chiliflakes.

QUINOASALAT MED FETA, FENNIKEL & STEGT AGURK

Til 4 portioner

3 dl hvid quinoa
1 stor fennikel
2 agurker
Neutral olie

Dressing

1 standard krukke basilikum
1 bundt forårsløg
4 spsk. olivenolie
Skal og saft fra 1-1,5 citron
Salt og peber

Til servering

200 g feta
2-3 avocadoer

Kog quinoaen efter anvisningerne på pakken. Skær ’dild’-toppene af fenniklen (gem til senere), og del den i to. Hak den ene del i helt fine tern, og kom op i en stor skål. Den anden del skæres i tynde skiver, som steges ved høj varme i olie med et drys salt, til den har godt med farve og kommes op i skålen.

Skær enderne af den ene agurk, og skær agurken midtover. Flæk hver halvdel på langs, og skær i 2-3 stave. Steg på panden med et drys salt i olie ved meget høj varme, til agurken er brunet på de skårne sider. Skær i mundrette stykker, og kom op i skålen.

Flæk den anden agurk på langs, og fjern kernerne med en teske. Skær i skiver, og tilsæt. Hak basilikum og forårsløg helt fint. Bland med olivenolie, fintrevet citronskal og godt med citronsaft samt salt. Smag til. Hæld over salaten.

Smuldr fetaen groft, og bland alt. Smag på salaten, og tilpas, hvis den mangler noget. Top med avocado i skiver, og pynt med fennikeltoppene.

KATSU CURRY

Til 10-12 portioner

Karrysovs

2 store løg
60 g (4 spsk.) smør
3 fed hvidløg
10 cm ingefær
4 spsk. karry
1 spsk. garam masala
60 g (1 dl) hvedemel
8 dl vand
2 spsk. koncentreret grøntsagsfond
1 dåse (330 ml) kokosmælk
3 spsk. soja
2 store (200 g) gulerødder
2 tsk. rørsukker
1 spsk. riseddike

Sesam-agurkesalat

3 spsk. soja
3 spsk. riseddike
2 spsk. sesamolie
1 spsk. sukker
1-2 fed hvidløg
0,5 tsk. chiliflakes
1 spsk. sesamfrø
6 skoleagurker

Katsu

1 blomkål
2 dl mel
3 æg
4-5 dl pankorasp
Neutral olie og smør

Til servering

Kogte grødris eller jasminris

Hak løgene fint. Varm en stor gryde op til middel varme, og steg løgene i rigeligt smør, til de er bløde og gennemsigtige. Skru ned for varmen, hvis de tager for meget farve.

Tilsæt revet eller finthakket  hvidløg og ingefær sammen med karry og garam masala, og steg med i 3-5 minutter. Tilsæt mel, og steg igennem i et par minutter. Tilsæt vand til gryden lidt efter lidt, mens du pisker godt, så du får pisket klumperne ud. Tilsæt grøntsagsfond, kokosmælk og soja.

Skær gulerødderne i skiver, og tilsæt. Kog op, og lad simre i 20-30 minutter. Smag til med mere soja, rørsukker og eddike. Blend sovsen med en stavblender.

Bland dressingingredienserne i en mellemstor skål. Stilsæt skiveskårne agurker, og rør rundt. Lav gerne salaten, så agurkerne kan trække 45-60 minutter inden servering.

Skær blomkålen midtover, og skær 1,5-2 cm tykke skiver omkring midten for en rigtig schnitzeleffekt og resten i buketter. Vend i mel, dernæst æg og så pankorasp.

Steg skiverne og buketterne i rigeligt olie og smør, til de er gyldne på alle sider. Dryp af på køkkenrulle.

I sin seneste kogebog giver forfatter og madblogger Camilla Skov en håndsrækning til de hverdags- og festkokke, der gerne vil springe over, hvor køkken-gærdet er lavest, uden at sænke kvalitets-kravene. ’Den dovne vegetar’ er udkommet på Grønningen 1.

Tags: , ,
SE MERE