I sensommerens krydsfelt myldrer det med grønt og frugt fra flere årstider. Smovs i overfloden med disse fire lækre og lettilgængelige opskrifter.
Opskrifter:Trine HahnemannFoto:Columbus Leth

Alle opskrifter er til fire personer.

STEGTE KARTOFLER, SPINAT OG BLOMKÅL MED TATARSAUCE

Grøntsager
20 mellemstore faste kartofler
4 spsk. olivenolie
1 spsk. smør
1 lille blomkål, delt i små buketter
1 kg spinat, skyllet og grundigt afdryppet
0,5 tsk. friskrevet muskatnød
Flagesalt og friskkværnet peber

Tatarsauce
1 dl mayonnaise
100 g græsk yoghurt 10 %
2 spsk. kapers
2 spsk. purløg, finthakket
2 spsk. dildkviste, finthakkede

Kog kartoflerne i saltet vand. Pas på ikke at koge dem for meget, de skal være faste. Hvor lang tid de skal koge, afhænger af sort, størrelse og alder, men sandsynligvis 12-20 minutter. Tjek dem med en lille kniv. Lad dem dryppe grundigt af.

Bland alle ingredienserne til tatarsaucen, og smag den til med salt og peber.

Du skal bruge to stegepander. Varm halvdelen af olien og alt smørret i den ene. Tag en kartoffel mellem dine håndflader, og pres den sammen, så skindet revner, og kartoflen er trykket sammen til ca. 1 cm tykkelse, men uden at den går i stykker. Gentag processen med de resterende kartofler. Læg dem i det varme fedtstof, drys med salt og peber, og steg dem på begge sider i 4-5 minutter, til de er gyldenbrune.

Kom den resterende olie i den anden pande, og steg blomkålsbuketterne i 5 minutter. Tilsæt så spinaten, og lad den falde sammen. Tilsæt muskatnød, og smag til med salt og peber. Servér kartofler, blomkål og spinat med tatarsauce.

SPRØDE VAFLER

Vafler
10 g gær
2,25 dl lunken sødmælk
3 æg, let sammenpiskede
250 g hvedemel
1 tsk. fint salt
2 tsk. friskkværnet peber
2 dl kærnemælk
115 g smør, smeltet og afkølet, plus mere til at stege i

Beurre blanc
1 skalotteløg, finthakkede
3 spsk. hvidvinseddike
4 spsk. vand
125 g koldt usaltet smør, skåret i små tern
6 spsk. kørvel- eller persilleblade, hakkede
10 hvide asparges
75 g feldsalat

Lav først vaffeldejen. Opløs gæren i den lunkne mælk. Tilsæt æggene, og rør mel, salt og peber i. Pisk dejen, til den er uden klumper. Pisk derefter kærnemælk og smør i. Lad dejen hvile tildækket i 30 minutter.

Knæk imens det nederste træede stykke af aspargesene. Skræl dem fra hovedet og ned. Skær dem derefter i 3 cm stykker.

Bag vaflerne i lidt smør i et vaffeljern. Følg manualen, der følger med jernet. Hold dem varme i ovnen.

Kom skalotteløg, vineddike, vin og vand i en kasserolle til beurre blanc, og kog langsomt op. Lad den derefter simre, til det meste af væden er fordampet. Tag gryden af varmen, og pisk smørret i, ét tern ad gangen, der skal smelte, inden et nyt tilsættes. Saucen skal være lys med en cremeagtig konsistens, når den er færdig. Vend kørvel i, og smag til med salt og peber.

Blanchér aspargesene i en gryde med kogende, letsaltet vand i 1 minut, tag dem op, og dryp dem af. Vend dem derefter i beurre blanc, og lad det simre, til aspargesene er møre. Rør feldsalaten i.

Servér aspargesene i beurre blanc oven på vaflerne.

GRØNKÅLS-CÆSARSALAT

Salat
200 g hvidt brød, daggammelt
2 spsk. ekstra jomfruolivenolie
200 g grønkål, gerne den røde variant
100 g Vesterhavsost eller cheddar, høvlet
Flagesalt og friskkværnet peber

Dressing
1 fed hvidløg
1 æggeblomme
2 spsk. hvidvinseddike
1 spsk. dijonsennep
1 skvæt vand
1 dl ekstra jomfruolivenolie

Forvarm ovnen til 200 grader. Riv brødet i 2 cm stykker, og bland dem med olivenolie og salt. Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir, og rist dem i 10 minutter. Lad dem derefter køle ned.

Fjern de grove ribber på grønkålen, og skyl bladene grundigt i koldt vand, knug derefter så meget vand ud af dem som muligt, og hak dem.

Lav dressingen. Riv hvidløget hen over salatskålen. Tilsæt æggeblomme, hvidvinseddike, sennep og vand. Pisk det let sammen, og pisk derefter olivenolien i lidt efter lidt til en tyk dressing. Smag den til med salt og peber.

Vend grønkål, ost og croutoner i dressingen, og servér straks.

SPRØD FILLOTÆRTE MED RABARBER

7 ark fillodej
100 g smør, smeltet
0,5 dl vand
50 g sukker
500 g rabarber, gerne vinrabarber, skåret i tynde stave
Flormelis til at drysse med

Forvarm ovnen til 180°. Fold fillodejen ud, men dæk arkene med et fugtigt viskestykke, mens du arbejder, så de ikke tørrer ud. Læg et ark dej på køkkenbordet, pensl det omhyggeligt med det smeltede smør. 

Læg det næste ark oven på det første, og pensl med smør. Gentag, til alle syv ark er brugt. Skær forsigtigt fillodejen i fire lige store firkanter (du kan også klippe dem med en saks i stedet for at skære dem).

Kom vand og sukker i en lille gryde, og sæt den over medium varme, til sukkeret er opløst.

Læg rabarberstavene på hvert dejstykke, og pensl med sukkervandet. Sæt dem på en bageplade beklædt med bagepapir, og bag dem 20-25 minutter, til rabarberne er let karamelliserede. Lad dem køle af på en bagerist.

Sigt flormelis over dem, inden de serveres.

Tags: ,
SE MERE