I kogebogen ’Det kærlige måltid’ deler nogle af landets bedste kokke ud af deres opskrifter til organisationen af samme navn, der serverer mad til sygdomsramte. Gør som de frivillige i køkkenet, og lav nogle samværsretter, der smager forrygende.
Opskrifter:Anne Hjernøe, Kirsten Skaarup, Tobias HamannFoto:Sara Galbiati

KYLLING PÅ BAGT HOKKAIDO

1 mellemstort hokkaidogræskar (600 g)
2 rødløg (200 g)
1 stor porre (200 g)
3 fed hvidløg
1/2 dåse kikærter (120 g)
Lidt ekstra jomfruolivenolie
1/2 bundt frisk timian
1/2 økologisk citron
Flagesalt
Friskkværnet peber
Evt. cayennepeber
4 hele kyllingelår eller
8 kyllingeoverlår

Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Skyl hokkaidoen grundigt. Skær den over på midten, og fjern kernerne med en ske. Skær den i mundrette stykker, og kom dem i et stort ovnfast fad med bagepapir. Skær rødløg i smalle både og porren i tykke skiver. Hak hvidløgene groft. Kom det hele i fadet med græskar.

Hæld væden fra kikærterne, skyl dem godt, og kom dem i fadet sammen med olie, frisk timian, revet skal og saft fra citronen, flagesalt og peber. Tilføj eventuelt en smule cayennepeber, og vend det hele rundt.

Læg kyllingelårene oven på grøntsagerne, drys med salt, og kom lidt ekstra frisk timian på. Sæt fadet i ovnen i 35-40 minutter, til grøntsagerne er netop møre, og kyllingen  er gennemstegt.

SPANSK VEGETARISK PAELLA

Ris
250 g brune ris
2 spsk. jomfruolivenolie
6 dl grøntsagsbouillon
2 tsk. gurkemeje
1 tsk. salt

Grøntsager
1 stort løg (125 g)
2 fed hvidløg
1 stor rød peberfrugt (200 g)
200 g champignon
1 lille aubergine (200 g)
1-2 spsk. ekstra jomfruolivenolie
1 spsk. spidskommen
2 tsk. paprika
1/4 tsk. cayennepeber
120 g frosne grønne ærter
120 g frosne majs
Salt
Peber
Pynt
Friskhakket bredbladet persille
Kalamataoliven
Citron i både

Steg risene i olie i en gryde, til de begynder at blive gennemsigtige. Hæld bouillon i, og tilsæt gurkemeje og salt. Kog risene ved svag varme, til de er netop møre. Hak løg og hvidløg fint. Skær peberfrugten i små tern, champignonerne i halve eller kvarte og auberginen i grove tern.

Varm olien op i en stor gryde, og svits løg og hvidløg til de er klare. Tilsæt spidskommen, paprika, cayennepeber og hvidløg, og lad det hele stege i 1 minut. Tilsæt champignon, aubergine, peberfrugt og eventuelt ekstra olie, og steg videre i cirka 10 minutter.

Overhæld ærter og majs med kogende vand. Lad dem stå i et par minutter, til de er tøet op, og lad dem dryppe af i en sigte. Vend de kogte ris sammen med alle grøntsagerne. Smag godt til med salt og peber og eventuelt ekstra krydderier, og top med persille, oliven og citronbåde.

CATALANSK SUPPE MED PICADA

Suppe
50 g tørrede kikærter (evt. 125 g fra dåse)
50 g tørrede hvide bønner (evt. 125 g fra dåse)
5 mellemstore kartofler (375 g)
2 pastinakker (200 g)
4 mellem gulerødder (200 g)
1 squash (250 g)
150 g grønne bønner eller edamamebønner
Ca. 7 dl grøntsagsbouillon
Salt
Peber
Citronsaft

Picada
1 skive tørt hvedebrød
25 g pinjekerner
4 spsk. ekstra jomfruolivenolie
1 lille løg (50 g)
2 fed hvidløg
1 dl hakkede tomater
1/2 dl mild tacosovs
2-3 tsk. stærk paprika
1/2 dl friskhakket persille
Salt
Peber
Citronsaft

Læg kikærter og bønner i blød i rigeligt med vand natten over, hvis du bruger den tørrede version. Kog kikærter og bønner i friskt vand i 30-45 minutter. Tjek, om de er møre, og afdryp dem.

Skær kartofler, pastinakker, gulerødder og squash i tern. Hvis du bruger friske grønne bønner, så lad dem koge i 3 minutter, afdryp dem, og skær dem i mindre stykker. Kom kartofler og pastinakker i en stor gryde. Tilsæt bouillon, bring suppen i kog, og lad den koge i 8-10 minutter.

Tilsæt gulerødder og squash, og kog videre i 8-10 minutter. Kom kikærter og bønner i, og varm dem igennem. Tilsæt eventuelt mere bouillon. Lad ikke suppen koge for længe – grøntsagerne må gerne have lidt bid. Smag til med salt, peber og citronsaft.

Skær brødet i små tern, og rist dem på en pande sammen med pinjekernerne i 2 spsk. olie. Kom det hele i en blender eller foodprocessor, og blend det til en ensartet masse.

Hak løg og hvidløg, og svits dem på panden i 2 spsk. olie. Tilsæt hakkede tomater, tacosovs, paprika og persille. Tilsæt de blendede brødtern og pinjekerner, og lad blandingen simre i 5 minutter.

Smag til med salt, peber, paprika og citronsaft. Blend eventuelt picadaen igen, hvis du ønsker den finere. Rør enten picadaen i suppen inden servering, eller servér den separat.

RØDBEDESUPPE MED LØG OG GULERØDDER

3 mellemstore løg (300 g)
2 gulerødder (130 g)
4-5 mellemstore rødbeder (650 g)
2 spsk. ekstra jomfruolivenolie
1 liter grøntsagsbouillon
1/2 tsk. salt
1/2 tsk. peber
1,5 spsk. æblecidereddike
100 g cremefraiche
Skovsyre eller friskhakket bredbladet persille

Skær løgene i tynde skiver. Rengør gulerødderne, og riv dem groft. Skræl rødbederne, og riv også dem groft. Varm olien op i en gryde ved middelvarme, tilsæt løg og gulerødder, og rør konstant i gryden, til løgene er bløde og let brunede (vigtigt for smagen). Tilsæt den revne rødbede, og steg videre, til den er blevet blød.

Hæld bouillon i gryden, kog suppen op, og lad den simre under låg i cirka 20 minutter, til grøntsagerne er meget møre. Blend suppen i en blender eller med en stavblender, til den er helt glat. Smag den til med salt, peber og æblecidereddike (syren giver et godt modspil til rødbeden).

Pynt suppen med creme­fraiche og skovsyre eller persille.

SØD GRÆSKARTÆRTE

Mørdej
250 g mel
20 g mandelmel
150 g smør (stuetemperatur)
100 g flormelis
Revet skal af 1/2 økologisk citron
1 æg, sammenpisket

Tærtefyld
500 g hokkaido (skrællet vægt)
120 g smør
85 g sukker
30 g brun farin
3 æg
1/2 muskatnød
1 vaniljestang

Ganache
130 g mørk chokolade
2 dl fløde
30 g smør

Sigt mel og mandelmel i en skål. Kom det blødgjorte smør i, og arbejd det let sammen. Sigt flormelis i skålen, og tilsæt citronskal. Ælt, til det ligner sand. Tilsæt et sammenpisket æg, og lad dejen samle sig ved en kort æltning. Rør ikke unødvendigt meget ved dejen – jo mindre du ælter, jo sprødere bliver resultatet. Pak dejen ind i husholdningsfilm, og læg den på køl i 30-45 minutter.

Skræl hokkaidoen, fjern kernerne med en ske, og skær den i mindre stykker. Kog dem i 30-45 minutter, eller indtil stykkerne er møre. Kom de varme græskarstykker i en skål. Tilsæt smør, sukker, brun farin, æg og fintrevet muskatnød. Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Kom vaniljekornene i græskarblandingen, og pisk den med en elektrisk håndmikser, til massen er lind og ensartet.

Tænd ovnen på 180 grader. Udrul mørdejen på en mel­drysset overflade, så den passer i tærteformen – tykkelsen på mørdejen skal være cirka 3 mm. Løft dejen over i tærteformen ved at rulle dejen omkring kagerullen. Tryk dejen op ad formens sider, og kør overskydende dej af med kagerullen, så du får en fin, lige kant. Prik bunden med en gaffel, kom bagepapir oven på bunden, og hæld tørrede kikærter eller ris i. Blindbag bunden i cirka 15 minutter.

Tag bunden ud af ovnen, og løft forsigtigt bagepapir og kikærter/ris op af den. Skru ovnen op på 225 grader.

Hæld græskarfyldet over tærtebunden, og bag den først i 10 minutter ved 225 grader. Skru så ovnen ned på 175 grader, og bag tærten i yderligere 40 minutter. Lad tærten afkøle i en time.

Hak chokoladen fint. Opvarm fløde og smør i en lille gryde til lige under kogepunktet. Overhæld chokoladen med den varme fløde, og lad det stå i et minuts tid. Vend det derefter langsomt sammen med en dejskraber til en blank og tung ganache.

Hæld ganachen over den afkølede tærte, og sæt den i køleskabet i en time, før den serveres.

Tags: , ,
SE MERE