Hun voksede op i Sovjet, hvor man var nødt til at få mere ud af mindre. Senere flyttede hun til Danmark, og for 15 år siden blev hun forkvinde i kampen mod madspild. Selina Juul er ekspert i at få rester til at ose af kærlighed.
Tekst:Louise Elly MeyerFoto:Andreas Mikkel Hansen, Nordic Business Forum, Per Gudmann

DEN MAD, jeg er vokset op med, er rester. Jeg boede med min bedstemor og bedstefar, min mor og min far i en lille lejlighed i Moskva, og i Sovjet-tiden var der dårligt nok reelle madbutikker. Der var tomme supermarkeder, lange køer, og man var heldig, hvis der var nogle kålhoveder at købe. Faktisk var man heldig, hvis der var mad på bordet. Så jeg kan ikke rigtig sige, hvad der var min favoritmad i barndommen. Men vi fik tit løgsuppe.

Min bedstemor stod for husholdningen. Hun var meget kreativ og kunne få maden til at række langt. Der var dage, hvor hun sagde, at vi simpelthen skulle spise op, fordi vi ikke vidste, om der var noget at spise i morgen. Hun var en engel, en veluddannet dame, der skrev mange bøger om antikkens historie. 

Jeg flyttede til Danmark med min mor, da jeg var 13 år, fordi hun fik en forskerstilling. Senere blev hun dansk gift. I dag har jeg ingen kontakt med hende eller min russiske familie og kalder hende for min ’eks-mor’. Blandt andet fordi hun støtter Putin. Men jeg kan huske, at mit førstehåndsindtryk af Danmark var, at der var meget rent over det hele, og at menneskene var smukke. Jeg syntes, de lignede elvere fra ’Ringenes Herre’. Klimaet var også dejligt. Jeg var vant til, at der i Moskva kunne være iskoldt om vinteren og til gengæld 40 grader om sommeren. 

Der var så meget mad, jeg fik lov at smage for første gang, da jeg kom til Danmark. For eksempel rejer og rødspættefilet. Ej, hvor smagte det godt. Rugbrødsmadder og kammuslinger. Alt muligt, som var vildt eksotisk i Rusland. 

Det var fantastisk at komme til Danmark. Der var demokrati og masser af muligheder, og jeg tænkte bare: ”Yes, jeg skal lære dansk med det samme!” Det gjorde, at jeg meget hurtigt fik danske venner og kunne følge almindelig dansk undervisning. Faktisk kan jeg ikke tale russisk længere. 

Madspilds-networking med Prinsesse Marie.

JEG ER UDDANNET fra Mediehøjskolen i Emdrup. Det var meget naturligt for mig at læse til grafisk designer, for jeg har tegnet hele mit liv. Mens jeg studerede, havde jeg job i Gallup. Det var skidegodt, for jeg skulle ringe rundt i hele landet og lave spørgeskemaundersøgelser op til et folketingsvalg, så jeg fik for det første indblik i dansk politik, men også i det danske sprog. Jeg forstod ingenting, første gang der var en sønderjyde, der sagde ’mojn’, men lige så stille fik jeg lært danskerne og deres dialekter at kende, og det var guld værd. 

Jeg har altid været den der pisseirriterende type til et middagsselskab, der siger: ”Hov, tror du ikke, du lige skal gemme de der rester i køleskabet i stedet for at smide dem ud?” Jeg er helt sikkert præget af min opvækst i Sovjet, hvor ressourcerne var knappe. Jeg mindede folk om, at de skulle huske at gemme, og dengang var folk lidt sådan: ”Slap nu af, Selina.” Men jeg kan mærke, at kulturen har ændret sig. 

I 2008 var jeg på ferie i Kroatien med min kæreste Jakob. Jeg havde set klimadokumentaren ’An Inconvenient Truth’ med den tidligere vicepræsident Al Gore og tænkte bare: ”Ej, vi må gøre noget.” På feriens sidste dag sad Jakob og jeg udenfor på en restaurant og snakkede om, hvordan verden kunne blive et bedre sted. Og så slog en idé ned i mig. Hvorfor er der ikke nogen, der gør noget ved madspild? På det tidspunkt var der vitterlig ingen organisationer, der havde det som mærkesag. Jeg blev tændt. Den nat kunne jeg ikke sove. I stedet satte jeg mig ned og tegnede et logo og skrev en strategi. 

DA VI KOM HJEM fra ferie, var der en historie i Politiken om, at danskerne i snit smed 63 kilo mad i skraldespanden om året. Det gav mig endnu mere blod på tanden, og jeg dannede Facebook-gruppen Stop Spild Af Mad. Allerede efter et par uger var vi mange mennesker i gruppen. Jeg anede dårligt nok, hvad jeg gjorde. Jeg var bare frustreret og sagde, at nu skulle der gøres noget. Og så tog det virkelig fart. Samme år blev jeg kontaktet af Rema 1000’s indkøbsdirektør Anders Jensen, der sagde, at han havde hørt mig i radioen. Han syntes, projektet var fantastisk, og på baggrund af det fjernede de alle mængderabatter i Rema 1000 i hele Danmark. Mængderabatter er nemlig noget, der nærmest opildner til madspild, fordi det ansporer folk til at købe mere, end de egentlig har brug for. 

Ritzau skrev historien om Rema 1000’s boykot af mængderabatter. Kort efter ringede Troels Lund Poulsen, der var miljøminister på daværende tidspunkt, og inviterede mig til et møde. Efter det begyndte vi at samarbejde med regeringen. Og det gør vi stadig. Det var en snebold, der begyndte at rulle. Og den er ikke stoppet.

Første gang jeg skulle holde en stor tale, var i 2010 i Europa-Parlamentet i Bruxelles. Lige indtil jeg gik på scenen, troede folk, at jeg var der for at hente kaffe. Men talen varede tre kvarter og var medvirkende til, at vi fik en resolution om madspild i Europa-Parlamentet. Senere blev det også et af FN’s Verdensmål.

I 2019 blev jeg inviteret til at tale om madspild i Vatikanet. Først troede jeg, det var spam, da jeg så mailen i min indbakke. Jeg var lige ved at slette den, men tjekkede den alligevel. Jeg er katolik, så det var alligevel lidt sådan: ”Jesus, det kan jeg ikke sige nej til”, da det gik op for mig, at den var god nok. Jeg boede endda i Vatikanet i samme bygning som Paven. De afholdt en konference om madspild i Vatikanets Pavelige Videnskabsakademi, og jeg holdt et oplæg. Efterfølgende udgav paven en bog om madspild, hvor jeg fik lov til at bidrage med et kapitel. 

Selina har gennemført 10 maratonløb.

HJEMME HOS OS handler vi kun en gang om måneden. Sommetider supplerer vi selvfølgelig med en liter mælk eller en salat, hvis det lige mangler. Men hver anden måned spiser vi op. Vi køber ikke ny mad, før vi har tømt fryseren og køleskabet. På den måde kommer vi med jævne mellemrum helt i bund, og vi undgår også det, jeg kalder ufoer: uidentificerede frosne objekter. Det er alle de frosne ting, som vi glemmer og ikke rigtig ved, hvad er længere, og som vi så smider væk. 

Vi har et ’atom-lager’, som vi startede med at bygge op under corona-pandemien. Det består af plantemælk, glutenfri pasta, bønner og andre tørvarer, som kan holde sig i lang tid. På den måde kan vi altid hurtigt bikse en ret sammen. 

Jeg står for hverdagsretterne derhjemme, og min kæreste Jakob laver mad i weekenderne. Min livret er faktisk alt, hvad Jakob laver, men nok især hans pizza. Min egen hverdags-signatur-ret er ’fad’. Simpelthen et fad, hvor man får tømt køleskabet for grøntsager og måske tilføjer lidt kylling eller fisk. Frikadeller er også en fantastisk ting, fordi man kan putte alt i farsen. Og får du ikke spist dem alle sammen, kan du gemme resten i fryseren. 

RESSOURCE-STÆRK

Selina Juul, 43 år.

Født i Moskva. Flyttede til Danmark som 13-årig.

Bor i Indre By i København med sin kæreste. Uddannet grafisk designer fra Mediehøjskolen i Emdrup.

Selvstændig illustrator i 10 år for blandt andre Novo Nordisk, Dansk Energi og Carlsberg.

Stifter af bevægelsen og organisationen Stop Spild Af Mad, grundlagt i 2008. Har udgivet flere bøger om emnet.

Vinder af Nordisk Råds miljø- og naturpris i 2013, modtager af Ridderkorset og vinder af ALT for damernes kvindepris samme år, i 2014 kåret som Årets Dansker i Berlingske Tidende. Senest blev hun Årets Europæer i 2020.

NÅR MAN MINDSKER sit madspild, er man med til at afhjælpe fire problemer på én gang. For det første et økonomisk problem. Madspild er penge i skraldespanden. For det andet hjælper man klimaet. 8-10 procent af verdens CO2-udslip kommer fra madspild og fødevaretab. For det tredje er vi flere og flere mennesker på kloden, og der er færre og færre ressourcer. Så det giver ikke mening at smide en masse ud. For det fjerde hjælper man med at løse det etiske problem i, at der er en masse mennesker rundtomkring i verden, der kæmper med at få mad på bordet, mens vi bare smider i skraldespanden.

Vi har lavet masser af undersøgelser, der viser, at det er helt naturligt for de ældre generationer ikke at smide mad ud. Sjovt nok er det de unge mennesker, der går klimamarch og alt det der, der er de værste. Men det er også, fordi vi er en forkælet generation. Undersøgelser viser nemlig også, at jo rigere folk er, des mindre bekymrer de sig om madspild. De vil bare have det allermest friske. 

Når vi snakker om klimaforandringer, bliver folk hurtigt sådan: ”Uh, hvad kan jeg selv gøre? Skal jeg stoppe med at køre i bil og gå i bad?” Så føler folk, at de må ofre sig. Enten fordi de begynder at lugte, eller transporten bliver besværligere. Det skal det naturligvis ikke være. Ved at skære ned på madspild ofrer du nemlig ikke noget. Du skal bare bruge det, du har købt. 

JEG HAVDE ALDRIG troet, at mit liv skulle forme sig sådan, som det har gjort. Jeg var grafisk designer og sad og tegnede LEAN-processer til Novo Nordisk. Og pludselig stod jeg i Vatikanet og holdt tale, talte på TED, var til konference i New York og blev inviteret til middag hos Hendes Majestæt Dronningen. Det har været vildt, men det har også været et kæmpe, kæmpe arbejde. De første otte år arbejdede jeg som grafisk designer om natten, og om dagen helligede jeg Stop Spild Af Mad min tid. Uden løn, vel at mærke. 

Jeg har læst over 300 rapporter om madspild de sidste 15 år. Det dur ikke, hvis jeg er uforberedt, når Ritzau ringer klokken seks om morgenen. Man er nødt til at være flittig og læse på lektierne. For mig startede min research hos Landbrug & Fødevarer. De var allerede lidt i gang med at lave madspilds-forskning. 

Gennem årene er jeg blevet spurgt, om jeg vil være med i alt fra ’Vild med dans’ til italiensk morgen-tv. Men jeg vil kun huskes for kampen om at stoppe madspild. Jeg vil ikke være med til at lave signalforvirring. Derfor poster jeg heller intet privat indhold på Instagram, og den science fiction-bog, jeg er i gang med at skrive, udgiver jeg en dag under pseudonym. Jeg vil helst kun udtale mig om noget, jeg ved noget om.

I fremtiden tror jeg, det bliver socialt uacceptabelt at smide mad ud – på niveau med at ryge indenfor. Folk kommer automatisk til at bruge deres rester og finde det naturligt at spise ’grimme’ og skæve grøntsager. Vi har stor mangfoldighed efterhånden, når det kommer til fotomodeller. Vi er ikke nået helt dertil med maden endnu. Men en skæv agurk smager lige så godt som en lige. Det bliver så spændende at se, hvordan det ender.

Tags: , ,
SE MERE