Til picnicen eller påske-frokosten – æggesalat er altid en vinder. Den består kun af få ingredienser, men som i mange simple opskrifter er der grund til at være omhyggelig med detaljerne.
Tekst:Peter Nicolai Gudme ChristensenFoto:Steven Achiam

Hvis der uddeltes comfort food awards, kunne æggesalaten godt gøre sig forhåbninger om at stryge til tops blandt de allermest betryggende spiser – år efter år.

Vi taler trods alt om et æg i en fed sauce baseret på mere æg. Jovist, smagen er piftet op med karry og karse, men provokerende bliver den aldrig. Og godt det samme. Lad den endelig forblive havtorn-, lakrids- og avocado-fri zone.

Spis den eventuelt på ristet rugbrød, hvis du er ude efter noget sprødt. Eller vær en madgris, og servér den på blødt toastbrød uden skorpe. Så får tænderne også et hvil.

DET SKAL DER I

6 store æg
3 æggeblommer
1 tsk. æblecidereddike
0,5 tsk. flagesalt
2 tsk. Madras-karry
2 tsk. dijonsennep
2 dl vindruekerneolie
1 strøget spsk. græsk yoghurt, 10 %
12 skiver groft toastbrød
2 bakker karse
4 drueagurker skåret i skiver på langs

1. Lav karry-mayo’en sådan her: Pisk æggeblommerne lyse og luftige med salt og eddike. Pisk karry og dijon­sennep i. Hæld olien i i en tynd stråle, mens du pisker. Hold en pause med at hælde indimellem, mens du pisker videre og sørger for, at mayonnaisen er glat og ensartet. Pisk al olien i lidt efter lidt, indtil du har en tæt masse med en konsistens som rørt smør. Rør yoghurten i. 

2. Kom æggene i kogende vand. Skru ned, og kog dem, uden at det bobler alt for heftigt, i ni minutter. Køl æggene ned i iskoldt vand. Lad dem ligge der i 10 minutter.

3. Pil æggene, og hak dem. Folk har det forskelligt med deres æggesalat. Nogle kan lide, at ægget er most til ukendelighed med en gaffel eller gennem et dørslag. Vi foretrækker, at man kan skelne æggenes struktur fra mayon­naisen, og skærer dem i hånden i tern på cirka 0,5 x 0,5 cm. 

4. Vend æg og mayonnaise sammen med en dejskraber. Lad trække en time på køl. Smag til med salt og peber.

5. Smør seks skiver toastbrød med æggesalat. Drys generøst med karse, og læg en skive toastbrød ovenpå. Skær kanterne af sandwichene, og halvér dem. Pynt med en skive drueagurk og en festlig pind.

TIP: Bliver mayonnaisen pludselig underligt grynet og tynd som appelsinjuice, er den skilt. Red den ved at piske en ny æggeblomme luftig. Pisk lidt ad gangen den skilte mayonnaise op i denne æggeblomme. 

 

Tags: , ,
SE MERE