Et par hurtige til madkassen – eller det store kolde bord. Smørrebrød er en sikker vinder, uanset om du skal holde hof hjemme eller indtage en beskeden frokost. Her planter vi fem friske, grønne og overraskende bud.
Opskrifter og foto:Kirsten Skaarup

SMÅ NØDDEFRIKADELLER

Til 20-25 frikadeller

200 g squash
100 g kartofler
1 1/2 tsk. salt
25 g skalotteløg
2 fed hvidløg
2 spsk. olivenolie + ekstra til stegning
100 g hasselnødder
1 spsk. fintsnittet rosmarin eller anden krydderurt
2 spsk. kikærtemel, evt. hvedemel
50 g havregryn
1/2-1 dl sojafløde eller anden fløde
friskkværnet peber

Riv squash og kartofler. Læg dem i en fintmasket sigte, og drys salt på. Gnid det godt ind i grøntsagerne. Lad grøntsagerne afdryppe i sigten en halv times tid. 

Hak løg og hvidløg fint, og svits dem i olien et par minutter. Hak hasselnødderne fint. Kom nødderne på panden med løgene, og rist dem, til de er  let gyldne.

Skyl grøntsagerne, og pres så meget væde som muligt ud af dem. Rør løg og nødder i grøntsagerne sammen med rosmarin, havregryn, mel og fløde samt et drys salt og peber. Rør farsen sammen. Den skal være temmelig fast. Smag den til.

Pres farsen godt sammen i skålen, og lad den hvile en halv times tid. Form 20-25 små frikadeller med hænderne, og vend dem i lidt mel. Steg dem gyldne på begge sider i varm olie. Servér med det samme, eller gem til senere, og spis kolde.

4 FORSKELLIGE AVOCADOMADDER

Få typer pålæg egner sig så godt til fri leg som avocadoen. Med sin milde smag passer den til de fleste krydder-urter, og en avocadomad kan gøres mere farvestrålende med kulørte grøntsager. Knas som ristede boghvedekerner,  mandler eller nødder er også lækkert selskab for en avocado.

Øverst t.v.:

Moset avocado med agurke-skiver, bellisblomster, rams-løgsblade og en skive lime. 

Nederst t.v.: 

Små kugler af avocado drysset med ærter og portulak (brug eventuelt andre urter eller spirer).

Øverst t.h.: 

En halv avocado med citronsaft, ramsløgsblomster og –blade samt sort salt.

Nederst t.h.: 

Skiver af avocado med grønkåls-chips (penslet med olie, bagt sprøde 5-10 min. ved 160 grader) og grønkålsblomster.

RØGET KARTOFFELMAD

Til 4 personer

Cirka 12 nye kartofler
4 skiver rugbrød
4 små hvide asparges
4 radiser, hakkede
Ramsløgsblade
Ramsløgsfrø
Mayonnaise

Høvl ganske tynde skiver af to kartofler med et mandolinjern. Læg skiverne på en bageplade, og bag chipsene sprøde i en 160 grader varm ovn i 10-15 minutter. Drys med lidt salt.

Kog kartoflerne møre, men faste. Afkøl dem, og røg dem i en røgeovn eller på en grill. Damp asparges, til de er møre, men sprøde. Smør rugbrødet. Dæk det med en bund af ramsløgsblade, og arranger kartoflerne i skiver rundt om den dampede asparges og klatter af mayonnaise. Drys med hakket radise og kartoffelchips.

MAD MED BAGTE TOMATER

Til 4 personer

4 klaser små stilktomater
2 tsk. tørret oregano
Olivenolie
4-6 spsk. cashewcreme
4 spsk. balsamicoglace
4 spsk. hakkede sorte oliven
Friske basilikumblade og evt. lavendelblomster
4 skiver landbrød

Cashewcreme: Udblød 200 g cashewnødder og 25 g mandler i vand 8-10 timer. Blend i foodprocessor med 2 spsk. lime- eller citronsaft, 1-2 dl plantefløde, salt og peber. 

Balsamicoglace: Lad 1 dl balsamico simre med 4 spsk. rørsukker, til det tykner.

Tomater: Drys med oregano, dryp med olivenolie, og bag ved 200 grader i 15 min. Smør madderne, anret med tomat, dryp med balsamico-glace, drys med oliven og basilikum.

SKOVBUNDSMADDER

Til 4 personer

12-16 små skalotteløg
Olivenolie
1 spsk. ahornsirup
150 g kantareller
2 spsk. limesaft
Salt, friskkværnet peber
Evt. trøffelolie
Frisk timian
150 g edamamebønner (købes frosne i supermarkedet)
Ca. 1/4 dl mayo
Frisk timian eller oregano
1/2 økologisk limefrugt
Salt, friskkværnet peber
4 skiver ristet toastbrød

Steg løgene i to spsk. olie og en spsk. sirup på en pande. Læg låg på, og lad løgene simre for svag varme 10-15 min. afhængigt af størrelsen. Vend rundt i løgene, så de bliver brune på alle sider. Tag løgene af panden. 

Del evt. kantarellerne i to, og svits dem i lidt mere olie, til de er bløde. Tilsæt et par spsk. limesaft og et drys salt og peber. Smag godt til.

Smør fire skiver brød med edamamecreme, og fordel løg og svampe ovenpå. Dryp evt. med lidt trøffelolie, og pynt med frisk timian.

Edamamecreme: Tø bønnerne op, og blend dem med mayo, den valgte krydder­urt, 2-3 spsk. limesaft og 1-2 tsk. reven limeskal. Hvis cremen er for fast, så tilsæt 2-3 spsk. vand eller lidt mere mayo.Smag godt til med salt og peber.

NYE KLASSIKERE

Ærter, svampe og tomater spiller hovedrollen på tallerkenen, når Kirsten Skaarup i ’Grønt smørre-brød’ giver sine bud på fremtidens højtbelagte, plantebaserede madder. Udkommet på Alpha.

Tags: ,
SE MERE